Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği dönem başkanı İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson, Türk yetkililerle işbirliği içinde bir bağış konferansı düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.
Açıklamada Bağış Konferansı'nın amacının bu hafta Türkiye ve Suriye'de yaşanan deprem felaketinin ardından uluslararası toplumu seferber etmek olduğu belirtildi.
AB üye ülkelerini, komşu ülkeleri, BM üyelerini ve uluslararası finans kuruluşlarını kapsayacak bu üst düzey konferansın bağışların koordine edilmesini, Türkiye ve Suriye'de erken iyileşme ve yardım için kaynakları arttırmasını hedeflediği belirtildi.
Konferansa AB'nin Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu üyesi Olivér Várhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ortaklaşa başkanlık edecek.
Von der Leyen, "Bu hafta Türkiye ve Suriye'yi vuran depremlerin yıkıcı etkisi hepimizi sarstı. Öncelik zamanla yarışarak birçoğu hala enkaz altında olan mümkün olduğunca çok canı kurtarmak. Bunun için AB Sivil Koruma Mekanizması hemen devreye sokularak şu ana kadar 23 ülkeden 31 arama ve kurtarma ekibi ve beş sağlık ekibi harekete geçirildi. Türkiye ve Suriye halklarına AB'nin onlara destek olacağı mesajını gönderiyoruz. Bir halk böyle bir trajediyle sarsıldığında hiç kimse yalnız bırakılmamalı" diye konuştu.
İsveç Başbakanı Kristersson ise, "Türkiye ve Suriye'nin kuzeyindeki deprem emsali görülmemiş bir afet. Can kaybının ve fiziksel zararın boyutu her gün daha net hale geliyor. Sonuçlar korkunç. Avrupa Birliği Konseyi başkanı olarak İsveç, AB'nin bu korkunç dönemde Türk ve Suriye halkına yeterli desteği yapmasını sağlamak istiyor" açıklamasını yaptı.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizması hemen devreye sokulmuş, 20 AB üyesi ile Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan 31 arama-kurtarma ekibi ve 5 sağlık ekibi göndermişti. Ekipler toplam 1500 kurtarma görevlisi ve 100 arama köpeğinden oluşuyor.
Yapı mühendisleri ekipleri ve bu yöndeki yardımlar da mekanizma aracılığıyla seferber ediliyor. Bir AB Sivil Koruma Ekibi, uluslararası müdahaleyi koordine etmek için şu anda Türkiye'de.
Yeniden yapılanma ve rehabilitasyon ihtiyaçlarıyla ve tahmini maliyetle ilgili bilgi sağlayacak "afet sonrası ihtiyaçların tespiti" programının da BM tarafından Kalkınma Programı kapsamında kısa süre içinde başlatılması bekleniyor.
Son olarak AB’nin Kriz Yönetimi'nden Sorumlu Komiseri Janez Lenarçiç, Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Türkiye ve Suriye'ye acil durum desteği ve 6,5 milyon Euro değerinde acil insani yardım sağlayacaklarını açıklamıştı.
AB Komiseri, Türkiye'de depremden etkilenen bölgeleri ziyaret ederek, kurtarma çalışmalarını yerinde gözlemleyecek.