Erişilebilirlik

Türkiye'ye Gelen İngiltere Çöpü Parlamento Gündeminde


Türkiye'ye Gönderilen İngiltere Çöpü Parlamento Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:58 0:00

Greenpeace çevre örgütünün Türkiye’ye gelen çöpler üzerindeki bilimsel ölçümlerle dikkat çektiği plastik kirliliği, İngiltere Parlamentosu Çevre Komisyonu’nun kayıtlarına geçti. Örgütün Akdeniz bölgesi biyo-çeşitlilik projesinin başındaki Nihan Temiz, araştırma komisyonunda uzaktan bağlantıyla tanık olarak dinlendi.

Oturumun ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Temiz, İngiliz süpermarket poşetleri, ürün ambalajları hatta COVID antijen test kitlerinin de aralarında bulunduğu atık raporunu komisyon üyeleriyle paylaştığını anlattı.

Temiz, doğal hayattaki hayvanların bu poşetlere maruz kalması, ölen arılar gibi çarpıcı örneklerle, “İngiliz çöpünün Türkiye’ye zehir olduğu” yönünde kanıtlar sunduğunu belirtti.

Adana kırsalında atılı İngiliz çöplerinin bulunduğu beş ayrı noktadan alınan toprak ve su örneklerinde, 69 zehirli kimyasal maddeye odaklanarak yapılan taramada, normalin 400 bin katı kirliliğe rastladıklarını söyleyen Temiz, bu bilgileri de İngiliz Parlamentosu ile paylaştığını söyledi.

Temiz, Türk topraklarında bu çöpler yüzünden kadmiyum, arsenik, kurşun gibi ağır metallerin de bulunduğuna dikkat çekerek, “İngilizler çöplerini artık Türkiye’ye göndermemeli” dedi.

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın polietilen içeren ürünlere yasak getirmesinin bile ithalatı engelleyemediğine değinen Temiz, bunun nedenini Türkiye’deki ucuz hammadde lobisinin güçlü olmasıyla açıkladı.

Temiz, Greenpeace’in “atık oyunları” adlı raporunda da geçtiği gibi çöp ithali yasaklansa bile normalin 400 bin misli kirlenmiş toprağın geri dönüşü olmadığının altını çizdi.

“Bu yapılan çöp sömürgeciliği”

Hammadde ticareti görünümünde devam eden çöp ithalatıyla, Türkiye’nin "çöp sömürgeciliği"ne maruz kaldığını belirten Temiz, aslında hammadde diye gönderilen malzemenin de yasadışı olduğuna dikkat çekti.

Geri dönüşüm amaçlı getirilen plastiğin içinde en az yüzde 20’lik bölümün dönüşüme uygun olmadığını, geri dönüşüm sektörünün de kabullendiğini söyleyen Temiz, bu çöpün büyük bölümünün çimento fabrikalarında yakılmaya gönderilmesini kanıt olarak ileri sürerek “madem hammadde, neden yakıyorsunuz?” diye sordu.

Oturumdaki tanıklığının ardından İngiltere Parlamentosu Çevre Komisyonu’nun bununla ilgili bir rapor yazacağını belirten Temiz, bu raporda ayrıca Greenpeace İngiltere Örgütü ve geri dönüşüm sektöründen de görüşlere yer verilmesini beklediğini söyledi.

Greenpeace Türkiye yetkilisi ayrıca, “İngilizler’in Türkiye’ye çöp yollamayı yasaklaması için daha kaç zehirlenmiş canlı görmeniz gerekli?” diye sorduğunu da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG