Avrupa Merkez Bankası (ECB) denetçileri, Amerikan bankalarının First Republic Bankası'na 30 milyar dolarlık nakit desteği sağlamasının ve FED’den rekor miktarda meblağ çekmesinin ardından bankacılık sektöründe yaşanan son krizin Euro bölgesi bankalarına sıçramasını beklemiyor.
ABD’deki büyük bankalar dün merkezi San Francisco'da bulunan ve iki orta ölçekli ABD bankasının iflasından etkilenen First Republic'i kurtarmak için devreye girmişti.
Kurtarma paketi Credit Suisse bankasının nakit akışını sağlayabilmek için acil 54 milyar dolarlık kredi çekmesinin ardından geldi.
İsviçre'nin ikinci en büyük bankasının hisseleri bu hamleye rağmen bugün yeniden düştü, First Republic'in hisseleri de ABD'de piyasa öncesi işlemlerde yüzde 12 düşüş yaşadı.
ECB, sıradışı bir hamleyle bankacılık sektöründeki çalkantıyı görüşmek için bu hafta ikinci kez denetleme kurulu toplantısı düzenledi.
Ancak Reuters haber ajansına konuşan konuya yakın bir kaynağa göre müfettişler piyasadaki çalkantıdan Avrupa bankalarının etkilenmeyeceğini öngörürken, sektör genelinde mevduatların istikrarlı olduğu haberini aldıklarını ve Credit Suisse riskinin önemsiz olduğunu söyledi.
ECB’nin bir sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
Cuma günkü merkez bankası verilerine göre Euro bölgesi bankaları hala yaklaşık 4 trilyon Euro (4,25 trilyon dolar) değerinde fazla likiditeye sahip ve şimdi ECB'den borçlanmak daha pahalı hale geldiği için bunu geri ödemeye istekliler.
Alman hükümetinin bir sözcüsü Avrupa bankalarıyla ilgili durumun 2008 mali kriziyle kıyas kabul etmeyeceğini söyledi ve ülkedeki bankacılık sektörü için endişe etmeye gerek olmadığını kaydetti.
Geçen hafta ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın faiz oranlarının artması nedeniyle yaşanan tahvil kayıplarıyla bağlantılı iflas etmesinin ardından bankacılık sektörü hisseleri küresel düzeyde zarar görmüştü.
Yapılan iki kurtarma anlaşması ve Kongre üyelerinin sükuneti sağlamasının ardından yatırımcılar bu durumun tam teşekküllü bir bankacılık sektörü krizine yol açmasından endişe ediyor.