31 Mart yerel seçiminin ardından Türkiye genelinde sonuçlara yasal itiraz süreçleri sürüyor. Muhalefet cephesi ise, ilçe ve il seçim kurullarının iktidar lehine kararlar vermesini eleştiriyor.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici, Türkiye’de 1393 seçim çevresinden 70’inde itirazlar olduğunu açıkladı.
CHP’li adayların lehine Amasya’da , Bartın’da, Adana’nın Yüreğir ilçesi, Niğde’de Çamardı ilçesinde artık kesin kararlar verildiğini belirten Binici, bazı yerleşim yerlerinde ise sıkıntılı süreçler yaşanmaya devam ettiğini kaydetti.
“Nafile bir çaba içerisindeler”
“Sandıkta kaybettiklerini masada kazanacaklarını zannediyorlar ama böyle bir şey sözkonusu olmayacak” diyen Binici, “Biz o sandıkların hepsine nasıl sahip çıktıysak masada da seçmenimizin bize vermiş olduğu oyların hepsini takip ediyoruz ve asla peşini bırakmıyoruz. O yüzden ne yaparlarsa yapsınlar, nafile bir çaba içerisindeler. Bir yerde bitecek, bir yerde tükenecek ve ondan sonra Cumhuriyet Halk Partili belediyeler tarafından bu seçim çevreleri en doğru, en güzel şekilde yönetilmeye başlanacak” mesajı verdi.
Son olarak Ardahan’da CHP’li adaya mazbata verilmesi yönünde İl Seçim Kurulu’nun seçim yenileme kararını kaldırdığını açıklayan Binici, AKP tarafından YSK’ya itiraz edilebileceğini belirterek, bu itiraz olmazsa CHP’nin önde olduğu bu ilde, belediyeyi aldığını aktardı.
Binici, “YSK süreci açık, YSK yolu açık ama giderler gitmezler takdiri tabii ki kendilerine ait olmakla birlikte YSK'dan da aksi bir karar çıkmayacağını düşünüyoruz. Çünkü hukuk bunu gerektiriyor. CHP olarak hukukun bize tanıdığı, delilli bütün haklarımızı kullanıyoruz. Onun haricinde AKP hukuksuz olarak birçok talepte bulunuyor” diye konuştu.
“Çifte standardın kaldırılmasını istiyoruz”
Binici, İstanbul’un ilçelerinde ise Gaziosmanpaşa’da AK Parti’nin yeniden sayımına rağmen CHP’nin yine önde olduğuna işaret ederek, Ümraniye ilçesinde CHP’nin itirazı kabul edilmeyerek haksızlık yapıldığı görüşünü dile getirdi.
Binici, “Biz sadece çifte standardın kaldırılmasını istiyoruz. Hukuk neyi söylüyorsa onu yapsın istiyoruz. Yani AKP isteyince öyle, CHP isteyince böyle olmasın istiyoruz” dedi.
Kırklareli’nin Pınarbaşı ilçesinde ciddi bir sıkıntı olduğunu söyleyen Binici, “Pınarbaşı'nda şiddete varan olaylar var. Orada verilecek en ufak bir yanlış karar ilçenin sükuneti açısından da büyük problem çıkartacak. Dolayısıyla orada da hukuka uygun bir karar verilmesini bekliyorum” ifadesini kullandı.
DEM Parti seçim yenileme yönündeki kararlara tepkili
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinin ardından Halfeti ilçesinde de yerel seçimlerin 2 Haziran’da yenilenmesine karar verildi. Karar AK Parti’nin itirazı üzerine alındı.
DEM Parti'nin 906 oy farkı ile kazandığı Halfeti’de AK Parti usulsüz oy kullanıldığını ve geçersiz sayılan oyları gerekçe göstererek İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu.
Kurul itirazı reddedince AK Parti bu kez itirazını İl Seçim Kurulu'na taşıdı. İl Seçim Kurulu itirazı kabul ederek seçimlerin yenilenmesine karar verdi.
Daha önce de Hilvan ilçesinde benzer bir karar alınmıştı.
DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki de yaptığı açıklamada, AK Parti’nin seçimle başaramadığını, seçim ve hukuk dışı yollarla elde etmeye çalıştığını ifade etti.
DEM Parti’nin itirazları kabul edilmezken AK Parti’nin itirazları yönünde kararlar alındığını söyleyen Tiryaki, “Hukuksuz oy taşımalarının hepsine seyirci kalmışlardı ve bugün de itirazlarımızı reddettiler. Üstelik bütün hukuksuzlukları kendileri yarattığı halde itiraz eden AKP olunca bu itirazları kabul ediyorlar” dedi.
Hilvan'da oy pusulalarının yakıldığını ve bu yolla seçimin iptal ettirildiğini vurgulayan Tiryaki, oyları yakanların AK Parti adayının yakınları olduğunu öne sürdü.
Hilvan’da seçimlerin yenilenmesi kararına yaptıkları itirazların reddedildiğine dikkat çeken Tiryaki, hukuki yollara başvurmaya devam edeceklerini söyledi.
Tiryaki, seçim kurullarından hukuksuz kararlar almamasını beklediklerini ifade ederek, “Hukuksuzluk var, hukuka aykırılık var, bir gasp var doğru ama bütün bunların faili AKP'dir, AKP’nin adaylarıdır. AKP'nin adaylarının yakınlarıdır. Dolayısıyla seçim kurullarından beklentimiz bu hukuksuzluğa geçit vermemelidir. Bu oyları yakanların, oy torbasını yakanların kim olduğu belli. Oyların yakıldığı da çok açık. Umarım Yüksek Seçim Kurulu bu hukuksuzluğa geçit vermeyecektir. Biz DEM Parti olarak bunları kabul etmiyoruz, sonuna kadar direneceğiz. Sokakta demokratik tepkimizi kullanacağız. Hukuksal yollarla da seçim kurullarına yaptığımız itirazlarla bu hukuksuzluğun giderilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
DEM Parti, ayrıca Bitlis kent merkezinde oyların yeniden sayılması için yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine YSK'ya başvurdu. DEM Parti’ye göre iki parti arasında 198 fark varken, seçim sonuçlarını tersine çevirebilecek 2 bin 18 oy geçersiz sayıldı.
YSK’ya Hatay için çağrı: “Siyasi müdahaleye karşı hukuka uyulmalı”
CHP bugün genel başkan yardımcıları Gül Çiftçi Binici, Gökçe Gökçen, Murat Bakan ve CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki’nin katılımıyla Hatay’daki seçim sonucuna ilişkin son durumu da aktardı.
Gökçen, AK Parti’nin Hatay ilçe ve büyükşehir belediyesinde mazbataların verilmesi için başvurular yaptığını belirterek, “Bu mazbataların verilmesi, henüz itiraz süreci sonuçlanmadan hem de her geçen gün fark azalırken ve yeniden oy sayımına dair henüz YSK bir karar vermemişken sürece etki etmeye ve bir oldu bittiye getirme amaçlıdır. Bizim buradan YSK’ya çağrımızdır; herhangi bir siyasi müdahaleye karşı sizin göreviniz hukuka uymaktır, objektif olmaktır ve bu çifte standarda son vermektir” dedi.
Murat Bakan da, “Hatay’da siyasi müdahale var. Seçim günü Reyhanlı'da sandıklar açıldıktan sonra sınırın öteki tarafında Suriye Milli Ordusu taraftarlarınca kalaşnikoflarla kutlama ateşi yapılması, 500 bin Suriyeli'nin yaşadığı, çok hassas olan dengeleri itibarıyla etnik çatışmaların, inanç çatışmalarının olma ihtimali olan bir kentte çok rahatsızlık verici ve düşündürücüdür” açıklamasını yaptı.
Forum