Erişilebilirlik

Venezuela'da ilaca erişim sorunu sürüyor: “İlaç kıtlığı ülke genelinde ortalama yüzde 28,4 seviyesinde” 


Venezuela’da uzun süren yüksek enflasyon ve kur artışı sorunu ilaç arzında ve ilaca erişimde zorlukların yaşanmasına neden oluyor.
Venezuela’da uzun süren yüksek enflasyon ve kur artışı sorunu ilaç arzında ve ilaca erişimde zorlukların yaşanmasına neden oluyor.

Venezuela’da uzun süren yüksek enflasyon ve kur artışı sorununun yol açtığı sorunlardan biri de ilaç arzında ve ilaca erişimde yaşanan zorluklar. İlaç eksikliğinin Apure eyaletinin başkenti San Fernando’da yüzde 55,8; başkent Caracas’ta yüzde 38,9 olduğu bildiriliyor.

Sivil toplum örgütü Convite’nin yayımladığı bir rapora göre Mart ayında diyabet, hipertansiyon, konvülsiyon, depresyon ve akut solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlarda ortalama yüzde 28,4 yetersizlik yaşandığını ortaya koyuyor.

Raporda arz eksiğinin diyabet ilaçlarında yüzde 36,9’a; akut solunum yolu enfeksiyonu ilaçlarında yüzde 34,2; nöbet ve havale ilaçlarındaysa yüzde 33 olduğu kaydediliyor.

2024 yılının ilk iki ayında, piyasadaki ilaç sayısı bir önceki yıla göre yüzde 51,9 artarak 44,16 milyona ulaşsa da uzmanlara göre ekonomik krizin ilaç sektöründe yol açtığı tahribatın etkileri devam ediyor.

“Sektörde hala krizin etkileri yaşanıyor”

VOA Türkçe’nin ulaştığı Convite Proje Direktörü Francelia Ruiz, “19 şehirde yürüttüğümüz araştırmalar, takibini yaptığımız ilaçların her 100 eczaneden en az 28’inde bulunamadığını ortaya koyuyor. Bugün ilaç arzında yaşanan sorunun temel sebepleri arasında kriz sürecinde yerli ilaç üretimindeki devasa kayıp, hükümetin özel sektörün ilaç ithalatına getirdiği kısıtlamalar, yatırımcılara sağlanan yasal güvencelerdeki eksiklikler yer alıyor” diye konuştu.

Francelia Ruiz Convite, Convite Proje Direktörü olarak görev yapıyor.
Francelia Ruiz Convite, Convite Proje Direktörü olarak görev yapıyor.

2016 ile 2019 yılları arasında şeker ve tansiyon ilaçlarının her 10 eczaneden yalnızca birinde bulunabildiğini hatırlatan Ruiz, bugün durum geçmişe nazaran daha iyi olsa da devam eden ilaca erişim sorununun gündelik yaşamı olumsuz etkilediğini kaydetti.

Kriz sürecinin uzamasıyla birlikte akıl sağlığı ve depresyon ilaçlarına erişimi de takip etmeye başladıklarını belirten uzman, ilaçlarını alamadığı için intihar eden ya da cinayet işleyen hastalar olduğunu; ülkede sayıları 4 milyon civarı olan yoksul ve yaşlı kesimin yüzde 70’inin şeker ve/veya tansiyon hastası olduğuna dikkat çekti.

“İlaç alamaz hale geldik”

Venezuela’da ilaca erişimi zorlaştıran etkenlerden biri de alım gücünün düşmesi. Emekli olmasına rağmen bir kurumda ders vererek ek gelire sahip olan Aura Freitez, ihtiyacı olan ilaçları satın almakta zorlandığını kaydediyor.

Aura Freitez, emekli olduğu halde maddi gücünün ihtiyacı olan ilaçları satın almaya yetmediğini söylüyor.
Aura Freitez, emekli olduğu halde maddi gücünün ihtiyacı olan ilaçları satın almaya yetmediğini söylüyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Freitez, “İlaç bulamadığı için başka ülkelere göç eden epilepsi hastaları ya da parası yetmediği için ilaçlarını alamayan şeker hastaları tanıyorum. Ben çalışan bir emekli olduğum halde ilaca para yetiştiremiyorum. Bence bugün esas sorun, Venezuela’da halkın büyük bir kesiminin, hastalıklarını tedavisi için gereken maddi güce sahip olmaması” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG