Sağlık meslek örgütleri, 6-10 Ocak tarihlerinde aile sağlığı merkezlerinde dönüşümlü şekilde ve 8 Ocak’ta ise tüm sağlık kurumlarında iş bırakma eylemi kararı alındığını açıkladı. Sağlık personeline yönelik performans uygulamasından vazgeçilmesi ve birinci basamak sistemini güçlendirme çağrısı yapıldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) başta olmak üzere sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, bugün Ankara’da düzenlenen toplantıyla geçtiğimiz dönemde iki kez yapılan iş bırakma eylemlerine Ocak ayında devam etme kararı aldı.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “Şu an hepimiz yeni doğan skandalıyla da iyice ortaya çıkan sağlık sistemimizin aksayan çökme noktasına gelmiş pek çok noktasını görüyor durumdayız. Sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sistemini daha iyi hale getirebilecek, halkın nitelikle erişilebilir bir sağlık sistemine ulaşmasını sağlayacak olan şey birinci basamak sağlık sisteminin güçlendirilmesi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” dedi.
Son üç aydır sağlık meslek örgütleri olarak eylemler ve açıklamalarla Sağlık Bakanlığı’na mevcut sorunlu tabloyu anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Azap, “Birinci basamak sağlık sistemini güçlendirmeden, koruyucu hekimliği güçlendirmeden, birinci basamakta çalışan hekimlerin, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını düzeltmeden sağlık sistemini çözemezsiniz. Bunun yolu yok. Bunu başarabilen dünyada bir ülke yok. Bizim temel isteğimiz budur. Birinci basamağın güçlendirilmesi, koruyucu sağlık uygulamalarının, hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesidir. Bakanlık yayınlamış olduğu yönetmelikle halkın sağlığına çok faydası olmayacak şekilde hekimlerle, sağlık çalışanı arkadaşlarımızla vatandaşı karşı karşıya getirecek birtakım düzenlemeler getirmiş durumda. ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ tam olarak aslında sağlık sisteminde karmaşa yaratacak bir yönetmelik. Bu yönetmelik aynen bizim itirazlarımıza rağmen yayınlanmış oldu. Yayınlandıktan sonra da zaten bunun işe yaramayacağını sorunları daha da arttıracağını bizzat yaşayarak görüyoruz” diye ekledi.
Sağlık Bakanlığı’nın ise yönetmelikten kaynaklı sorunları ve sağlıkçılar olarak yaptıklarını görmemekte ısrarlı olduğunu anlatan Azap, “Sesimizi duyurmak adına eylem yapmaktan başka çaremiz kalmadı. 6-10 Ocak arasında beş gün boyunca birinci basamak 8 Ocak günü, çarşamba günü ikinci, üçüncü basamakta çalışan bütün sağlık çalışanı arkadaşlarımızı da bu iş bırakmaya davet ediyoruz. Onlarla birlikte öğlen arasında, sekizinde, öğle arasında büyük hastanelerin önünde yine kitlesel basın açıklamaları gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir da, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun iş bırakma eylemlerine katılan hekimleri ve sağlık çalışanlarını hedef aldığını belirterek, Anayasal haklarını kullanarak özlük hakları için eylem yapan sağlık çalışanları hakkında disiplin cezaları kararları alınmaması gerektiğini dile getirdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, performans uygulamasının tüm sağlık sisteminde yaygınlaştırılmaya çalışıldığını işaret ederek, “OECD ülkeleri ortalamasının yarısı kadar ücret alıp dört katı iş yüküne sahibiz” tepkisini gösterdi.
Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu Başkanı Serap Karatüzün ise, Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu yönetmelik ile ebe ve hemşirelerin göz ardı edildiğini ifade etti.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Genel Sağlık-İş Hukuk Sekreteri Yalçın Çiftçi, “Bu eylemler dolayısıyla da hem aile sağlığı çalışanlarının aile hekimlerinin yoksulluğa, açlığa mahkum edilmesini dile getireceğiz. Öncelikle verilmeyen, iyileştirilmeyen özlük hakları, ekonomik hakları konusunda da iyileştirmenin yapılmasını talep ediyoruz. Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sisteminde çalışanların sorunlarını görmezden gelmeye duymazdan gelmeye yönetmeliklerle aslında sorunların üzerini kapatmaya devam ediyor. Talepler belli ama iktidar ve Sağlık Bakanlığı sürekli top çeviriyor” dedi.
Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Mali Sekreteri Dr. Erkal Genişler de, “Biz daha önce de iş bıraktık ama tabi ses getiren bir şeydir bu. Bu iş bırakmada halktan ben çok büyük destek görüyorum. ‘Hocam ne yapabiliriz diyorlar.’ Ben anlatıyorum neler olacağını. Diyorum ki biz sizin için eylem yapıyoruz. Sizin sağlık haklarınız alınıyor” diye konuştu.
Eylem kararına TTB’nin yanı sıra Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık Sen), Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) katıldı.
Forum