Erişilebilirlik

Tayvan’a Bu Ay ABD Kongresi’nden Üçüncü Ziyaret


ABD Kongresi’nden Tayvan’a yeni bir ziyaret daha düzenleniyor. Cumhuriyetçi Partili Senatör Marsha Blackburn, Çin’in bu tür ziyaretlere karşı baskısına rağmen temaslarda bulunmak üzere Tayvan’a gitti.

Songshan havaalanından canlı yayın görüntülerine göre, Tennessee eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Marsha Blackburn, ABD askeri uçağıyla Tayvan'ın başkenti Taipei'ye indi.

Blackburn Tayvan’a vardıktan sonra yaptığı açıklamada, “Tayvan, Hint-Pasifik Bölgesi'ndeki en güçlü ortağımız. Taipei'ye düzenli üst düzey ziyaretler uzun süredir devam eden bir ABD politikası” dedi.

Blackburn, “Tayvan ziyaretim sırasında, liderlerden ihtiyaçlarını dinlemek ve Tayvan halkının özgürlüğünü nasıl destekleyebileceğimiz konusunda doğrudan iletişim kurmak için sabırsızlanıyorum. Ortaklıklarımızı ilerletmek ve güçlendirmek için Taipei'deki liderlerle görüşmeyi dört gözle bekliyorum" diye ekledi.

Tayvan'ın resmi Merkez Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Senato Ticaret ve Silahlı Hizmetler Komisyonu üyesi olan Blackburn, adadaki temasları kapsamında yarın Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile görüşecek.

Blackburn’ün Cumartesi günü sona erecek ziyareti sırasında Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu ve üst düzey güvenlik yetkili Wellington Koo ile de biraraya geleceği belirtildi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, “İki taraf, Tayvan ve ABD arasında güvenlik, ekonomi ve ticaret ilişkileri gibi konularda kapsamlı görüş alışverişinde bulunacaklar” açıklamasını yaptı.

Blackburn bu ay Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretine destek vermişti. Amerikalı senatör Twitter üzerinden, “Tayvan’ın yanında durmalıyız. Pelosi’yi, Biden’a ya da Çin Komünist Partisi’ne karşı geri adım atmadığı için kutluyorum” diye açıklama yapmıştı.

Merkez Haber Ajansı bu akşam adayı Kongre’den bir heyetin ziyaret edeceğini bildirmiş ancak heyette kimlerin olacağı konusunda ayrıntı vermemişti.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, "önemli konukların" yerel saatle 23:00'ten sonra Songshan havaalanına varacakları bildirilmişti. Daha fazla ayrıntı vermeyen bakanlık, yorum yapmaktan kaçınmış, Taipei'deki fiili ABD Büyükelçiliği de ziyaret hakkında açıklama yapmamıştı.

Bu ay içinde ABD’li üst düzey yetkililerin adaya düzenlediği üçüncü ziyaret olan gezi, Pekin’in ada ile ilişkilerin kurulmasını engellemek için baskılarına meydan okuma olarak görülüyor.

Taipei'de demokratik olarak seçilmiş hükümetin güçlü itirazlarına karşı Tayvan'ı kendi toprakları olarak gören Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bu ayın başlarındaki ziyareti sonrası ada yakınlarında askeri tatbikatlar başlatmıştı.

Nancy Pelosi son 25 yıl içinde adayı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olmuştu.

Pelosi’nin ziyareti, ABD ve Çin arasında gerilime sebep olurken Pekin bu ziyarete, Taipei üzerinde ilk kez balistik füze denemeleri yaparak ve Washington ile askeri harekat görüşmeleri ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere bazı diyalog hatlarını keserek karşılık verdi.

Pelosi’nin ziyaretinden yaklaşık bir hafta sonra beş Kongre üyesinden oluşan bir heyet Taipei’ye gitti. Çin, bu ziyarete de Tayvan yakınlarında daha fazla tatbikat yaparak yanıt verdi.

ABD’nin Tayvan ile resmi diplomatik bağları yok, ancak yasal olarak adaya kendisini savunması için gerekli araçları sağlamakla yükümlü.

Çin, Tayvan'ı kontrolu altına almak için güç kullanma ihtimalini hiçbir zaman reddetmedi.

Tayvan hükümeti, Çin Halk Cumhuriyeti'nin adayı hiçbir zaman yönetmediğini ve bu nedenle ada üzerinde hak iddia etme hakkına sahip olmadığını savunarak, adanın geleceğine sadece adadaki 23 milyon kişinin karar verebileceğini söylüyor.

Tayvan en büyük çip sağlayıcılarından

Tayvan, Çin'in yüksek teknoloji sektörleri de dahil olmak üzere küresel ekonomi için çok önemli bir bilgisayar çipi sağlayıcısı konumunda.

ABD Başkanı Joe Biden bugün 52,7 milyar dolarlık yarı iletken çip üretim sübvansiyonu ve araştırma yasasının uygulanmasına ilişkin kararname imzaladı.

Bu ayın başlarında Biden, ABD'yi Çin'in bilim ve teknoloji alanındaki çabalarıyla daha rekabetçi hale getirme girişimlerini hızlandırmayı amaçlayan bir yasa tasarısını imzalamıştı.

Yasa, ABD’nin çip üretimini sübvanse ederek ve araştırma fonlarını genişleterek, arabalardan ve silahlardan çamaşır makinelerine ve video oyunlarına kadar her şeyi etkileyen çip kıtlığı gidermeyi amaçlıyor.

Beyaz Saray, ABD Ticaret Bakanlığı’nın çip üretimi için finansman sağlayacak CHIPS.gov websitesini açtığını açıkladı.

Beyaz Saray, bakanlığın "mümkün olduğunca hızlı bir şekilde fon dağıtmayı ve durum tespiti için gereken zamanı sağlamayı taahhüt ettiğini" belirtti.

21 Ağustos’ta Indiana Valisi Eric Holcomb, Taipei’yi ziyaret etmişti.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Holcomb'un yarı iletken imal eden Tayvan firmalarının temsilcileriyle biraraya gelerek ticaret ve teknoloji alanlarında mutabakat anlaşmaları imzalayacağını bildirmiş ancak görüşmelere ilişkin ayrıntı vermemişti.

Dünyanın en büyük yarı iletken çip imalatçısı olan Taiwan Semiconductor Manufacturing firması, Amerika'nın güneybatısındaki Arizona eyaletinde 12 milyar dolarlık bir fabrika inşa ediyor.

XS
SM
MD
LG