ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve liderlik ettiği Kongre heyeti bugün Asya ziyaretinin ilk durağı Singapur'da. Pelosi'nin Asya ziyareti kapsamındaki durakları arasında Tayvan'ın da olması olasılığı Çin tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Pelosi, Singapur'da Başbakan Lee Hsien Loong ile biraraya geldi. Singapur Dışişleri Bakanlığı, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna savaşı ve iklim değişikliği gibi konuların ele alındığını bildirdi. Görüşmede Lee'nin ABD-Çin ilişkilerindeki istikrarın bölgesel barış ve güvenlik için önemine dikkat çektiği kaydedildi.
Pelosi'nin ofisinden dün yapılan açıklamada ziyaretin Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı kapsayacağı belirtilmiş, Tayvan'dan söz edilmemişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, düzenlediği günlük basın toplantısında, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin ''Çin'in iç işlerine büyük bir müdahale'' olacağını söyledi ve bunun sonuçlarının çok ciddi olacağı uyarısında bulundu. Zhao, ''ABD'ye bir kez daha şunu söylemek isteriz; Çin teyakkuzda, Çin Halk Kurtuluş Ordusu asla tepkisiz kalmayacaktır ve Çin egemenliğiyle toprak bütünlüğünü korumak için kararlı yanıt verecek, güçlü önlemler alacaktır'' sözlerini kullandı.
Ordunun ne gibi adımlar atacağı sorulduğunda Zhao, Pelosi'nin ziyaretini kast ederek ''Gitmeye cüret ederse, bekleyip görün'' dedi.
Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang ise Pelosi'nin Perşembe günü adayı ziyaret edip etmeyeceğine yanıt vermeden ''Ülkemizi ziyaret eden seçkin yabancı konuklarımızı her zaman sıcak şekilde karşılarız'' dedi.
Tayvan basınında Pelosi'nin ziyaretine dair iddialar
Birçok Tayvan haber kuruluşu isimsiz kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde Pelosi'nin Tayvan'ı Salı günü ziyaret etmesinin planlandığını ve geceyi de Taipei'de geçirmesinin beklendiğini yazdı.
Liberty Times gazetesi Pelosi'nin Tayvan parlamentosunu Çarşamba sabahı Asya ziyaretine devam etmeden önce ziyaret edeceğini öne sürdü.
Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Pelosi'nin seyahat planlarıyla ilgili yorum yapmadı.
Çin, Amerikalı yetkililerin Tayvan ziyaretlerinin adadaki bağımsızlık yanlılarına cesaret vereceği görüşünde. Washington ''tek Çin'' politikasını benimsiyor ve Tayvan'ı diplomatik olarak tanımıyor ancak ABD yasalarına göre adaya kendini savunmasını sağlayacak gereçleri sağlamakla yükümlü. Kongre'de de Tayvan'a desteğin arttırılması için baskı artıyor.
ABD'de Temsilciler Meclisi’nin bir başkanının Tayvan'a son ziyareti 1997 yılında Cumhuriyetçi Newt Gingrich tarafından gerçekleştirilmişti.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Perşembe günkü telefon görüşmesinde Başkan Joe Biden'a Washington'un ''tek Çin'' politikasına bağlı kalması gerektiği uyarısında bulunmuş ve ''ateşle oynayan yanar'' demişti.
Biden ise Xi'ye ABD'nin Tayvan politikasının değişmediğini ve Washington'un Tayvan Boğazı'nda statükoyu değiştirecek ya da barışla istikrarı baltalayacak tek taraflı çabalara şiddetle karşı çıktığını hatırlatmıştı.