Erişilebilirlik

Kuzey Kore’nin Yeni Füze Denemesi Paniğe Neden Oldu


Kuzey Kore’nin yeni uzun menzilli balistik füzeyle deneme yapması Japonya’nın kuzeyinde paniğe neden oldu. Bölge sakinlerine sığınaklara girmeleri çağrısında bulunulurken füze, Japonya topraklarına ulaşmadan düştü.

Güney Koreli askeri bir yetkili, fırlatılan füzenin yüksek olasılıkla Kuzey Kore’deki son askeri geçit törenlerinde sergilenen, katı yakıt kullanılan yeni bir model olduğunu söyledi.

Güney Kore ordusu yeni füzenin yaklaşık bin kilometre havalanabildiğini belirtirken ismini vermek istemeyen Güney Koreli yetkili, “Yörünge, irtifa ve menzil gibi ayrıntıları ve katı yakıtlı bir itici yakıt taşımış olma ihtimalini hala analiz ediyoruz” dedi.

Kuzey Kore’nin füze denemesinin ardından Güney Kore ordusu yüksek alarm durumuna geçildiğini ve olayla ilgili ABD ile yakın koordinasyon içinde olunduğunu açıkladı.

ABD merkezli RAND Corporation'da kıdemli bir savunma analisti olan Bruce Bennett, Kuzey Kore'nin kısa menzilli katı yakıtlı füzeleri test etmiş olmasına rağmen, bu türden uzun menzilli bir füzeyi daha önce test etmediğine dikkat çekti.

Kyungnam Üniversitesi Uzak Doğu Enstitüsü'nde ders veren Güney Koreli eski donanma subayı Kim Dong-yup ise yeni sistemin Şubat ayındaki bir askeri geçit töreninde tanıtılan ve Aralık ayında test edilen katı yakıtlı bir motorla çalışan kıtalararası bir balistik füze olabileceğini söyledi.

Güney Kore ordusu, füzenin yerel saatle sabah 07.23'te Pyongyang yakınlarından ateşlendiğini, Japonya sahil güvenliği ise füzenin yine yerel saatle sabah 08.19'da Japonya topraklarına ulaşmadan düştüğünü açıkladı.

Japonya'da panik

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan füze denemesinin ardından yapılan açıklamada, denemenin ABD ve Japonya tarafından da kınandığı belirtilerek, Kuzey Kore'nin "benzeri görülmemiş düzeyde provokasyonlar ve tehditkar sözlerle bölgesel barışı sürekli tehdit ettiği” bildirildi.

Japonya fırlatmaya tepki olarak Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı. Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, füzenin doğuya doğru yüksek bir açıyla ateşlenmiş gibi göründüğünü ve Japon topraklarına düşmediğini söyledi.

Japonya sahil güvenliği, füzenin Kuzey Kore'nin doğusunda denize düştüğünü açıkladı.

Füze denemesi Japonya’nın kuzeyindeki 5 milyondan fazla kişinin yaşadığı Hokkaido adasında paniğe neden oldu. Japon yayın kuruluşu NHK, Hokkaido'daki okulların açılış saatlerinin ertelendiğini ve bazı tren seferlerinin askıya alındığını bildirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, "Diplomasiye kapı kapanmadı, ancak Pyongyang istikrarı bozucu eylemlerine derhal son vermeli ve bunun yerine diplomatik angajmanı seçmelidir" dedi.

Şimdiye kadar sıvı yakıtlı füzelerle deneme yapan Kuzey Kore’nin bir süredir karadan veya denizaltılardan fırlatılabilen uzun menzilli katı yakıtlı füzeler üretmek için çalıştığı biliniyor. Katı yakıtlı füzelerin depolanması ve taşınması sıvı yakıtlılara göre daha kolay.

XS
SM
MD
LG