Erişilebilirlik

Latin Amerika’da ifade ve basın özgürlüğü sorunu devam ediyor


Amerikalılar Arası Basın Derneği (IAPA) verilerine göre, son altı ayda Guatemala, Honduras, Kolombiya, Haiti ve Meksika’da sekiz gazeteci öldürüldü.
Amerikalılar Arası Basın Derneği (IAPA) verilerine göre, son altı ayda Guatemala, Honduras, Kolombiya, Haiti ve Meksika’da sekiz gazeteci öldürüldü.

Bu yıl birçok ülkede seçimlerin yapılacağı Latin Amerika’da tartışılan konulardan biri de ifade ve basın özgürlüğünün önündeki engeller.

Amerikalılar Arası Basın Derneği (IAPA) verilerine göre, son altı ayda Guatemala, Honduras, Kolombiya, Haiti ve Meksika’da toplamda sekiz gazetecinin öldürüldüğü Latin Amerika’da, gazetecilerin kaçırılmasından, basın mensupları ve kuruluşlarına açılan adli soruşturmalara kadar endişe verici çok sayıda vaka kayıt altına alınıyor.

IAPA tarafından yapılan açıklamada Nikaragua, Peru ve Venezuela gibi ülkelerde iktidarların gazetecileri gözlem altında tuttuğu; Bolivya, El Salvador, Paraguay, Porto Riko ve Venezuela’da basının kamuya açık olması gereken bilgilere erişiminin kısıtlandığı; Brezilya, Kosta Rika, Meksika, Panama, Paraguay, Uruguay ve Venezuela'da basını susturmak için yargının kullanıldığı kaydediliyor.

Basın özgürlüğünü savunan örgütler, bölgede bağımsız haber yapan gazeteci ve basın kurumlarının, yetkilerini kendi çıkarına kullanmak isteyen devlet görevlilerinden uyuşturucu ticareti yapan organize suç örgütlerine kadar çok sayıda kesimin hedefinde olduğunu belirtiyor.

“Venezuela’da bugün bağımsız olan ama erişim engeli olmayan bir medya kurumu bulunmuyor”

Venezuela’da 81 yıl önce kurulan ama sansür uygulanan El Nacional gazetesi direktörü Miguel Henrique Otero, iktidarın açık bir şekilde medya hegemonyası kurmak istediğini açıkladığını sonrasında da televizyon, radyo ve gazeteleri yandaş hale getirmek için her türlü aracı kullandığını söylüyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Otero “Baskı ve sansüre rağmen haber yapmaya devam edince süreç, binamızın asker zoruyla elimizden alınmasına kadar sürdü. Gazete çıkaramaz hale geldik, sonrasında da radyo ve televizyon üst kurumu web sayfamıza erişim yasağı getirdi. Venezuela’da bugün geldiğimiz noktada, bağımsız olan ama erişim engeli olmayan bir medya kurumu bulunmuyor” diye konuştu.

Venezuela’da 81 yıl önce kurulan ama sansür uygulanan El Nacional gazetesi direktörü Miguel Henrique Otero.
Venezuela’da 81 yıl önce kurulan ama sansür uygulanan El Nacional gazetesi direktörü Miguel Henrique Otero.

Amerika kıtasında 1300’den fazla medya kuruluşunun üyesi olduğu IAPA Derneği, Venezuela temsilcisi olan Otero’ya göre Latin Amerika’da ifade ve basın özgürlüğünü iki ayrı bölümde incelemek gerekiyor.

Otero bir tarafta Venezuela, Nikaragua, Küba gibi kitle iletişim araçlarında egemenlik kurma eğilimindeki iktidarların uyguladığı sansür ve kısıtlamaların, diğer tarafta da Meksika, Brezilya, Kolombiya ve Ekvador gibi organize suç örgütlerinin etkin olduğu ülkelerde gazeteci cinayetlerine varan şiddet uygulamaları ve baskıların yaşandığına dikkat çekiyor.

Forum

XS
SM
MD
LG