Erişilebilirlik

Başkan Biden, göçmenlerin sığınma taleplerine karşı sert bir başkanlık kararnamesi açıklamaya hazırlıyor 


Başkan Biden’ın, Meksika sınırındaki göçmen sayısını kontrol altına almak için şimdiye kadar tek taraflı olarak attığı en sert adım olarak nitelendirilen eylem planını, Salı günü Beyaz Saray’da açıklaması bekleniyor.
Başkan Biden’ın, Meksika sınırındaki göçmen sayısını kontrol altına almak için şimdiye kadar tek taraflı olarak attığı en sert adım olarak nitelendirilen eylem planını, Salı günü Beyaz Saray’da açıklaması bekleniyor.

ABD-Meksika sınır kapılarına gelen göçmen sayısının günde toplam 2500’ü bulması üzerine, Başkan Biden’ın sığınma başvurularının durdurulması için başkanlık kararnamesi imzalamaya hazırlandığı öne sürüldü.

Konuyla ilişkin bilgi sahibi birkaç kaynağa göre sınırların, günlük sığınma başvurularının 1500’e gerilemesiyle yeniden açılması öngörülüyor.

Günlük rakamların şu anda 2 bin 500’den daha yüksek olması, sınırın sığınma talebinde bulunmak isteyen göçmenlere hemen kapatılabileceği anlamına geliyor.

Demokrat Partili Başkan Biden’ın, Meksika sınırındaki göçmen sayısını kontrol altına almak için şimdiye kadar tek taraflı olarak attığı en sert adım olarak nitelendirilen eylem planını, Salı günü Beyaz Saray’da, sınır kentlerinin belediye başkanlarının da davet edildiği etkinlikte açıklaması bekleniyor.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan beş kişi Pazartesi günü 2500 rakamını teyit ederken, iki kişi de 1500 rakamını doğruladı. Bu rakamlar bir hafta boyunca kaydedilen günlük ortalamalar.

Kaynaklar, henüz kamuoyuna açıklanmamış olan kararname hakkında isimlerinin gizli kalması kaydıyla konuştu. Ticaret gibi diğer sınır faaliyetlerinin kararnamenin açıklanması sonrasında devam etmesi bekleniyor.

Üst düzey Beyaz Saray yetkililerinin de Salı günü yapılacak resmi açıklama öncesinde ABD Kongresi üyelerini planlanan kararnamenin ayrıntıları hakkında bilgilendirdiği belirtiliyor.

Sınır kentlerinin belediye başkanları Washington’a gidiyor

Teksas eyaletinden en az iki sınır kentinin belediye başkanları da, Biden’ın açıklamasının beklendiği Salı günü Washington'a gidecek.

Brownsville Belediye Başkanı John Cowen ve Edinburg Belediye Başkanı Ramiro Garza, Beyaz Saray’dan Salı günü yapılacak bir göçmenlik duyurusu için davet aldıklarını doğruladı.

Cowen, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, davete katılmayı planladığını belirtirken Garza, planlar hakkında bugün daha fazla ayrıntıya sahip olacağını söyledi.

Göçmen sayısının sınır güvenliği konusunda eyalet yönetimi ile federal hükümet arasında gerilime yol açtığı Teksas-Meksika sınır kasabası Eagle Pass'ın Demokrat Partili belediye başkanının, Pazar günü itibariyle davet almamış olması dikkat çekti.

McAllen Belediye Başkanı ise davet edildiğini ancak önceden verilmiş bir sözü olduğu için katılamadığını söyledi.

Bir Beyaz Saray sözcüsü, duyuruya davet edilen diğer belediye başkanlarıyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Biden ve Trump’ın göçmenlik sorununa bakış açıları seçimlerinde belirleyici olacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

AP geçen hafta, ABD sınır görevlilerinin, karşılaştığı sığınmacı sayısı yeni bir günlük eşiği aştığında sığınma taleplerini durdurabilecek ve göçmenlerin girişini otomatik olarak reddedebilecek bir başkanlık kararnamesine, Beyaz Saray'ın son şeklini verdiğini bildirmişti.

ABD'nin güney sınırındaki sınır geçişlerinin sayısı, Meksika'da arttırılan güvenlik önemleri nedeniyle Aralık ayından bu yana büyük ölçüde azalmış olsa da, Washington’un tek taraflı harekete geçmesi bekleniyor.

Ancak Biden, Kasım’daki başkanlık seçimleri yaklaştıkça, havaların soğuması ve sayıların artma eğiliminde olmasıyla birlikte sınırdaki olası bir artışın önüne geçmek istiyor.

Göç, Kasım seçimleri öncesinde seçmenler için endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve Cumhuriyetçiler bu konuda Biden'ı seçimlerde bedel ödemesini istiyor.

Demokratlar ise yıllardır iltica konusunda en sert yasal kısıtlamalara yol açabilecek partilerüstü bir sınır anlaşmasını, Cumhuriyetçiler’in Donald Trump'ın emriyle Kongre’de engellediğini hatırlatıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG