Dünya Ticaret Örgütü (WTO) küresel ticaretteki büyümenin 2023 yılında yüzde 1 oranında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Bu oran, 2022 yılına ilişkin küresel büyüme oranı olan yüzde 3,5'in epey altında.
WTO ekonomistleri, ticaretin COVID-19 pandemisi sırasında küresel ekonominin işlemesini sağlamada kilit rol oynadığını kaydediyor.
2020 yılındaki kapanma önlemleri sırasında ürün ticareti hızla azalmış olsa da uzmanlar, ürün ticaretinin daha sonra canlandığını, küresel gıda, ilaç ve diğer zaruri malların tedarikinin akışını koruduğunu belirtiyor.
Ancak uzmanlara göre pandemi, iklim şokları ve Ukrayna savaşı gibi çok yönlü krizler, küresel tedarik zincirinde aksaklıklara neden olmaya devam ediyor. Mali ve parasal politikalar ve enflasyon baskıları, enerji ve emtia fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler özellikle güvensizlik ve borç krizi gibi ciddi risklerle daha çok karşı karşıya kalıyor.
WTO Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, 2023 yılında Afrika ve Ortadoğu dışında çoğu bölgenin az da olsa olumlu ihracat büyümesi göreceğini söylüyor. Okonjo-Iweala, hem Afrika hem de Ortadoğu'nun ihracat büyümesinin ekside kalacağını öngörüyor.
Küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın yavaşlayarak yüzde 2,3 oranında kaydedileceğini belirten Okonjo-Iweala, WTO'nun daha önceki tahmininin bunun yaklaşık bir puan üzerinde olduğunu hatırlatıyor.
"Hükümetler, enflasyonla mücadele, istihdamı koruma ve temiz enerjiye geçiş gibi önemli hedefler arasında en iyi dengeyi kurmak için istenmeyen tercihler yapmak zorunda kalabilir" diyen Okonjo-Iweala, "Ticaret kısıtlamaları ekonomik sıkıntılara verilecek cazip bir yanıt gibi durabilir, ama bunlar enflasyon baskısını arttırmak ve yaşam standartlarını düşürmekten başka işe yaramaz" şeklinde konuştu.
Okonjo-Iweala, serbest ticaretin büyümeyi tetiklediğini ve fiyatların yükselmeye devam etmesini engellediğini kaydetti. Örneğin piyasaları gıda ticareti için açık tutmanın, zaruri gıda ürünlerinin erişilebilirliğini arttırdığını ve fiyatları aşağı çektiğini söyledi.
WTO Direktörü Okonjo-Iweala, "Tedarik zincirinde son iki yıldır ortaya çıkan zayıflıklara daha iyi yanıt vermenin yolu, ürün ve hizmet üretimi için çeşitliliği yüksek, daha az kümelenmiş bir taban oluşturmaktan geçer" dedi.
Çeşitliliği arttırmanın ekonomik büyümeyi tetikleyeceğini, arz dayanıklılığına ve uzun vadeli fiyat istikrarına katkıda bulunacağını söyleyen WTO Direktörü, bunun mevcut ve gelecek ekonomik zorlukların üstesinden gelmeye de yardımcı olacağını kaydetti.