İngiltere’de İçişleri Bakanlığı’nın rehberinde olmayan ancak Türkiye ve başka ülkelerden gelenlerin İngiltere'de yaşamasını ve çalışmasını mümkün kılan bir yeni yolu, bu alanda göçmenlik hukuku uzmanı olarak çalışan Merve Sarıcı açıkladı.
Sarıcı “self-sponsorship” yani “kendine sponsor olma” yöntemiyle girişimcilere İngiltere’de çalışma ve yaşama yolu açıldığını belirtti.
Ne tür işler mümkün?
Sarıcı inşaat, elektrik, tesisat, ulaştırma, imalat, sağlık hizmetleri, bilgi işlem gibi alanlarda şirket kurup işletmeye dönüştürülebilecek her işin, bu vize tipine uygun olduğunu söyledi.
Ankara Anlaşması, Brexit’le tarihe karışınca işini İngiltere’ye taşımak isteyenler bir süre boşlukta kalsa da İçişleri Bakanlığı internet sayfasında yeni vize seçeneklerini uygulamaya soktu.
Kendi kendine sponsor olma yöntemi, yabancıların İngiltere’de bulunmadan ülkenin ticaret siciline kayıtlı şirket kurma hakkından yola çıkıyor.
Merve Sarıcı, “Harcama mecburiyeti olmaksızın ortalama 30-35 bin sterlinlik sermaye kullanılarak açılacak bu şirkete, İngiltere'de oturumu olan bir kişi atanması durumunda yurtdışından eleman alımı lisansı çıkartılabiliyor” dedi. Sonrasında kişi bu İngiltere'deki şirketinde kendisini maaşlı çalışan olarak istihdam edebiliyor.
Sarıcı, kişinin ailesiyle birlikte de İngiltere'de yaşayabileceğine de dikkat çekiyor.
İçişleri Bakanlığı’nın kılavuzuna göre vize başvurusu için 625 sterlin ve günlük hayatta kullanılan basit İngilizce dil seviyesi olan B1 sertifikası gerekli.
İçişleri Bakanlığı ilk etapta 1 ila 3 yıl verdiği bu vizeyi, bittiğinde uzatma hakkı tanıyor.
Sarıcı, “İngiltere’deki birçok vize tipinde benzer olduğu üzere kişi burada 5 yılını tamamladığı zaman sürekli oturuma başvurup 6’ncı yılında da vatandaşlık imkanına kavuşuyor“ dedi.
“Eş ve çocuklar dahil”
İngiltere’de kurduğu şirket aracılığıyla kendine sponsor olan kişi eğer isterse yanında eşini ve çocuklarını getirebilir.
Sarıcı, ana vize sahibine sadece kendi işinde kalma şartı koşulurken eş ve çocuklara İngiliz vatandaşı hakları gibi geniş seçenekler tanındığını belirtti.
Yani eş, bulduğu her işte çalışabilir; çocuklar da ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetinden faydalanabilir. Sağlık için kişi başı istenen ücret yıllık 624 sterlin. O da süresiz oturuma kadar.
“Scale Up” ve “Skilled Worker” adlı iki çalışma vizesi
Türkiye'den ve diğer ülkelerden çok geniş meslek gruplarının faydasına olabilecek iki vize tipi daha var. Bu vize tipleri de kişinin İngiltere’den en az 6 aylığına iş bulması esasına dayanıyor.
“Scale Up”ta fark şirketin ciro ya da çalışan sayısı bazında her yıl yüzde 20 büyüme yakalamış olması ve üç yılda 10 çalışana ulaşmış olma şartı. Böyle bir işyerinden en az 6 aylık iş teklifi alan kişiler bu vize türüne başvurabiliyor ve kabul almaları halinde İngiltere’de 2 yıllık oturum elde edebiliyor.
Sarıcı, “skilled worker” (nitelikli çalışan) vizesinde ise kişinin kendine yıllık minimum 25 bin 600 sterlin ödeyeceğini garanti eden bir sponsor firma bulmasını ilk adım olarak önerdi; daha sonra kişinin elinde bu şirketten aldığı kabul kodu ve B1 dil sertifikasıyla bu vizeye başvurabileceğine dikkat çekti. Bu vize, Brexit sürecinden itibaren Tier 2 (Genel) çalışma vizesinin yerini aldı.
Bu iki vize de eş ve çocukları getirme, vize uzatması alma ve 5 yılın sonunda süresiz oturum başvurusu yapma hakkını tanıyor.
Kişi ya da aile isterse 6’ncı yılın sonunda İngiliz vatandaşlığına kabul ediliyor.