Erişilebilirlik

ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme verisi aşağı yönlü revize edildi


FED, enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını arttırıyor.
FED, enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını arttırıyor.

ABD’denin ikinci çeyrek büyüme verisi aşağı yönlü revize edildi. Ancak güçlü istihdam piyasası ve tüketici harcamaları üçüncü çeyrekte yeniden artış sinyali veriyor.

ABD’nin ikinci çeyrek yani Nisan-Haziran ayları arasındaki büyüme verisi ilk olarak yüzde 2,4 olarak açıklanmıştı ancak yeni yapılan açıklamayla bu veri, yüzde 2,1’e çekildi.

Ekonomistlerin beklentisi söz konusu verinin yüzde 2,4 olarak kalacağı ve revize edilmeyeceği şeklindeydi. Revizyonun çeşitli ekipmanlar ve fikri mülkiyet haklarıyla bağlantılı işletme harcamalarındaki düşüşten kaynaklandığı ifade eidliyor.

ABD ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) toplamda Mart 2022’den bu yana 525 baz puanlık faiz artışına rağmen ilk çeyrekte yüzde 2 büyüme kaydetti.

FED’in enflasyon yaratmayacak büyüme beklentisi yüzde 1,8 olarak açıklanmıştı ancak mevcut büyüme halen daha bunun üzerinde seyrediyor. FED, enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını arttırıyor. Ülke genelinde faizler geçen yıl Haziran ayında yüzde 9,1 oranına ulaştıktan sonra son olarak yüzde 3,2’ye kadar geriledi.

ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme verisi aşağı yönlü revize edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

ABD’de özel sektör istihdamı tahminlerin altında kaldı

Enflasyondaki gerileme ve büyümede yüksek seyreden veriler güçlü istihdamla da desteklenirken genel anlamda resesyon beklentilerinin hafiflemesine neden oldu.

İşgücü piyasası nispeten son dönemde yavaşlasa da halen daha güçlü seyretmeye devam ediyor. Temmuz ayında açık iş pozisyonları son 2-2,5 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

İşgücü piyasasının güçlü seyretmesi, çalışan ücretlerinin yüksek olmasına, bu da tüketici harcamalarının sürmesine neden oluyor. Yüksek tüketici harcamaları da enflasyonu tetikleyen nedenlerden biri oluyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG