Erişilebilirlik

Fethullah Gülen’in cenazesine ilişkin belirsizlik sürüyor


Gurbet Mezarlığı’na giden VOA Türkçe ekibi, mezarlıkta herhangi bir hazırlık gözlemlemedi.
Gurbet Mezarlığı’na giden VOA Türkçe ekibi, mezarlıkta herhangi bir hazırlık gözlemlemedi.

Türkiye’de bir dönem Fethullah Gülen Cemaati daha sonra Hizmet Hareketi ardından da FETÖ terör örgütü olarak isimlendirilen oluşumun lideri Fethullah Gülen’in Pazar gecesi öldüğünün açıklanmasının ardından cenaze törenine ilişkin belirsizlik sürüyor.

Gülen’in Pazar akşamı yerel saatle 21:20’de Pensilvanya eyaletinin Stroudsburg bölgesinde bulunan St. Luke’s Hastanesi’nde hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Gülen’in doğal nedenlerle öldüğü açıklanmadan önce 4 gün tedavi gördüğü hastane, uzun süredir yaşamını sürdüğü çiftliğine de sadece 15 dakika mesafede.

Gülen’in bir süre önce çiftlik evinden alınıp yine yakınlarda bulunan bir başka eve götürüldüğü iddia edilmiş ve bunun nedeninin de oluşum içerisindeki çekişmeler olduğu öne sürülmüştü. Fethullah Gülen son olarak 10 gün kadar önce çiftlik evinden çıkarılırken ve bir arabaya bindirilirken görülmüştü.

Gülen’in cenazesi Pazar gününden bu yana St. Luke hastanesinin morgunda bekletiliyor. Hastane yetkilileri, resmi olarak Gülen’in hastanede olduğuna dair bilgi paylaşmasa da hastane içerisi ve civarında arttırılan güvenlik önlemlerinin yanısıra çevrede dolaştıkları ve zaman zaman gazetecilerin fotoğraflarını çektikleri görülen özel güvenlik mensupları dikkati çekiyor.

Gülen’in çevresinden sızan bilgiler ve yeğeni Kemal Gülen’in sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar, cenaze töreninin Çarşamba günü yapılacağına işaret ediyordu. Ancak Salı sabah saatlerinden itibaren sızan bazı yeni bilgiler cenaze töreninin Perşembe gününe ertelendiğini gösteriyor.

Kapalı tören mi stadyumda anma mı yapılacak?

Cenaze töreninin nasıl olacağına dair belirsizlik de sürüyor. Gülen’in öldüğünün duyurulduğu gece defin işlemlerine ilişkin bilgi paylaşılacağı belirtildi ancak henüz herhangi bir detay açıklanmış değil. Gülen’in ölüm haberini duyuran oluşumun yayın organı herkul.org adlı siteye ait “herkul_nagme” isimli sosyal medya hesabından son olarak Gülen’in doktoruna ait kısa bir video yayınlandı.

İlk sızan bilgiler cenazenin töreninin aile arasında ve Gülen’in çok yakınlarının katılımıyla ufak çaplı yapılacağı ve aile yakınlarının gelebilmesi için Çarşamba gününün bekleneceği yönündeydi. Ancak cenazenin Perşembe gününe alınması ve yine yerleşke yakınlarındaki yerel küçük bir stadyum olan Coca Cola Stadyumu’nda geniş katılımlı bir anma töreni düzenleneceği de söylentiler arasında yer alıyor.

Öte yandan Gülen’in cenazesinin nereye gömüleceği de henüz net olarak bilinmiyor. Bu konuda da iki alternatif üzerinde duruluyor. Biri, Gülen’in yaşadığı çiftliğin yakınlarında bulunan ve yine Gülen’e yakın isimlerin daha önce defnedildiği ve Gurbet Mezarlığı olarak adlandırılan mezarlık. Diğeriyse yaşadığı çiftliğin bahçesi.

Pazar gecesi öldüğü açıklanan Fethullah Gülen’in cenazesinin nereye gömüleceği hala net olarak bilinmezken, nasıl bir cenaze töreni yapılacağı konusunda da henüz bir ayrıntı paylaşılmadı.
Pazar gecesi öldüğü açıklanan Fethullah Gülen’in cenazesinin nereye gömüleceği hala net olarak bilinmezken, nasıl bir cenaze töreni yapılacağı konusunda da henüz bir ayrıntı paylaşılmadı.

Salı günü öğleden sonra Gurbet Mezarlığı’na giden VOA Türkçe ekibi, mezarlıkta herhangi bir hazırlık gözlemlemedi. Çiftlik alanı ve çevresine yaklaşılmasına özel güvenlik izin vermediği için bölgeden herhangi bir bilgi almak mümkün olamıyor.

Çiftlik arazisine vergi muafiyeti

Ancak güvenlik ve defin işlemi sonrası ziyaretler de göz önünde bulundurularak cenazenin özel güvenlikli çiftlik alanı içerisinde bir noktaya defnedilmesi olasılığının da yüksek olduğundan bahsediliyor.

Gülen’in cenazesinin çiftlik arazisine defnedilmesi halinde çiftlik yöneticileri başvururlarsa vergi muafiyetinden de yararlanabilecekler. Pennsylvania eyaletinde 1933 yılında kabul edilen bir yasaya göre, içerisinde mezar, mezarlık veya anıt mezar bulunan araziler vergi muafiyeti kapsamına giriyor.

ABD’de daha önce eski Başkan Donald Trump’ın vefat eden eski eşi Ivana Trump’ı New Jersey’deki golf sahasının bulunduğu araziye defnetmesi ve arazinin vergi muafiyeti kazanması ülkede tartışma yaratmıştı. Benzer bir uygulama Pennsylvania eyaletinde de geçerli olduğu için Gülen’in çevresi cenazenin çiftlik arazisine gömülmesi halinde bu muafiyetten de yararlanabilecek.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG