Erişilebilirlik

Biden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le Beyaz Saray'da biraraya geldi


ABD Başkanı Joe Biden, bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le biraraya geldi. Dün yapılması planlanan görüşme Başkan Biden’ın dişine yapılacak kanal tedavisi sebebiyle bugüne ertelenmişti.

Başkan Biden’ın temaslarda bulunmak üzere dün Washington’a gelen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’i öğle saatlerinde Beyaz Saray'da kabul etti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Antony Blinken da katıldı.

Jens Stoltenberg görüşmenin başında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rus işgalcilere karşı yürüttüğü karşı saldırıda ilerleme kaydettiğini söyledi ve ittifakın gelecek ayki liderler zirvesinde Kiev'e askeri yardımı arttıracakları öngörüsünde bulundu.

NATO Genel Sekreteri, "Ukrayna'ya birlikte sağladığımız destek şu anda savaş alanında fark yaratıyor çünkü taarruz başladı ve Ukraynalılar ilerleme kaydediyor. Henüz erken ama bildiğimiz bir şey var ki Ukraynalılar ne kadar çok toprağı kurtarabilirlerse müzakere masasında elleri o kadar güçlü olacaktır" dedi.

Temmuz ortasında Litvanya'nın Vilnius kentinde yapılacak NATO zirvesinde daha fazla yardım sözü verileceğini söyleyen Stoltenberg, "Önümüzdeki ay Vilnius'taki zirvede, tüm NATO liderleri olarak bir araya geldiğimizde yapacağımız şey tam olarak bu, Ukrayna'ya desteğimizi sürdürmeyi ve arttırmak konusunda anlaşacağız" diye konuştu.

ABD Başkanı Biden da "NATO müttefikleri hiç bu kadar birlik olmamıştı ve ikimiz de bunun gerçekleşmesi için canla başla çalıştık'' dedi.

Putin'in Finlandiya'yı NATO'dan uzank tutmak isteren tam tersinin olduğunu söyleyen Biden, "Umarım sonunda İsveç de NATO'ya katılır'' şeklinde konuştu.

Biden ve Stoltenberg'in Rusya'nın Ukrayna'da devam eden işgalini ve Türkiye'yi İsveç'in askeri ittifaka katılmasını engellemekten vazgeçmeye ikna etme çabalarını ele almaları bekleniyordu. NATO'nun yeni genel sekreterinin kimin olabileceği de bir başka gündem maddesi.

Biden’ın Danimarka ve İngiltere başbakanları ile görüşmesinde gündem Ukrayna ve Türkiye

Başkan Biden geçen hafta İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile görüşmüştü. NATO genel sekreterliği görevi için İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Danimarka Başbakanı’nın adı geçiyor.

2014’ten bu yana görevde olan ve görev süresi üç kez uzatılan şu anki NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in görev süresi Eylül’de doluyor.

Biden'ın sağlık durumu

Başkan Biden’ın doktorunun dün basın mensuplarıyla paylaştığı bilgiye göre Pazar günü diş ağrısının ardından röntgen çekildiği ve kanal tedavisine Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde başlandığı belirtilmişti.

Beyaz Saray doktoru Kevin O’Connor herhangi bir komplikasyon olmadığını; Başkan Biden’ın kanal tedavisinin dün Beyaz Saray’da tamamlanmasına karar verildiğini kaydetmişti.

NATO Genel Sekreteri Washington'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

Biden’ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmesi dışında, diplomatik personel için verilmesi planlanan resepsiyon da ertelenmişti.

2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olan 80 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık durumu seçim sürecinde tartışma konusu.

Öte yandan Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO zirvesi öncesinde Stoltenberg’in yerine yeni genel sekreter arayışı hızlanmış durumda. 2014’ten bu yana NATO genel sekreterliği görevini yürüten Jens Stoltenberg’ün görev süresi üç kez uzatılmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG