Erişilebilirlik

BM 67. Kadının Statüsü Komisyonu Çalışmalarına Başladı


Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'nun 67’nci oturumu New York'taki BM Genel Merkezi’nde başladı. İki hafta sürecek toplantılara üye ülke hükümet temsilcileri, sivil toplum örgütleri, gençlik örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda kadın hakları aktivistleri katılıyor.

Komisyonda, 2023 yılında içinde bulunduğumuz dijital ortamda toplumsal cinsiyet eşitliğiyle, kadının güçlendirilmesiyle sürdürülebilir kalkınmanın nasıl sağlanabileceği tartışılacak.

CSW67 olarak bilinen toplantıda, bilgi çağında kaliteli eğitim ihtiyacının yanı sıra, kadınların ve kız çocuklarının karşılaştığı çevrimiçi şiddet ve diğer tehlikeler ele alınacak.

“Kadına her alanda olduğu gibi teknolojide de ayrımcılık yapılıyor”

CSW67 Başkanı Mathu Joyini yaptığı açılış konuşmasında, dijital teknolojilerin gelinen son noktada toplumları hızla dönüştürmesine rağmen aynı zamanda mevcut cinsiyet eşitsizliklerini derinleştirebilecek yeni zorluk ve haksızlıklara neden olduğunu ifade etti.

Başkan Joyini, cinsiyete dayalı ayrımcılığın hem siyasi hem de sosyal ve ekonomik hayatta sistemik bir sorun yarattığını belirterek, “Durum teknoloji sektöründe de farklı değil" ifadesini kullandı. Joyini, ayrımcılığı etkileyen, ayrıca şiddetlendiren çoklu faktörlerin de olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'nun 67’nci oturumunda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, komisyon toplantısının kadın hakları konusunda kaydedilen ilerlemenin, kadınların, kızların fiilen kamusal yaşamdan silindiği Afganistan gibi ülkeler de dahil olmak üzere kaybolduğu, ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğinin her zamankinden daha fazla arttığı bir dönemde gerçekleştiğini kaydetti.

Guterres: “Kadınlara karşı düşmanlıkla mücadele için birlikte adım atalım”

BM Genel Sekreteri Guterres, “Bu yıl yapılacak komisyon toplantısında daha çok teknoloji ve inovasyonda cinsiyetler arası farkları kapatmaya odaklandıklarını belirterek, ”Çünkü teknoloji hızla ilerlerken kadınlar ve kız çocukları geride kalıyor. Hesap gayet basit; dünyanın yarısı yaratıcılık olmadan, bilim ve teknoloji olmadan yaşıyor. Dünyanın teknoloji potansiyelinin sadece yarısı inovasyon ve teknolojiye katkıda bulunuyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Gerçek potansiyelin sadece yarısından verim alınıyor” diye konuştu.

Cinsiyet eşitsizliğinin temel bir güç sorunu olduğunu belirten Guterres, kadın ve kız çocukları için eğitim, gelir ve istihdamın arttırılması gibi üç temel alanda acil eylem çağrısında bulundu.

Kadınların ve kız çocuklarının bilim ve teknolojiye tam katılımı ve liderliğinin de teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Guterres, uluslararası toplumun kadın ve kızlar için güvenli bir dijital ortam yaratması gerektiğini, bu bağlamda BM’nin zararı azaltmak, hesap verebilirliği arttırmak için dijital platformlarda davranış kuralları geliştirmek için çalıştığını belirtti.

Genel Sekreter Guterres, kadınların bilime, teknolojiye ve yeniliğe tam katkılarını teşvik etmenin bir hayır işi veya kadınlara bir iyilik olmadığını, herkesin yararına olan bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak, “Kadının Statüsü Komisyonu, ihtiyacımız olan dönüşüm için görevini sürdürüyor. Gelin, kadın düşmanlığına yönelik baskılara karşı birlikte geri adım atalım. Kadınlar, kızlar ve dünyamız için ilerleme kaydedelim” diye konuştu.

“Kadınlar internette erkeklere oranla 27 kat daha fazla taciz ediliyor”

BM Genel Kurulu Başkanı Csaba Korösi, dünyanın iklim değişikliği, çatışma, yoksulluk, açlık ve su kıtlığı gibi karmaşık ve iç içe geçmiş krizleri ele almak için kadınların uzmanlığına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kadınların dijital bilgi teknolojisi, bilgi işlem, fizik, matematik ve mühendislikte hala azınlıkta olduğunu dile getiren Korösi, küresel bilgi ve iletişim teknolojisi alanındaki işgücünün yüzde 35'inden az bir oranında kadınların yer aldığını kaydetti.

Korösi, kadınların internete ulaşma şanslarının erkeklere göre yüzde 20 oranında daha az olduğunu ancak internette taciz veya nefret söylemiyle karşılaşma olasılıklarının erkelere oranla 27 kat daha fazla olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG