Erişilebilirlik

Powell’dan faiz arttırımı sinyali


ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, önümüzdeki dönemde faiz arttırımlarının olabileceği mesajını verdi. Powell, gelecekte atılacak adımların ekonominin performansına bağlı olduğunu söyledi.

Powell bu açıklamalarını Portekiz’de düzenlenen Avrupa Merkez Bankası konferansında yaptı.

Powell'dan faiz arttırımı sinyali
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

FED Başkanı, faiz artışlarıyla ilgili olarak “Uzun yol kat ettik” derken, faiz artışının ekonomiyi nasıl etkilediğini değerlendirmek için bu ay faiz artışı yapmadıklarını belirtti.

Powell, gelecekteki politikalarının ekonominin performansına bağlı olduğunu vurguladı.

Jerome Powell, FED kurulunun daha yapacak iş olduğunu düşündüğünü, yıl içinde bir noktada daha fazla faiz artışının muhtemelen uygun olacağını kaydetti.

Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz artışını değerlendireceği toplantısı 25-26 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek.

FED Başkanı, faiz artışlarının ardından resesyonun gerçekleşmesinin olası en güçlü senaryo olmadığını ama bunun muhtemel olduğunu da kaydetti.

Enflasyonu hedeflenen rakama indirme çabalarının uzun süre alacağını kaydeden Powell, bu yıl ya da gelecek yıl enflasyonu yüzde 2’ye indirme hedefine ulaşılmasını olası görmediğini söyledi.

Powell’a göre yüzde 2 hedefine muhtemelen 2025’te ulaşılacak.

Konferansa katılan Merkez Bankası başkanları da özetle enflasyonla mücadele için daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde da “Enflasyon ısrarcı olduğu sürece biz de ısrarcı olmalıyız” ifadesini kullandı.

Lagarde, “Belirlediğimiz hedefi yakalamak için azimli ve kararlı olmalıyız” dedi.

Amerika’da enflasyon yüzde 4’e gerilemiş durumda. Euro kullanan 20 ülkede ise enflasyon oranı yüzde 6,1. İngiltere’de ise enflasyon yüzde 8,7 seviyesinde.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG