Erişilebilirlik

Trump Hakkında Dört Suçlama Tavsiyesi


ABD’de 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını kabul etmeyen eski Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongre binasına girdiği 6 Ocak saldırısını soruşturan komisyon, Adalet Bakanlığı'na Trump aleyinde dört suçlamayla kovuşturma tavsiyesinde bulundu.

Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulan komisyon eski Başkan Donald Trump'ın hem Kongre saldırısı sırasında hem de saldırıyla sonuçlanan süreçte dört tüzüğü ihlal ettiğini belirtti.

6 Ocak Komisyonu'ndan Trump Hakkında Dört Suçlama Tavsiyesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

Komisyonun bugün düzenlediği halka açık son oturumda Adalet Bakanlığı'na Trump aleyhinde getirilmesi tavsiyesinde bulunduğu dört suçlama şu şekilde sıralandı:

  • Kongre'nin resmi oturumunun engellenmesi
  • ABD'nin dolandırılmasına yönelik komplo
  • Yanlış bilgi ve beyana yönelik komplo
  • Başkaldırıyı teşvik ve yardım

6 Ocak Kongre saldırısına ilişkin 18 aydır soruşturma yürüten ve bugüne kadar binden fazla tanığı dinleyen komisyon, daha önce Trump'ı temsil eden avukat John Eastman'ın da yargılanmasını gerektirecek yeterli delil olduğu görüşünde.

John Eastman, Donald Trump'ın kaybettiği 2020 seçim sonuçlarının değiştirilmesine yönelik çabalarının hukuki arka planını oluşturmaya çalışan isim olarak biliniyor. Eastman, dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence'in 2020 seçimi sonuçlarının onaylanmasını engellemesi için çaba göstermişti.

6 Ocak Komisyonu’nun resmi olarak bir suçlamada bulunma yetkisi yok. Komisyonun amacı kamuoyunu ayrıntılı şekilde bilgilendirmek, ABD tarihine katkı sağlamak ve bir daha benzer bir olayın yaşanmamasını sağlamak.

“Demokrasinin geleceği sizin elinizde”

Bugünkü halka açık son oturumda konuşan komisyonun Demokrat Partili Başkanı Bennie Thompson, “demokrasinin geleceğinin Amerikan halkının elinde olduğunu” söyledi.

Thompson, “Kamuoyunun güvenini kimin hak ettiğine, Anayasa’ya ve demokrasiye sadakati kimin her şeyin önünde göreceğine ve sonuç ne olursa olsun hukukun üstünlüğünden yana olacağına karar vermek, bu ülke halkına kalmış bir karar” ifadelerini kullandı.

Thompson, “Bu komisyonun yaptığı çalışmanın adalete giden süreçte bir yol haritası sağlayacağına eminiz” dedi.

6 Ocak komisyonunun Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Liz Cheney de, “Barışçı iktidar devri güvencesi cumhuriyetimizin merkezindedir” dedi.

Cheney, “Bu şekilde davranan bir kişi ulusumuzda bir daha herhangi bir otorite konumunda hizmet veremez” diye konuştu.

Trump Hakkında Dört Suçlama Tavsiyesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00


Nihai raporun kapsamlı özeti paylaşıldı

Komisyon 21 Aralık Çarşamba günü soruşturmaya ilişkin sekiz bölümden oluşması öngörülen nihai raporunu açıklayacak. Raporun eski Başkan Donald Trump ve 2020 seçim sonuçlarının değiştirilmesi çabalarına odaklanması bekleniyor.

Nihai raporun 154 sayfadan oluşan özeti, bugünkü oturumun ardından kamuoyuyla paylaşıldı. Komisyon raporunda, eski Başkan Donald Trump'ın saldırı altındayken Kongre'yi korumayı amaçladığına ilişkin bir delile rastlamadığını kaydetti.

Raporun özetinde "Trump'ın kasıtlı olarak yanlış iddiaları yayarak, iktidarda kalabilmek amacıyla Adalet Bakanlığı ve Kongre'ye baskı yaparak ve taraftarlarına Kongre'den ayrılmalarını söylemeyi reddederek, seçim sonıuçlarını değiştirmek için çok taraflı bir komploya karıştığının tespit edildiği" kaydedildi.

Raporda Trump'ın 2020 başkanlık seçimi günü ve Kongre saldırısı arasındaki dönemde yaklaşık 250 milyon dolar bağış topladığı ve Trump'ın destekçilerine verdiği mesaj ve bağış toplama taleplerinde, seçimde var olmayan ve gerçeği yansıtmayan usulsüzlük iddialarını sürekli gündeme getirdiği belirtildi.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG