Ortadoğu'daki hızlı diplomasi turunu tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas çatışması konusunda yürüttüğü yoğun diplomasi trafiğini bugün Asya'ya kaydırdı ve G7 grubu ülkelerine, bu krizle nasıl başa çıkılacağı konusunda fikir birliğine varmaları çağrısında bulundu.
Japonya’da G7 Dışişleri Bakanları ile iki günlük görüşme turuna başlayan Blinken, grubun Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaş ve diğer önemli konularda olduğu gibi birlik göstermesinin ve Gazze konusunda mevcut farklılıkların derinleşmesini engellemesinin, kritik önem taşıdığını söyledi.
Başkent Tokyo’da Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa'yla biraraya gelen Blinken, "Bu, G7'nin bu kriz karşısında biraraya gelmesi ve bizim yaptığımız gibi tek ve net bir sesle konuşması açısından çok önemli bir an" dedi.
Gazze'de bir aydır devam eden yıkıcı çatışmalar ve İsrail'in 7 Ekim'deki kanlı Hamas saldırısına verdiği tepkinin ağır insani etkilerini hafifletme çabaları, toplantının ana odak noktası olacak. Toplantıda Rusya-Ukrayna savaşı, Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer denemeye hazırlanıyor olabileceği korkusu ve Çin'in artan küresel nüfuzun ilişkin endişelerin de ele alınması bekleniyor.
Blinken ile İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya ve İtalya'nın dışişleri bakanları, Gazze savaşının Ortadoğu'da zaten zayıf olan güvenliği daha da istikrarsızlaştırmasını önlemek için ortak bir zemin arayacak ve diğer meselelerde mevcut fikir birliğini korumaya çalışacak.
Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, Hamas'ın İsrail'e saldırısını "kesinlikle kınadıklarını," ABD'nin ileriye yönelik yol bulma çabalarını desteklediklerini ve "Japonya ile ABD arasındaki sağlam birliğin bu noktada özellikle kritik olduğunu" söyledi.
Kamikawa, "ABD'nin İsrail ile Filistin arasındaki son duruma ilişkin diplomatik çabalarını takdir ediyoruz. Size desteğimiz tam" dedi.
Bu çabalar arasında Gazze'ye gönderilen insani yardım miktarının önemli ölçüde arttırılması, İsrail'in askeri operasyonlarında "duraklamalar" yapmayı kabul etmeye zorlanarak bu yardımların içeri girmesine ve daha fazla sivilin dışarı çıkmasına izin verilmesi, bölgede çatışma sonrası bir yönetişim ve güvenlik yapısı için planlamaya başlanması ve savaşın yayılmasının önlenmesi yer alıyor.
Blinken tüm bunları "ilerleyen bir süreç" olarak niteledi ve İsrail'in askeri operasyonlarında duraklama olması kavramıyla ilgili derin görüş ayrılıklarını kabul etti. İsrail operasyonlara ara verilmesini henüz kabul etmezken Arap ve Müslüman ülkeler, derhal tam bir ateşkes talep ediyor; ABD ise buna karşı çıkıyor. Gazze'nin geleceğinin tartışılmasına karşı da direnç sürüyor. Arap ülkeleri öncelikle acil insani krizin ele alınması gerektiğinde ısrar ediyor.
Hiçbir çatışma bölgesine sınırdaş ya da çatışmaya doğrudan müdahil olmayan G7 üyelerinin mutabakatını sağlamak, Blinken için biraz daha az göz korkutucu olabilir.
BM Güvenlik Konseyi'nde Fransa geçen ay, Gazze'de insani ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarısı lehine oy kullandı; ancak bu karar, Hamas'ın saldırısını yeterince kınamadığı gerekçesiyle, ABD tarafından veto edildi. İngiltere bu oylamada çekimser kaldı.
Birkaç gün sonra BM Genel Kurulu'nda Hamas'ı kınayan ve bağlayıcı olmayan bir ABD-Kanada karar tasarısı başarısız olurken, derhal ateşkes çağrısı yapan ayrı bir tasarı, ezici bir çoğunlukla kabul edildi. ABD ikinci karar tasarısını veto ederken Fransa olumlu oy kullandı. İngiltere, Kanada, Almanya, İtalya ve Japonya çekimser kaldı.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, hükümetinin daha geniş çaplı bir ateşkesi değil, sadece zaman ve coğrafi olarak belirli bir "insani duraklamayı" desteklediğini söyledi.
Cleverly, "Hamas liderliğinin ateşkes konusunda ciddi olduğuna bizi inandıracak hiçbir şey görmedik ve duymadık" dedi ve ateşkesin İsrail'in kendisini savunma becerisini engelleyeceğini söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana G7, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan uluslararası düzeni savunmak için birlik içinde hareket ediyor. Grup, bazı anlaşmazlıklara rağmen Rusya'nın savaşını kınama ve ona karşı çıkma konusunda birleşik bir cepheyi korudu.
Forum