Erişilebilirlik

“Avrupa Radyasyon Felaketinden Kıl Payı Kurtuldu”


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, "Rus işgali altındaki Zaporijya nükleer santralinin Ukrayna elektrik şebekesiyle bağlantısının kesilmesi üzerine Avrupa’nın bir radyasyon felaketinden kıl payı kurtulduğunu" söyledi.

Zelenski, santralin ancak yedek elektriğin devreye girmesi sayesinde güvenli bir şekilde çalışabildiğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı dün akşam yaptığı açıklamada, "Eğer mazotlu jeneratörler devreye girmemiş olsaydı, otomasyon ve santral çalışanlarımız elektrik kesintisinin ardından tepki vermemiş olsaydı, radyasyon kazasının sonuçlarının üstesinden gelmek zorunda kalacaktık. Rusya, Ukrayna'yı ve tüm Avrupalılar'ı radyasyon felaketinden bir adım ötede bir duruma soktu" diye konuştu.

Daha önce çıkan yangınlar da elektrik hatlarına zarar vermiş ve santralin elektriğini kesmişti.

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan kompleksin yakınlarındaki çatışmalardan duyulan endişe giderek artıyor.

Çekilen uydu görüntülerinde de nükleer kompleksin hemen yakınında büyük bir yangının çıktığı görüldü.

Karşılıklı suçlamalar

Moskova ise, Ukrayna’nın hasara Rus bombardımanının neden olduğu iddialarını reddetti ve bölgedeki elektrik kesintilerinden Ukrayna’yı sorumlu tuttu.

Santralin yakınındaki işgal altındaki Enerhodar kasabasında Rusya tarafından atanan bir yetkili olan Vladimir Rogov, santralin yakınındaki ormanda çıkan yangından Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sorumlu olduğunu iddia etti. Rogov, bölgedeki kasabaların dün birkaç saat boyunca elektriksiz kaldığını söyledi.

Rogov, Telegram'da "Bu, Zelenski'nin savaşçılarının provokasyonları sonucunda Zaporijya nükleer santralinden gelen elektrik hatlarının kesilmesinden kaynaklandı" diye yazdı.

Şubat ayında başlayan savaşın hemen ardından Mart ayında Zaporijya santralini ele geçiren Rusya, o zamandan beri tesisi kontrol ediyor. Ancak santrali hala Ukraynalı teknisyenler işletiyor.

“Çernobil gibi olabilir”

Birleşmiş Milletler ise santrale giriş izni istiyor ve bölgenin askerden arındırılması çağrısında bulunuyor.

Reuters’a konuşan güvenlik uzmanı ve Yale Üniversitesi Profesörü Paul Bracken, top mermileri ya da füzelerin reaktör duvarlarını delebileceğini ve 1986'da Çernobil reaktöründe meydana gelen kazada olduğu gibi radyasyonu potansiyel olarak geniş bir alana yayabileceğini kaydetti.

Bracken, Zaporijya santralindeki bir arızanın "yüzlerce ya da binlerce insanı öldürebileceğini ve çevresel olarak Avrupa'ya kadar uzanan çok daha geniş bir alana zarar verebileceğini" söyledi.

XS
SM
MD
LG