Erişilebilirlik

Florida İstilacı Hayvan Türleriyle Baş Edemiyor


Florida, ABD
Florida, ABD

Amerika’nın güneydoğu eyaleti Florida sıcak iklimiyle çok sayıda ziyaretçi çeken bir bölge. Ancak başka bölgelerden gelip bu eyalete yerleşen farklı ziyaretçiler de var. Florida bugün Amerika’da istilacı hayvan türlerinin en büyük sorun oluşturduğu eyalet.

Eyalette sık rastlanan Afrika kaplumbağaları da istilacı türler arasında. Zararsız görünen bu hayvan eyaletin ekosistemi açısından kritik öneme sahip o lan yerel kaplumbağa türünün varlığını tehdit ediyor.

Amazing Animals adlı kuruluştan uzman Kylie Reynolds, “Yerel kaplumbağalar yeraltına bu büyük çukurları kazıyor ve sonradan birçok hayvan bu çukurları yuva olarak kullanmaya devam ediyor” diyor ve ekliyor: “Bu kaplumbağalar birçok hayvan için barınak sağlıyor. Eğer sayıları azalırsa diğer hayvanların durumu ne olur bilemiyoruz?”

Florida’da yerel olmayan yüzlerce hayvan türü var. Bazıları yeni doğal ortamlarına yerleşiyor ama çevresel tehdit de oluşturuyorlar.

Florida İstilacı Hayvan Türleriyle Baş Edemiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00


Ulusal Park Servisi’nden Kurt Foote’ın açıklamalarına göre, “Doğanın çeşitliliğe ihtiyacı var, eğer bu çeşitliliğe sahip olmazsanız, yıkım da kaçınılmaz olur.”

Florida eyaleti her yıl istilacı türlerle mücadele için yarım milyar dolardan fazla harcıyor ama bunun kaybedilmiş bir savaş olduğunu düşünenler var.

Timsah Parkı İdarecisi Mike Hileman, “Yeni bir tür, yabani ortamda üremeye başlar ve o ortam da onlara uygun yaşam alanı sağlarsa, bu türü ortadan kaldırmak neredeyse imkansız hale gelir” diyor.

Burma pitonu da bunlardan biri. 30 yıl önce, kasırgada yerel bir üretim tesisinden kaçan bu yılanların onbinlercesi bugün Florida’ya yayılmış durumda.

Hileman da, bu hayvanların oluşturduğu tehdidi şu sözlerle ifade ediyor: “Bu yılanlar bizim en yırtıcı tür olan timsahların üstesinden gelebilir. Yerel türlerin besin kaynağı fare, sıçan ve bataklık tavşanlarını yok edebilirler. Baskın tür oldukları için yerel türlerimizi tehdit ediyorlar.”


Birçok istilacı tür, bir zamanlar beslendikleri evlerden salıverilmiş.

Amazing Animals’dan Reynolds, bu durumla ilgili olarak, “Hayvanlar çok uğraştırabilir. Papağanlar gürültülü hayvanlardır ve 80 yıl yaşarlar. Kaplumbağalar devasa büyüklüğe ulaşır ve 100 yıl yaşarlar. Bu hayvanları kontrol altında tutmak büyük bir yükümlülük. Bazen insanlar gelip, ‘Florida güzel bir ortam, onları burada serbest bırakalım’ diyebiliyor” şeklinde konuştu.

İspanyol sömürgeciler tarafından yüzyıllar önce getirilip yabana salınan bir domuz türü de yerel ekosisteme karşı tehdit unsuru konumunda. Bu domuzlar, toprağı eşeleyip yerel bitki türlerine zarar veriyorlar. Uzmanlar bu hayvanların ayrıca diğer istilacı türlere de yaşam alanı yarattığını söylüyor.

Kaplan Deresi Koruma Alanı Müdürü Cheryl Millet, bu alanın ekosistem açısından birçok çeşitlilik barındırdığını söylüyor.


“Burası biyoçeşitlilik açısından bir çekim alanı. Başka yerlerde yaşamayan türlere sahibiz. Eğer burada onlardan birini yitirirsek, dünyanın hiçbir yerinde bir daha göremeyebiliriz.”

Yaban domuzlarının yol açtığı hasar ortada. Ancak Millet’in asıl kaygısı, yerel olmayan kertenkele türleri.

Millet, “Bu kertenkeleleri Florida’nın güneyindeki kaplumbağa çukurlarında bulduk. Tegu kertenkelelerinin bağırsaklarından yavru kaplumbağa çıktı. Bu hayvanların bu bölgedeki potansiyel etkisinden kaygılıyım” diyor.

Floridalı yetkililer, istilacı türlerle mücadele için gönüllü avcılardan, izleme yöntemlerine ve hatta egzotik türleri besleme programlarına kadar çeşitli yöntemler deniyor. Ancak bu mücadelenin yakınlarda son bulması beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG