Erişilebilirlik

ABD’nin TikTok yasağında zaman daralıyor


ABD Anayasa Mahkemesi, TikTok'un sahibi Çinli ByteDance şirketinin, sosyal medya platformunu ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklayacak yeni ABD yasasına yaptığı itiraz üzerine sözlü savunmaları hızlandırdı.
ABD Anayasa Mahkemesi, TikTok'un sahibi Çinli ByteDance şirketinin, sosyal medya platformunu ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklayacak yeni ABD yasasına yaptığı itiraz üzerine sözlü savunmaları hızlandırdı.

Sosyal medya platformu TikTok’taki en popüler kısa videolardan bazılarına bakmak, yaygaranın neden koptuğu konusunda kafa karışıklığına yol açabilir.

Connecticut eyaletinden yaklaşık 156 milyon takipçili Charli D'Amelio, 11 saniyelik bir klipte bir Chris Brown şarkısının remiksiyle dans ediyor.

Yanakları sıkılarak gülümsetilen bir bebek, 400 milyondan fazla defa izlenmiş.

Californialı sihirbaz Zach King'in “sihirli süpürgeye” bindiği bir video klip 2,3 milyar kez görüntülenmiş.

Ancak TikTok'taki milyarlarca komedi skeci, dans yarışmaları, pratik hayat önerileri, sevimli evcil hayvanlar ve bebekler her an ABD'de görünmez hale gelebilir.

ABD Anayasa Mahkemesi, TikTok'un sahibi Çinli ByteDance şirketinin, sosyal medya platformunu ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklayacak yeni bir ABD yasasına yaptığı itiraz üzerine sözlü savunmaları hızlandırdı.

Ülkedeki en popüler sosyal medya platformu olan TikTok, ABD kültürünün bir parçası haline gelmiş olsa da, Çinli sahibi hükümet yetkililerini ve Kongre üyelerini alarma geçirdi.

Pekin'in kullanıcıların tüm kişisel verilerine olası erişimi ve Amerikalı üyeleri için kamuoyunu şekillendirme yeteneği, Kongre’yi harekete geçirdi ve geçen Mart ayında Temsilciler Meclisi'nde iki partinin de desteğiyle 65’e karşı 352 oyla Tiktok’u yasaklamaya yöneltti.

Bu karar, TikTok’un Singapurlu CEO'su Shou Zi Chew'in Amerikalı kullanıcıları yasayla mücadele etmeye çağırmasına rağmen alındı.

ABD’nin dünyaca ünlü üniversitesi Harvard’dan MBA diploması olan Chew, Kongre oylamasından önce Tiktok’ta paylaştığı videosunda “Anayasal haklarınızı koruyun. Sesinizi duyurun” diye seslendi.

TikTok, Amerikalı kullanıcıların verilerini dış etki ve manipülasyonlardan koruduğunu defalarca duyurdu.

Ana şirket ByteDance'in Austin, Los Angeles, New York ve Seattle'daki ABD ofislerindekiler dahil dünya genelinde 150 binden fazla çalışanı bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi'nden bir erteleme kararı çıkmazsa ByteDance 19 Ocak'ta en büyük pazarına erişimini kaybedecek.

Minnesota Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doçent olan Alan Rozenshtein VOA'ya yaptığı açıklamada, “Trump yönetimi geçici bir çözüm bulamazsa, ki bulabileceklerinden şüpheliyim ve Anayasa Mahkemesi'nin yasayı onayladığını varsayarsak, seçenek ya TikTok'u satmak ya da ABD’de uygulamanın yasaklanması” dedi.

Hem Başkan Joe Biden hem de 20 Ocak’ta başkanlık koltuğunu devralacak olan Donald Trump yasağı desteklemişti. Ancak Trump, geçen yılki seçimler sırasında kampanya videolarının platformda iyi bir performans göstermesinin ardından fikrini değiştirdiğini açıklamıştı.

Trump Aralık ayında Phoenix'te yaptığı bir konuşmada., “Önüme bir grafik getirdiler ve bu bir rekordu. Görmesi çok güzeldi. Grafiğe baktığımda, 'belki de bu zımbırtıyı bir süre daha etrafta tutmalıyız' dedim” ifadelerini kullanmıştı.

Anayasa Mahkemesi 10 Ocak Cuma günü sosyal medya şirketinin temyiz başvurusunu dinleyecek.

Yargıçlar, ByteDance'in Amerikalı iştiraki ve ABD'deki tahmini 170 milyon kullanıcısı için ifade özgürlüğünün anayasal güvencesine karşı, ulusal güvenlik argümanını değerlendirecek.

ABD ulusal güvenliğiyle ilgili karmaşık hukuki ve politik konuları analiz eden Lawfare adlı internet sitesinde kıdemli editör de olan Rozenshtein, “Bu çatışmanın bir boyutu. Ancak başka bir anlamda, bu aynı zamanda ifade özgürlüğünün kendi içinde de bir mücadele. Çünkü hükümetin savunduğu şeylerden biri, TikTok'un Çin mülkiyetinde olmasının tehlikelerinden birinin Pekin hükümetinin algoritmayı manipüle edebilmesi ve dolayısıyla sohbet koşullarını çarpıtabilmesi” dedi.

Kanadalı yatırımcı Kevin O'Leary, Trump'a TikTok'un ABD'deki varlıklarını satın alarak yasaklanmaktan kurtaracak bir anlaşmaya yakın olduğunu bildirdiğini söyledi.

Shark Tank adlı televizyon programının sunucularından biri olarak tanınan O'Leary, Fox Haber’e yaptığı açıklamada, “Kabinesindeki diğer kişilerin yanısıra ona da bunu yaptığımızı ve yardımlarına ihtiyacımız olacağını bildirmek istedim” dedi.

Trump, 20 Ocak'taki ikinci yemin töreninin ardından platformun satışını müzakere edebilmek için, Anayasa Mahkemesi’nden davayı beklemeye almasını istedi.

Başkan Biden tarafından 24 Nisan'da imzalanan yasa, ByteDance'a TikTok'u satması için 19 Ocak'a kadar süre veriyor. Aksi durumda, 19 Ocak itibariyle yasak yürürlüğe girecek.

Bu arada, ByteDance'in sahibi olduğu bir başka paylaşım uygulaması olan Lemon8, TikTok'ta kullanıcıları kendi platformuna geçmeye teşvik eden gönderilere sponsor oluyor.

Forum

XS
SM
MD
LG