Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimiyle ilgili nihai kararını açıklamasından saatler önce “YSK Hatay’da son noktayı koymuştur” açıklaması tartışma yarattı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener dün sabah, saat 14.00’te CHP’nin Hatay ve İskenderun’daki itirazları dahil olmak üzere seçim yenilenmesi talebiyle yapılan olağanüstü itiraz başvurularını görüşeceklerini açıklamıştı.
YSK toplantısı öncesinde saat 12.10’da Erdoğan, TBMM’de AK Parti Grubu kürsüsündeydi.
YSK henüz nihai kararını görüşmeye başlamamışken, Erdoğan Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimiyle ilgili AK Parti lehine kesin karar verildiğini dile getirdi.
YSK ise, saat 15.00’te CHP’nin “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle olağanüstü itirazda bulunduğu Hatay ve ilçesi İskenderun’daki seçimlerin yenilenmesi yönündeki başvuruyu reddettiğini açıkladı.
YSK’nın nihai kararıyla, Hatay’da CHP’li belediye başkanı Lütfü Savaş’ın seçimi kaybettiği ve AK Partili Mehmet Öntürk’ün başkanlığı kesinleşmiş oldu.
YSK, ayrıca İYİ Parti’nin Ordu ve AK Parti'nin Ardahan’da 31 Mart’taki seçim sonuçlarının iptal edilerek seçimlerin yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itiraz başvurularını da reddetti.
Erdoğan Meclis’te YSK kararları ve Hatay’la ilgili ne dedi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, dünkü parti grubu konuşmasında seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu ve YSK’nın kesin sonuçları ilan etmesiyle birlikte 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi maratonunun tamamlanacağını söyledi.
YSK’nın şimdiye kadar üç ilçe ve dört belde olmak üzere yedi seçim bölgesinde seçimleri yenileme kararı verdiğini vurgulayan Erdoğan, bu yerleşim yerlerinde vatandaşların 2 Haziran Pazar günü bir kez daha sandık başına giderek, tercihlerini yapacaklarını kaydetti. Erdoğan, “AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak şimdiden bu seçimlere hazırlanacağız” diye ekledi.
Ardından seçim değerlendirmesinde Hatay’a özel bir parantez açmak durumunda olduğunu söyleyen Erdoğan, Hatay’ı “6 Şubat depremlerinden beri en çok örselenen, sürekli siyasi tartışmalara meze edilen şehir” olarak tanımlayarak, Hatay’daki seçim süreciyle ilgili şunları dile getirdi:
“Hatay’la aramızı bozmak için çok uğraştılar, pek çok iftira attılar. Hatay üzerinden sosyal fay hatlarımızla oynamaya kalktılar. 31 Mart seçimleriyle Hatay, kendi üzerinden oynanan bu kirli senaryolara karşı tavrını çok net bir şekilde ortaya koymuştur. Cumhur İttifakı'na ve AK Parti’ye duydukları güven dolayısıyla Hatay'ımıza ve Hataylı vatandaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum. Ancak ana muhalefet partisinin, Hatay'ın iradesini gasp etme girişimleri son dakikaya kadar devam etmiştir. Yüksek Seçim Kurulu’nun baskı altına alınması dahil her yol denenmiş, ‘ölülere oy kullandırıldığı’ gibi akla ziyan pek çok yalan söylenmiştir. CHP’nin milli irade hazımsızlığı ayyuka çıksa da YSK bu hezeyanlara karşı son noktayı koymuştur. Önümüzdeki dönemde şehrimizi ziyaret ederek, Hataylı kardeşlerimize teşekkürlerimizi bizzat ifade edeceğiz.”
CHP’nin üç bini aşkın ölü yurttaş adına oy kullanıldığına ve bunun sandık numaralarıyla tespit edilmiş olduğuna ilişkin itiraz başvurusunu “yalan söylemek” olarak yorumlayan Erdoğan, kürsüde kendisi konuştuğunda henüz YSK tarafından son ve kesin karar alınmamış olmamasına rağmen Hatay’la ilgili seçim sonucunu bitmiş bir durum olarak yorumladı.
Erdoğan, henüz YSK’ya itirazın sonuçlanmamasına rağmen İl Seçim Kurulu’nun AK Parti adayı Mehmet Öntürk’e büyükşehir belediye başkanlığı mazbatasını vermesi üzerine 8 Nisan’da Hatay’daki iftar yemeğine telefonla bağlanarak teşekkür konuşması da yapmıştı.
CHP lideri Özel: “Bu ifade açıkça talimattır, verdiğin talimatın itirafıdır”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Talebimiz YSK tarafından, YSK'daki temsilcimizin ifadesiyle kapağı dahi açılmadan reddedildi. Bu siyasi bir karardır, siyasi talimat ile yapılmıştır. Siyasi talimat bu sefer öyle gizli kapaklı verilmemiştir. Erdoğan tarafından daha YSK toplantısı başlamadan önce şu ifade kullanıldı, grup toplantısında, canlı yayında, ‘YSK Hatay konusunda son noktayı koydu’. Toplanmadılar ki nereden biliyorsun son noktayı koyduğunu? Bu ifade zaten açıkça talimattır, verdiğin talimatın itirafıdır” dedi.
Özel, YSK’nın Hatay kararı ortaya çıktığında Fransa’daydı ve orada ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın henüz son karar verilmesi öncesinde YSK’nın kararıyla ilgili yorumunu eleştirdi.
Erdoğan’ın grup konuşmasında “ölü seçmenlerin oy kullandığı yalandır” dediğini vurgulayan Özel, “Nereden biliyoruz? Siz İstanbul seçimlerinde böyle bir şey iddia ettiniz ve seçimleri iptal ettiler. Torbaların içine dahi bakmadan sadece '3 bin tane ölü seçmen oy kullandı' diyoruz, listesini veriyoruz. Sadece YSK araştırma kararı verse, sandık başındaki imza föylerini istese sonuç ortaya çıkacak. O yüzden kapağını bile açmıyor. Açsa, ölü seçmenin oy kullandığı gün gibi ortada” diye konuştu.
Erdoğan’ın seçim sonuçlarından gerekli mesajı almadığını da söyleyen Özel, “Erdoğan hem delilleri karartmak hem yüksek yargı organlarına talimat vermek suretiyle şunu yapmıştır. Zaten grup toplantısını bir bütün olarak da değerlendirdiğinde ilk gece söylediklerinin aksine, seçimlerden gerekli mesajı almadığı anlaşılmaktadır. Seçmenin mektubunu okumadığı anlaşılmaktadır” ifadesini kullandı.
YSK kendini “İstanbul kararını veren kurul biz değiliz” diye mi savundu?
CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, VOA Türkçe’ye değerlendirmesinde, “Sayın Genel Başkanımızın açıkladığı gibi ‘dosyanın kapağı dahi açılmadan’ Hatay itirazı, bir kez daha oy birliğiyle reddedildi. 2019 yılında AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçiminin iptaline ilişkin itirazda yaşananların tam tersi tecelli etti. Hem olağanüstü hem tam kanunsuzluk taleplerimiz reddedildi. YSK ise kendini ‘Biz o gün İstanbul’da karar veren kurul değiliz’ diyerek savundu. Bu da yıllardır savunduğum şu tezimi doğruladı: Seçim hukuku yoktur. Seçim hukuku, en az altı Yüksek Seçim Kurulu üyesinin an itibariyle söylediği kuraldır, ta ki aksi söyleyene kadar” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi de, “Yüksek Seçim Kurulu tam kanunsuzluk dosyamızın kapağını dahi açmadan itirazımızı reddetti. Ölü seçmenlere oy kullandırıldığına dair sunduğumuz tüm belge ve kanıtlar yok sayıldı. Hatay'da ilçe seçim kurulları ve il seçim kurulunda başlayan hukuksuzluk YSK'da da devam etmiş, sandık iradesi hiçe sayılmıştır” tepkisini dile getirdi.
CHP’nin, 31 Mart’a kadar görevine devam eden Hatay adayı Lütfü Savaş ise, YSK kararı öncesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Demokrasi prensibi, hakimiyete istismar eden vasıta ne olursa olsun, esas olarak, milletin hakimiyete sahip olmasını ve sahip kalmasını icap ettirir” sözünü paylaşmıştı.
İYİ Parti de Ordu nedeniyle YSK’ya tepki gösterdi
İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Hakan Şeref Olgun ile İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk de, YSK’nın Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi talebini reddetmesine tepkiliydi.
Olgun, “Bugün, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine tam kanunsuzluk gerekçesiyle yaptığımız ikinci başvuru, Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Buradan ret oyu veren bütün YSK üyelerine sesleniyorum. Reddettiğiniz sadece İYİ Parti’nin başvurusu değil, aynı zamanda Ordulular’ın iradesinin tecellisidir. 2019’da aynı gerekçeyle tekrarına karar verdiğiniz İstanbul BBB seçimlerinden bu yana, seçim mevzuatında ne değişti de kararınız farklı oldu? Ben söyleyeyim, tek fark seçimin tekrarlanması için başvuran siyasi partinin adıdır. Emsal karara rağmen verdiğiniz bu karar, vicdanlarınızda kara leke olarak kalacaktır” açıklaması yaptı.
Olgun ve Öztürk, YSK’nın toplantısı öncesinde de kurul binası önünde basın açıklamasıyla Ordu’daki seçimlerdeki geçersiz oy sayısı dikkate alınarak, seçimin yenilenmesi yönünde karar verilmesi gerektiğini açıklamıştı.
Böylece Ordu’da İYİ Parti’nin ve adayı Enver Yılmaz’ın Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminin yenilenmesi yönündeki talebine ilişkin nihai karar verildi ve seçimi resmen, mevcut belediye başkanı AK Partili Mehmet Hilmi Güler’in kazandığı kesinleşti.
Forum