Erişilebilirlik

Trump Göçmen Vizelerini Askıya Alan Kararı İmzaladı


Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında göçmen vizelerini 2 ay süreyle askıya alan kararı imzaladığını açıkladı.

Trump "Kararın amacı ekonomide yeniden faaliyete geçerken Amerikalılar'ın iş imkanlarında sıranın en önünde olmalarını sağlamak" dedi.

Gün içinde hukuk uzmanlarının karar metninin ayrıntılarını incelediği ve bu sebeple de kararın imzalanmasının gecikebileceği belirtilmişti.

Kararname “Yeşil Kart” olarak bilinen ABD’de daimi oturma ve çalışma izni veren vizeleri kapsıyor.

Beyaz Saray tarafından metni paylaşılan kararnameye göre, göçmen vizelerini askıya alma kararı, ABD dışında olanları, geçerli bir göçmenlik vizesi bulunmayanları ve vize dışında resmi bir seyahat belgesine sahip olmayanları kapsayacak.

Karar metni çok sayıda istisnayı da içeriyor. Karardan muaf tutulacak olanlar şu şekilde sıralanıyor:

  • ABD’de ikamet edenler, geçerli bir göçmenlik vizesine veya ABD’de yasal ikamet iznine sahip olanlar,
  • Corona virüsü salgınıyla mücadele alanında tıbbi araştırma yapmak ya da salgınla mücadele kapsamında önemli olabilecek çalışma gerçekleştirmek üzere doktor, hemşire ya da diğer sağlık görevlisi olarak ABD’ye göç etmek isteyenler,
  • ABD vatandaşlarının eşi ya da 21 yaş altındaki evlenmemiş çocukları,
  • EB-5 Göçmen Yatırımcı Programı kasamında vize başvurusu yapanlar,
  • ABD’ye girişleri ülkenin güvenlik hedefleri ya da ulusal çıkarlar açısından yararlı görülen yabancılar,
  • ABD Silahlı Kuvvetleri mensuplarıyla onların eş ve çocukları.
  • SI ve SQ kategorisinde (ABD birliklerine çalışan Irak ve Afgan vatandaşları için düzenlenen) Özel Göçmen Vizesi kapsamında ABD’ye giriş yapmak isteyenler.''

Kararname, ABD’de geçici olarak çalışma imkanı veren vize türlerini de kapsamıyor. Gıda tedariğinde çalışan kişiler ve tarım işçileri de kararnameden etkilenmeyecek.

Başkan Trump, kararın geçerlilik süresini uzatıp uzatmama konusunu 60 gün içinde yeniden değerlendireceğini belirtti.

Karar başkent Washington saatiyle 23 Nisan Perşembe 23.59’da yürürlüğe girecek.

Trump'ın tepkisinin ardından CDC Direktörü sözlerine açıklık getirdi

Beyaz Saray'daki basın toplantısında, Washington Post gazetesine verdiği röportajda önümüzdeki kış virüsün ikinci dalgada ABD'yi daha sert vurabileceği uyarısında bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Robert Redfield'ın bu sözleri gündeme geldi.

Başkan Trump Twitter'dan paylaştığı mesajda Washington Post'u Redfield'ın sözlerini yanlış aktarmakla suçlamış, CDC Direktörü'nün yeni bir açıklama yapacağını söylemişti.

Basın toplantısında Trump tarafından kürsüye çağrılan Redfield sözlerine açıklık getirdi. CDC Direktörü Washington Post'un röportajda söylediklerini doğru aktardığını söyledi. Ancak "Ne demediğimi vurgulamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Daha kötü olacak demedim. Grip virüsüyle aynı anda dolaşımda olunca daha zor ve daha karmaşık olacak dedim" dedi.

Redfield kürsüdeyken Başkan Trump kürsünün yan tarafından basın mensuplarına "Yazının başlığı ne diyordu?" diye sorarak haberin başlığının CDC Direktörü'nün söylediklerini doğru yansıtmadığını savundu.

Trump, sonbaharda griple birleşebilecek ‘’Corona kalıntılarının’’ görülebileceğini söyledi ancak bu olsa bile, ’’Son birkaç ayda yaşadıklarımızı yaşamayacağız. Geri gelmeyebilir de’’ dedi.

‘’Georgia valisinin kararına katılmıyorum’’

Basın toplantısında Georgia Valisi Brian Kemp’in masaj salonları ve kuaför gibi iş yerlerini açma kararı da gündeme geldi.

Trump, giderek daha fazla sayıda eyaletin aşamalı olarak ekonomilerini yeniden açmaya hazır hale geleceğini söyledi ancak Georgia Valisi’nin bazı yerleri yeniden açma kararını erken bulduğunu ve valiye katılmadığını belirtti.

Başkan Trump, "Georgia Valisi'ne bazı yerlerin yeniden açılması kararına kesinlikle katılmadığımı söyledim. Masaj ve SPA salonları, manikürcüler, kuaförlerin ilk aşamada açılması için henüz erken. Buralara gidenler çok az daha bekleyebilir. Güvenlik her şeyin üzerinde tutulmalı’’ ifadelerini kullandı. Ancak Trump, kararı valinin vereceğini sözlerine ekledi.

‘’4 Temmuz kutlamaları yapılacak ama sosyal mesafe kuralları gözetilerek’’

Başkan Trump ayrıca, 4 Temmuz’da başkent Washington’da geleneksel Bağımsızlık Günü kutlamalarının bu yıl da yapılmasının planlandığını ancak sosyal mesafe kurallarının gözetileceğini bildirdi.

Trump, Harvard ve Stanford üniversitelerine, federal hükümetin Corona virüsü salgınından etkilenen küçük işletmelere destek olmak üzere sağladığı maddi yardımı kabul etmemelerinden dolayı teşekkür etti.

‘’İran gemilerini çok yaklaşırlarsa vuracağız’’

Basın toplantısında Trump’a, Amerikan gemilerini açık denizlerde “taciz eden herhangi bir İran hücumbotunun” Amerikan donanmasınca vurulması talimatını verdiği yönünde Twitter’dan paylaştığı açıklaması da soruldu.

Trump, Amerikan donanma gemilerinin, kendilerine çok yaklaşan İran hücumbotlarını ‘’vuracağını’’ belirtti.

Başkan Trump, ‘’Bu konuda tahammül göstermeyeceğiz. Gemilerimizi, harika mürettebatımızı, denizcilerimizi tehlike altına sokmalarına izin vermeyeceğim. (Böyle bir durumda) Onları vuracağız’’ dedi.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG