İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın ardından, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi daha genişletilmiş bir rol için destek oluşturmaya çalışırken, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, istifa ettiğini açıkladı.
İstifa ABD’nin Filistin lideri Mahmud Abbas’a yönetimde değişiklik yapması için baskı yapmakta olduğu bir sırada geldi. Gazze'deki çatışmaları durdurmak ve savaştan sonra bölgeyi yönetecek siyasi bir yapı üzerinde çalışmaya başlamak için uluslararası çabalar yoğunlaşmış durumda.
Iştiyye’nin istifasının Abbas tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Abbas yerine kalıcı bir atama yapılana kadar, Iştiyye’den göreve vekalet etmesini isteyebilir.
Yaklaşık 30 yıl önce Oslo barış anlaşmalarının bir parçası olarak kurulan Filistin Yönetimi, etkisizlik ve yolsuzluk suçlamalarıyla zayıflatıldı ve başbakanın nüfuzu çok az.
Ancak Iştiyye’nin ayrılması, İsrail'in yanında bir Filistin devleti kurma çabalarının yeniden canlandırılması için uluslararası baskı artarken, Abbas'ın Filistin Yönetimi’nin liderlik iddiasını sürdürmesini sağlama kararlılığının altını çizen sembolik bir değişime işaret ediyor.
2019'da göreve gelen akademisyen ekonomist Muhammed Iştiyye, kabineye yaptığı açıklamada bir sonraki yönetimin yaklaşık beş aydır süren şiddetli çatışmalarla harabeye dönen Gazze'de ortaya çıkan gerçekliği dikkate alması gerektiğini söyledi.
Iştiyye bir sonraki aşamanın, "Gazze Şeridi'nde ortaya çıkan gerçekliği, ulusal birlik görüşmelerini ve Filistinliler arası bir uzlaşmaya duyulan acil ihtiyacı dikkate alan yeni hükümet ve siyasi düzenlemeler gerektireceğini" söyledi.
Iştiyye, "Filistin Yönetimi’nin yetkilerinin tüm Filistin toprakları üzerinde genişletilmesi gerekecektir" dedi.
Henüz bir halef atanmadı ancak Abbas'ın 2014'te yaşanan savaşın ardından Gazze'nin yeniden inşasında deneyim sahibi olan ve Filistin Yatırım Fonu'nun (PIF) başkanlığını yürüten eski Dünya Bankası yetkilisi Muhammed Mustafa'yı ataması bekleniyor.
2006'dan bu yana yapılmayan seçimlerle ilgili ise henüz bir açıklama yapılmadı.
Filistin Yönetimi işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde sınırlı bir yönetime sahip; ancak 2007'de Hamas ile girdiği mücadelenin ardından Gazze'deki gücünü kaybetti.
Yönetim yıllar içinde epey zayıfladı ve anketler Filistinliler arasında hiç de popüler olmadığını gösteriyor. Ancak uluslararası toplum tarafından genel olarak tanınan tek liderlik organı olmaya devam ediyor.
Filistinli liderler, Oslo anlaşmaları uyarınca ödenmesi gereken vergi gelirlerini de kesen İsrail’in birçok kısıtlaması nedeniyle etkili bir yönetim uygulama kabiliyetinin ciddi şekilde engellendiğini söylüyor.
İsrail Maliye Bakanlığı’nın, fonların bir kısmını serbest bırakmayı reddetmesi üzerine çıkan tartışmalar nedeniyle Filistin Yönetimi aylardır kamu sektöründe tam maaş ödeyemiyor.
İsrail uzun zamandır Filistin Yönetimi’ni, öldürülen militanların ailelerine mali destek sağlayarak ve Yahudi karşıtı konuların okul kitaplarında yer almasına izin vererek terörizmi desteklemekle suçluyor.
İsrail ayrıca 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'e düzenlenen saldırıyı kınamadıkları için Abbas dahil Filistinli liderlere yükleniyor.
Filistin Yönetimi’nin başındaki El Fetih hareketi ile ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas, aralarındaki farklılıkları gidererek bir birlik hükümeti üzerinde anlaşmaya varmak için çaba sarf ediyor ve Çarşamba günü Moskova'da biraraya gelecekler.
Üst düzey bir Hamas yetkilisi bu hamleyi, Filistinliler’in yönetimine ilişkin daha geniş bir anlaşmanın takip etmesi gerektiğini söyledi.
Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, "Iştiyye hükümetinin istifası ancak bir sonraki aşamaya ilişkin düzenlemeler konusunda ulusal uzlaşma bağlamında gerçekleşirse anlamlı olur" dedi.
İsrail, 7 Ekim'deki Hamas saldırısı ile başlayan savaşın ardından, güvenlik nedeniyle Gazze'de Filistin Yönetimi'nin hakimiyetini kabul etmeyeceğini söylüyor.
Forum