Erişilebilirlik

Silah Kontrolu İsteyen Meclis Üyelerini İhraç Girişimi


Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Tennessee Eyalet Meclisi bugün, üç Demokrat temsilciyi meclisten ihraç etmek için oylamaya gidecek.

Demokrat temsilciler, geçen ay Nashville’de bir ilkokulda düzenlenen silahlı saldırı sonrası eyalette silah kontrolu çağrısı yapmıştı.

Eyalet meclisi, böylesi bir oylamayı İç Savaş’tan bu yana birkaç kere yapmıştı.

Oylama, Demokrat temsilci Gloria Johnson, Justin Jones ve Justin Pearson’ı görevden almak için gerçekleşecek.

Bu üç temsilci, geçen hafta, Nashville’de The Covenant İlkokulu’nda üçü çocuk altı kişinin öldürülmesinden günler sonra silah kontrolu destekçileriyle beraber mecliste bir protestoya katılmıştı.

Temsilcilerin meclisten uzaklaştırılması yönündeki oylama, Tennessee eyaletini tekrar ülkedeki tartışmaların odağına getirdi.

Oylama, Cumhuriyetçi çoğunluğun muhalif Demokratlar’ı susturma kabiliyetini ve bunu yapmaya dair artan istekliliğini yansıtıyor.

Meclisteki oylama öncesinde binlerce kişi, Tennessee Kongre binası önüne giderek, üç temsilciye desteklerini göstermek için slogan attılar.

Protestocuların çoğu, Pearson ve Johnson'ın temsil ettiği Memphis ve Knoxville şehirlerinden geldi. Protestocular, içeri girmek için Kongre binasının etrafını saran bir sıra oluşturdu.

Salonun dışındaki protestocular, "Okul bölgeleri savaş bölgeleri olmamalı", "Tüfekler dakikada 950 mermi atmadı" ve "Bir silahı susturabilirsin ama halkın sesini susturamazsın” yazılı posterler taşıdı.

Salondaki protestocuları sakin olmaya davet eden Johnson, dışarıya çıkarılmamaları için temsilcilere bağırmamaları gerektiğini söyledi.

Üç temsilci, Meclis katına çıkarken el ele tutuştu. Pearson, Bağlılık Yemini sırasında yumruğunu havaya kaldırdı.

İhraç oylamasından önce Meclis üyeleri, yirmiden fazla yasa tasarısını tartışacak. Bu tasarıların arasında kamu ve özel okulların bina güvenliği planlarını eyalet yönetimine sunmalarını gerektiren bir okul güvenliği tasarısı da yer alıyor.

Silah kontrolundan bahsedilmeyen bu tasarıya bazı Demokrat üyeler, okulda silahlı saldırıların nedenini değil yalnızca bir semptomunu ele aldığı eleştirisinde bulunuyor.

Tennessee Meclisi’nde son derece nadir olan ihraçlar, olağanüstü bir eylem olarak görülüyor.

2019'da Tennessee eyalet temsilcileri, eski Cumhuriyetçi Temsilci David Byrd'i uzaklaştırma baskısıyla karşılaşmışlardı.

Byrd, otuz yıl önce bir lisede basketbol antrenörü olduğu zamana kadar uzanan cinsel taciz suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Cumhuriyetçiler, cinsel taciz iddiaları sonrası Byrd’in yeniden seçildiğini gerekçe göstererek herhangi bir işlem yapmayı reddetti. Byrd geçen yıl emekli oldu.

Geçen yıl, eyalet Senatosu, Demokrat Katrina Robinson'ı hemşirelik okulu yerine düğün masrafları için yaklaşık 3 bin 400 dolarlık bir federal hibe parasını kullanmaktan suçlu bulunduktan sonra uzaklaştırmıştı.

Bu davadan önce, 2016 yılında Tennessee kongre üyeleri Cumhuriyetçi Temsilci Jeremy Durham'ı 2’ye karşı 70 oyla görevden almıştı.

Oylama öncesi bir başsavcılık soruşturması, Durham’ın görev yaptığı dört yıl boyunca en az 22 kadınla uygunsuz cinsel ilişkiye girdiğine dair iddiaları ortaya koymuştu.

Johnson, Jones veya Pearson ihraç edilirse, bölgelerindeki ilçe komisyonları birkaç ay sonra yapılacak özel bir seçime kadar görev yapmak üzere yerlerine yeni temsilciler seçecek. Üç temsilci, bu seçimlerde aday olabilir.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG