Amerika’nın dahil olduğu bazı ülkelerin Ukrayna’ya tank göndereceğini açıklamasının ardından şimdi de F-16 savaş uçaklarının Kiev’e verilip verilmeyeceği tartışılıyor. Başkan Biden bu yöndeki bir soruya ‘hayır’ yanıtını verse de kamuoyunda bu görüş artan oranda destek buluyor.
Bu görüşe destek verenlerden biri de Amerika’nın son dönemdeki en ünlü komutanlarından, David Petraeus. Petraeus, Irak ve Afganistan’daki Amerikan askerlerinin eski komutanı, eski Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı ve eski CIA Direktörü.
Petraeus’a göre bir noktada Ukrayna’ya F-16’ların gönderilmesi tartışılmalı. Washington Post’un çevrimiçi düzenlediği bir forumda konuşan eski CIA Direktörü, Kiev’e uzun menzilli füzelerin de sağlanması gerektiğini düşünüyor.
“Tank kararı geç geldi, zaman kaybedildi”
Ukrayna’ya tank gönderilmesi kararının geç geldiği mesajını veren ve “zaman kaybedildi” ifadesini kullanan Petraeus, Kiev’e destek konusunda sonraki kararların da önemli olduğunu belirtti.
Petraeus, ABD’nin tedarik ettiği Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için Ukrayna’ya daha uzun menzilli hassas mühimmatlar verilmesi gerektiğini, Kırım’ın geri alınması çabalarında 300 km menzilli Taktiksel Askeri Füze Sistemi’nin bunun için uygun olduğunu söyledi.
Petraeus, buna ek olarak belli bir noktada F-16’ların muhtemelen tartışılmaya başlanacağını da kaydetti.
Ukrayna’ya F-16 gönderilmesi gündeme gelir mi?
Başkan Biden, “Amerika Ukrayna’ya F-16 verecek mi?” şeklinde bir soruya “hayır” diyerek kısa ve net yanıt vermişti.
Buna karşın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Jon Finer daha birkaç gün önce Amerika’nın savaş uçağı konusunu Kiev ve müttefikleriyle çok dikkatli bir şekilde görüşeceğini belirtti.
Amerika’nın daha önce de Ukrayna’ya Patriot hava savunma füzeleriyle, tankları vermeye yanaşmadığı ancak zaman içinde bu mühimmatların Kiev’e verilmesi kararı alındığına dikkat çekiliyor.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, konunun “tabu” olmadığını, gerçekleşmesi halinde bunun büyük bir adım olacağını söyledi.
“Kiev’in F-16'lar gibi 200 uçağa ihtiyacı var”
Ukrayna Hava Kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ihnat’a göre Kiev’in hava sahasını korumak için F-16’lar gibi 200 uçağa ihtiyacı var.
Amerikan yapımı F-16’lar Ukrayna’ya verilirse bu Kiev’in hava kuvvetlerini güçlendirmek için büyük bir adım olacak.
Ukrayna bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den önce yapılan Rus yapımı MİG uçaklarını kullanıyor.
Kiev F-16’lara sahip olursa, bütün hava koşullarında Rus güçlerine saldırabilecek ve karanlıkta daha hassas şekilde hedefleri vurabilecek.
Savaş ne zaman ve nasıl biter?
Petraeus, Washington Post gazetesinin düzenlediği soru-cevap etkinliğinde bu yönde bir soruya da yanıt verdi.
Müzakereli bir çözümün olacağını düşündüğünü belirten Petraeus, bunun da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bu savaşın sürdürülebilir olmadığına ikna edildiğinde gerçekleşeceğini belirtti. Petraeus, bunun için Ukrayna’ya yardımın yeterli oranda olmasının önemine vurgu yaptı.
O noktaya gelmek için nelerin olması gerektiğini söylemenin zor olduğunu belirten Petraeus, bununla birlikte bu anlayışın Kremlin’de karşılık bulması halinde anlamlı müzakerelerin de gerçekleşebileceğini söyledi.
Petraeus’a göre o zaman da alandaki durumun ve Ukrayna’nın ne kadar müzakereye açık olup olmadığı gibi konuların öne çıkacağını kaydetti.
Putin’in Ukrayna’daki savaşa komuta etmesi için Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’u atamasına da değinen Petraeus, bunun alanda önemli bir fark yaratacağını sanmadığını belirtti.