İktidar ortağı MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Sandık er meydanıdır. Gazi Meclisimiz, konuşarak, uzlaşarak, anlaşarak birlikte Mayıs ayı içinde bu işi bitirelim. Uzlaşarak Türkiye'mizi birlikte seçime taşıyalım" dedi.
Bahçeli, bugün TBMM'deki grup konuşmasında, geçmiş dönemlerde olduğu gibi Türkiye'de seçim sürecini tetikleyici nitelikteki açıklamasıyla dikkat çekti ve Mayıs ayında seçime gidilmesi yönünde çağrı yaptı.
Ankara'da uzun süredir AKP tarafından özellikle 14 Mayıs Pazar günü gibi bir tarihte erkene alınmış seçime gidilmesi talebi vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "zamanında seçim" yönündeki söylemini geçtiğimiz Aralık ayından itibaren değiştirmeye başlamıştı. Oysa Cumhur İttifakı'nın ortağı Bahçeli, ısrarla seçimin 18 Haziran 2023'te yani zamanında yapılacağını söylüyordu. Bugün Bahçeli ilk kez açıkça seçimleri Mayıs ayına yani erkene çekmeyi önerdi. Bahçeli, TBMM'de erken seçim kararı alınması için muhalefet partilerine çağrıda bulundu. Erken seçim kararı, TBMM’nin beşte üç çoğunluk oyuyla yani en az 360 milletvekili tarafından “kabul” oyu vermesiyle alınabiliyor. Sandalye dağılımı itibariyle AKP’nin 286 vekili ve MHP’nin 48 vekili bu kararı alabilmesine yeterli değil.
İktidardaki Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısı 334 ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop da oy kullanamıyor. BBP Lideri Mustafa Destici’nin destek vermesi durumunda da sayı değişmiyor.
Muhalefet nasıl tutum alacak?
Meclis'te bugün itibarıyla toplam 579 milletvekili var. Ancak kurallar, 600 vekile göre işliyor.
Meclis’te CHP’nin 134, İYİ Parti’nin 37, HDP’nin 56, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) 4, Memleket Partisi'nin 2, Demokrat Parti’nin 2 milletvekili bulunuyor. Zafer Partisi, DEVA Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi, Saadet Partisi ve Yenilik Partisi’nin birer milletvekili bulunuyor. Bağımsız milletvekili sayısı ise 4.
Meclis'teki sandalye dağılımı itibarıyla Altılı Masa'daki CHP ile İYİ Parti’nin olası erken seçim kararına destek vermediği tabloda, gözler HDP’ye çevriliyor. İktidar cephesinin seçim takvimini değiştirmek için getirilecek teklifine en az 360 milletvekili tarafından “kabul” oyu verilebilmesi için HDP’nin desteği gerekiyor. Bugünkü aritmetik bakımından eğer Altılı Masa'daki partiler ve HDP de destek vermezse Meclis’te erken seçim kararı alınamıyor.
Altılı Masa’nın, hali hazırda 18 Haziran 2023’ten birkaç hafta önce yapılacak seçime "kabul" oyu vermesi beklenmiyor. Bunun en önemli nedeni olarak da AKP ile MHP’nin ortaklaşa yasalaştırdığı ve 6 Nisan sonrasında yürürlükte olacak yeni seçim mevzuatı gösteriliyor.
Bahçeli bugün neler söyledi?
MHP Lideri Bahçeli, bugünkü grup konuşmasında, seçim sürecine ilişkin özetle şunları dile getirdi: "Milliyetçi Hareket Partisi, gerçekleştirilecek seçimlere tam olarak hazırdır. 15 Ocak Pazar gününden itibaren seçim sathına girdiğimiz malumdur. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ne zaman yapılacağına ilişkin açıklamaların bir an önce son bulması ve mutabakatla uygun tarihin tespiti iyi niyetli tespitimizdir. Kriz çıkarmanın, kavga iklimi yaratmanın kimseye bir fayda sağlamayacağını bilmeliyiz. 5'te 3 çoğunluk sağlanamazsa Anayasamız gereği Cumhurbaşkanımız seçimlerin yenilenmesine karar verecektir. Bunun ardından da 60 günlük süre işlemeye başlayacaktır. Muhalefet ipe un sermezse uzlaşma sağlanacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhur İttifakı elinden gelen her türlü katkıyı sağlayacaktır. Sandık er meydanıdır. Gazi Meclisimiz, konuşarak, uzlaşarak, anlaşarak birlikte Mayıs ayı içinde bu işi bitirelim, uzlaşarak Türkiye'mizi birlikte seçime taşıyalım."
CHP Lideri üzerinden HDP'nin kapatılmasını istedi
Bahçeli, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sert eleştirilerde bulunurken, HDP'nin kapatılması talebini de yineledi.
Bahçeli, Kılıçdaroğlu'ndan söz ederken, "Demiş ki 'Siyasi partiler kapatılamaz, Hazine yardımı kesilmesi demokrasi dışıdır'. Teröre yardım ve yataklık yapan HDP kapatılmasın da Kandil'e milletimizin vergileri mi aktarılsın, daha çok mermi almaları mı sağlansın? HDP'nin kapatılması adalet ve demokrasi onurudur" diye konuştu.