Erişilebilirlik

Senato Eşcinsel Evliliği Korumak İçin İlk Adımı Attı


ABD Senatosu bugün, eşcinsel evlilik hakkını korumaya yönelik bir yasa tasarısı için ilk oylamayı yaptı. Prosedürel oylamadan 37'ye karşı 62 oyla geçen tasarının yasalaşmasına böylece bir adım daha yaklaşılmış oldu. Demokratlar'ın tamamı tasarıya destek verirken, 12 Cumhuriyetçi senatör de lehte oy kullandı. Tasarı, muhafazakar Anayasa Mahkemesi'nin eşcinsel evliliği ülke çapında yasal hale getiren daha önceki kararını tersine çevirebileceği endişesiyle gündemde.

Senato'dan geçmesi beklenen yasa tasarısı, yapıldığı eyalette yasal olan herhangi bir evliliğin federal hükümet tarafından tanınmasını gerektirerek, Anayasa Mahkemesi’nin gelecekteki herhangi bir eylemine karşı yasal bir destek görevi görecek.

Senato'nun yasayı kabul etmesi halinde, Demokratlar hala Temsilciler Meclisi'ni kontrol ederken, nihai oylama bu hafta içinde ya da ay sonuna kadar yapılabilir. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kazanmanın eşiğinde ve gelecek yıl bu konuyu ele almaları pek olası değil.

Ancak tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin izin vermesi halinde eyaletlerin eşcinsel ya da ırklar arası evlilikleri yasaklamasını engellemeyecek.

Eşcinsel evlilikleri destekleyenler, Anayasa Mahkemesi Yargıcı Clarence Thomas'ın Haziran ayında mahkemenin kürtaja yönelik federal korumaları iptal etmesine ilişkin mütalaasında, mahkemenin eşcinsel evliliklerin yasallığını da yeniden gözden geçirmesi gerektiğini yazmasıyla harekete geçti.

Kongre, Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında aldığı Obergefell v. Hodges kararının ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştırmasının ardından son yıllarda kamuoyundan ve özellikle de Cumhuriyetçiler’den gelen desteğin keskin bir şekilde artmasıyla eşcinsel evliliği korumak için çalışmaya başladı.

Son kamuoyu yoklamalarına göre halkın üçte ikisinden fazlası eşcinsel birliktelikleri destekliyor.

ABD Nüfus Sayım Bürosu'na göre ülkede yaklaşık 568 bin evli eşcinsel çift bulunuyor.

Senato'ya seçilen ilk açık eşcinsel olan Demokrat Senatör Tammy Baldwin dün düzenlediği basın toplantısında, "Sevdikleri kişiyle evlenme haklarının ellerinden alınacağı düşüncesinden endişe ve üzüntü duyan seçmenlerimi dinledim" dedi.

Her ne kadar eşcinsel evlilikler son on yılda daha az tartışmalı hale gelmiş olsa da, yasa tasarısının müzakerecileri, çoğu Amerikalı’nın artık verilmiş olarak gördüğü bir hakkı korumak ve Cumhuriyetçi senatörlerin dini özgürlükler konusundaki endişelerini gidermek arasında bir bağlantı kurmak zorunda kaldılar.

Geçmesi için eşit olarak bölünmüş Senato’da 60 üyenin desteğini alması gereken yasa tasarısı, Tammy Baldwin ve Demokrat Kyrsten Sinema'nın yanısıra Cumhuriyetçi senatörler Susan Collins, Thom Tillis ve Rob Portman'ın aylar süren müzakereleri sonucunda ortaya çıktı.

Yine de Demokratlar’ın yasa tasarısını geçirmek için ihtiyaç duydukları 10 oya sahip olup olmadıkları henüz kesin değil.

Şimdiye kadar en az üç Cumhuriyetçi yasaya oy vereceklerini ve tasarının geçmesi için Demokratlar’la birlikte çalışacaklarını söyledi. Bu isimler, Maine Senatörü Susan Collins, Kuzey Carolina Senatörü Thom Tillis ve Ohio Senatörü Rob Portman.

Benzer bir tasarı Temmuz ayında Temsilciler Meclisi'nde tüm Demokratlar’ın yanısıra 47 Cumhuriyetçi’nin desteğiyle kabul edilmişti.

Tasarının nihai onay için Temsilciler Meclisi'ne geri gönderilmeden önce Senato'da birkaç prosedürel aşamadan daha geçmesi gerekecek.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG