Çin hızla yayılan yeni Corona virüsü salgınını kontrol altına almaya çalışıyor. Yetkililer salgının çıkış yeri olduğu düşünülen Wuhan ve komşusu Huanggang kentlerini karantinaya aldı. Virüs şu ana kadar 400’den fazla kişiyi etkiledi 17 kişi de hayatını kaybetti. Birçok ülke havaalanlarında salgının yayılmasını önlemek için önlem almaya başladı. Sağlık Bakanlığı Çin’den Türkiye’ye gelen yolcuların da termal kameralarla taranacağını açıkladı.
Açıklamaya göre Bakanlık’ta toplanan Bilim Kurulu, salgın hastalık önlemleri, havaalanında yolcu iletişim bilgi formu doldurulması ve yer personelinin bilgilendirilmesi gibi önlemler alınması kararı aldı.
Açıklamada “Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu konuda henüz bir uyarı yapılmamış olmasına rağmen, Bakanlığımız tarafından Çin'den gelen tüm uçaklardaki yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması kararı alınmıştır” ifadeleri kullanıldı, “Havalimanlarında karantina odalarımız hazır olup, sağlık ekiplerimiz 7/24 usulüne göre kesintisiz çalışmaktadır” denildi.
Çin Yeni Yılı endişeleri arttırdı
Yetkililer Cumartesi günü başlayacak Çin Yeni Yılı nedeniyle milyonlarca Çinli’nin yurtiçinde ve yurtdışına seyahat edeceğini belirtiyor ve bunun da virüsün daha hızlı yayılmasına neden olabileceği endişesini dile getiriyor.
Yeni Corona virüsü türünün geçen yılın son günlerinde Wuhan kentinde bir balık ve et pazarından yayıldığı sanılıyor.
Perşembe günü sabah saatlerinde 11 milyon nüfuslu Wuhan’da toplu taşıma nerdeyse tamamen durma noktasına geldi. Halka şehri terk etmemeleri söylendi. Bundan birkaç saat sonra 7 milyon nüfuslu komşu Huanggang kentinde de benzer bir uygulama başlatıldı.
Wuhan’da tüm toplu taşıma son verildi ve şehir dışına uçuşlar askıya alındı.
Devlet televizyonuna yansıyan görüntülerde Hankou tren istasyonunun kapılarının kapatıldığı ve neredeyse terk edilmiş duruma geldiği görüldü.
Basında Wuhan civarındaki otoyolların gişelerinin de kapatıldığı haberi yer aldı. Bu da otoyol çıkışlarının kapanması anlamına geliyor.
Kent sakinleri hastanelere, marketlere ve benzin istasyonlarına akın ediyor.
Huanggang’da ise sinema ve internet cafe gibi yerlerin de kapatılması talimatı verildi.
"Eşi görülmemiş bir durum"
Dünya Sağlık Örgütü Pekin temsilcisi Gauden Galea, 11 milyon kişinin karantinaya alınmasının kamu sağlığı tarihinde eşi görülmemiş bir durum olduğunu söyledi.
Diğer kentlerde de ulaşım konusunda kısıtlayıcı önlemler alınmaya başlandı. Ezhou kentinde tren istasyonu kapatıldı. Başkent Pekin’de Çin Yeni Yılı kutlamaları dahil büyük çaplı toplumsal etkinlikler iptal edildi.
Solunum yoluyla bulaşan virüs ateş, nefes darlığı, öksürük gibi semptomlara neden oluyor.
İlk çalışmalar virüsün insanlara yılanlardan bulaştığını ortaya koydu. Ancak hükümetin sağlık danışmanlarından Zhong Nanshan porsuk ve sıçanların da hastalığın taşıyıcıları olabileceğini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü karar aşamasında
Dünya Sağlık Örgütü ise salgını küresel sağlık krizi olarak ilan edip-etmeme konusunda karar vermeye çalışıyor.
Salgının bu şekilde nitelendirilmesi halinde uluslararası alanda ortak önlemler alınması gerekecek.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’na göre yetkililer Çarşamba gününün sonuna kadar 571 vaka geldiğini ve 17 kişinin öldüğünü doğruladı. Komisyondan daha önce yapılan açıklamada da 393 şüpheli vaka olduğu belirtilmişti.
Çarşamba günü Londra Kraliyet Koleji’nden yapılan açıklamadaysa sadece Wuhan’da 18 Ocak’a kadar görülen Corona virüsü vakalarının sayısının 4 bin olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Çalışma Çin’de ve diğer bölgelerde vakaların ortaya çıkma hızı hesaplanarak yapıldı.
2002-2003 yılları arasında yaşanan ve 800 kişinin ölümüne neden olan SARS salgınını gizli tutan Çin hükümeti bu kez virüsle ilgili açık olma kararı aldı. Wuhan’a yaptığı ziyarette Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan hükümetin paniği önlemek üzere halkı düzenli olarak bilgilendireceğini söyledi.