Yeni terörle mücadele yasasının 1 Haziran’da yürürlüğe girdiği İsveç'te bir Türk hakkında, PKK için para toplamak ve silahlı suç işlemek şüphesiyle suç duyurusunda bulunuldu.
İsveçli savcılar bu kişinin PKK adına hareket ettiğini söyleyerek "ağır şantaj, ileri düzeyde silahlı suç ve terör finansmanına teşebbüs" suçlamaları yöneltti.
Savcılık kimliğini paylaşmadığı 40'lı yaşlarındaki zanlı ile ilgili, "Soruşturma, şahsın PKK adına hareket ettiği yönündeki şüpheleri desteklemektedir’’ açıklaması yaptı.
Yetkililer, İsveç'te ilk kez bir kişinin Türkiye, AB ve ABD’nin terör örgütü listesinde olan PKK'ya finansman sağlamaya çalışmakla suçlandığını söyledi.
Associated Press haber ajansının gördüğü suç duyurusuna göre zanlı, 11 Ocak'ta başkent Stockholm'de bir kişiye mermi dolu bir tabanca doğrultarak, havaya ateş ederek ve ertesi gün talep edilen parayı almazsa binaya zarar vermekle tehdit ederek, para gasp etmeye çalışmakla suçlanıyor.
İsveç haber ajansı TT'nin bildirdiğine göre ise zanlı, hakkındaki iddiaları reddetti.
Suç duyurusunda, şüphelinin toplamaya çalıştığı paranın, terör faaliyetlerini finanse etmek amacıyla toplandığı ve "daha büyük ölçekli" bir faaliyetin parçası olduğu iddia edildi. Savcılık belgesinde, zanlının, "PKK örgütüne mensup olduğunu ima ettiği" belirtiliyor.
Savcılık ayrıca, zanlının 2016 yılında Almanya'da PKK üyeliğinden hapis cezasına çarptırılan ve "örgütün para toplamasına doğrudan dahil olan" bir başka Türk vatandaşıyla irtibatı olduğundan şüpheleniyor.
Dava, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu, kısmen İsveç'in PKK gibi terör örgütlerinin destekçilerini barındırdığı gerekçesiyle beklettiği bir dönemde açıldı.
İki ülke arasında NATO üyeliğine ilişkin görüşmelerin gelecek hafta yeniden başlaması bekleniyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl NATO'ya katılmak için başvuran İsveç, üyeliğinin, ittifakın 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta yapılacak zirvesinden önce onaylanmasını istiyor.
İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu şu aşamada Türkiye ve Macaristan onaylamış değil. İsveç'le birlikte başvuran ve başlangıçta Ankara tarafından üyeliğine karşı çıkılan Finlandiya, Türkiye’nin daha sonra onay vermesiyle Nisan ayında NATO'ya katıldı.
İsveç, NATO üyeliğine giden yolu kolaylaştırmak için Türkiye ve Finlandiya ile geçen yıl Haziran ayında Madrid'de imzalanan üçlü mutabakat anlaşmasının tüm koşullarını yerine getirdiğini söylüyor.
Ancak Türkiye, İsveç'in güvenlik kaygılarını gidermek için yeterince ilerleme kaydetmediği görüşünde.
İsveç geçen ay terörle mücadele yasalarını sıkılaştırarak, Türkiye'yi ikna etmeye yardımcı olması beklenen bir hamle yaptı.
1 Haziran'da yürürlüğe giren değişiklikler, aşırılık yanlısı bir örgüte, destek, kuvvet ve teşvik için katılmaktan hüküm giyen kişilere dört yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Ancak suçun nitelikli olduğu durumlarda bu ceza sekiz yıla kadar uzatılabiliyor.