Göçmenler ülkesi Amerika her yıl yüzbinlerce kişiye vatandaş olma hakkı tanıyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın 2021 yılı vatandaşlık raporuna göre, ABD vatandaşlığına kabul edilenlerin sayısı 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı. VOA Türkçe, Amerikan rüyasını gerçekleştirme şansı bulanlarla ilgili verileri derleyen raporu inceledi.
Yeşil Kart başvuruları önümüzdeki hafta başlıyor. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda kişi Amerika’da yaşama ve çalışma izni alarak yeni bir hayat kurmak hayaliyle 6 Ekim Perşembe gününden itibaren başvuru formlarını doldurup, Mayıs ayında çekilişin sonuçları açıklanıncaya kadar hayaller kuracak, şanslı olanlarsa Amerikan rüyalarını gerçekleştirmek üzere Amerika’ya doğru yola çıkacak.
Bu şansı yakalayanlar, sponsor bulanlar ya da Amerikan vatandaşı olan biriyle evlenen kişilerse vatandaşlık sınavına girerek Amerikan pasaportu alma ve oy kullanma gibi birçok hakka kavuşuyor.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın yayınladığı son rapora göre, 2020'de 628 bin olan ABD vatandaşlığına kabul edilen yabancıların sayısı, 2021’de yüzde 30 artarak 814 bin kişiye yükseldi.
COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için 18 Mart 2020'den 4 Haziran 2020'ye kadar yüz yüze vatandaşlığa kabul hizmetlerinin askıya alınması, 2020'de vatandaşlığa kabul sayısının azalmasına neden oldu.
2020'de 968 bin kişi vatandaşlık başvurusunda bulunurken bu sayı 2021 yılında 789 bine düşse de rapor, daha önce karara bağlanan başvurular, reddedilmeler ve başvuru sürecindeki gecikmeler nedeniyle vatandaşlığa kabul sayısının başvuru sayısıyla eşleşmediğini ortaya koyuyor.
2021'de en çok Meksika, Hindistan, Filipinler, Küba, Çin asıllı başvuru sahipleri ABD vatandaşlığına geçti.
Vatandaşlığa geçen bu kişilerin yerleştiği ilk üç eyaletse California, Florida ve New York oldu.
Vatandaşlığa kabul edilmek için, Yeşil Kart sahibinin başvuru şartlarını karşılaması ve N-400 formunu doldurması gerekiyor. ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi başvuruyu inceliyor ve bu kişilerin vatandaşlığa uygun olup olmadıklarını belirlemek için başvuru sahipleriyle görüşme yapıyor. Onayın ardından başvuru sahipleri yemin törenine katılıyor ve vatandaşlık statüsüne kavuşuyor.
Bu görüşmeye katılacak başvuru sahiplerinin vatandaşlığa kabul edilmeleri için en az 18 yaşında olmaları, vatandaşlığa kabul başvurusunda bulundukları sırada daimi ikamet için Amerika’ya yasal olarak kabul edilmiş olduklarını kanıtlamaları ve 5 yılın en az 30 ayı boyunca sürekli olarak Amerika’da ikamet etmiş olmaları gerekiyor. Ve son 90 günü daimi adreslerinde geçirmeleri de bir diğer koşul.
Anne ya da babası üzerinden Yeşil Kart sahibi olan 18 yaş altındaki bireylerse, başvuru yapmaya gerek duymadan otomatik olarak vatandaşlık hakkı kazanıyor.
Gerekli diğer koşullar arasında, İngilizce konuşma, okuma ve yazma becerisi, ABD Hükümeti ve tarihi hakkında bilgi sahibi olmak, ABD Anayasası'nın ilkelerine bağlı ve iyi ahlaki karaktere sahip olmak da bulunuyor. Vatandaşlık yasasının özel hükümleri, yurtdışında çalışan ABD vatandaşlarının eşlerini ve ABD Silahlı Kuvvetleri'nde askerlik hizmetinde bulunan kişileri bu şartların bazılarından muaf tutuyor.
Öte yandan, Yeşil Kart sahipleri 1 Aralık 2020’den bu yana vatandaşlığa geçiş için daha uzun ve karmaşık bir sınava tabi tutuluyor. Bu tarihten önce sınava girenler Amerikan tarihi ve yönetimiyle ilgili 100 soru içinden seçilen soruları yanıtlamak zorundayken artık bu sayı 128. Eski sistemde sınava tabi tutulanlar 10 sorudan 6 soru soruyu doğru yanıtlamakla yükümlüyken, artık sınavı geçmek için kendilerine yöneltilen 20 sorudan 12’sine doğru yanıt vermeleri gerekiyor.
Yeni ABD vatandaşı, Laila Martin Garcia, "Burada doğanların aidiyet duygularını kazanmaları gerekmiyor ancak bizim buna sahip olduğumuzu kanıtlamamız gerekir" diyor.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı raporuna göre 2021'de, vatandaşlığa kabul edilen kişilerin yüzde 56'sı kadınlardan oluşuyor. 2021’de vatandaşlığa kabul edilen yetişkinlerin yüzde 51’i 25 ila 44 yaşları arasındayken, yüzde 22’si 55 yaş ve üzerindeydi. Bu kişilerin yüzde 67’si evli, yüzde 20’si bekardı.
Bu veriler, cinsiyet, yaş ve medeni duruma göre vatandaşlık oranlarının 2020 ile 2021 arasında çok az bir değişiklik gösterdiğini ortaya koyuyor.
Şu anda Amerika’da 13 milyon 100 bin Yeşil Kart sahibi bulunuyor. Bu kişilerin 9 milyon 200 bini vatandaşlığa geçme şartlarını karşılıyor ve potansiyel birer Amerikan vatandaşı sayılıyor.