İZMİR - Emekli maaşlarına yapılacak zam oranının açıklanmasının ardından gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çevrildi.
TBMM Genel Kurulu emekli aylıklarını artıran düzenlemeyi içeren kanun teklifini yasalaştırmak için bugün mesai yapacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifinde Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşına yılın ikinci 6 ayında toplamda yüzde 25 zam yapılması öngörülüyor.
Ancak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin emeklilere seyyanen zam yapılması gerektiği yönündeki açıklamasının ardından, TBMM’deki görüşmelerde emeklilere yüzde 25’in üstünde bir zam yapılması beklentisi öne çıktı. Açıklanan zam oranı beklentilerini karşılamayan emekliler de, maaşlarına seyyanen iyileştirme yapılmasını istiyor.
Your browser doesn’t support HTML5
"Emekliler enflasyon ve hayat pahalılığı altında ezildi"
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Türkiye Emekliler Derneği İzmir Şube Başkanı Zekeriya Beypınar, emeklilerin enflasyon ve hayat pahalılığı altında ezildiğini söyledi.
Beypınar, “Her şeye zam yağıyor. Emekliler perişan vaziyette. Gıdaya, ulaşıma, suya, ekmeğe zam geldi. Ete yetişmek zaten mümkün değil. Bu emekliler ne yapacak? Emekliler sürekli akşam pazarlarında daha ucuz bir şey bulmak için dolaşıyor. Kurban Bayramı’nda torunlara bir şey veremediği için herkes evden kaçtı, evine ihtiyacını bile alamadı. Devlet lütfen emeklisine sahip çıksın” dedi.
Beypınar, zammın emeklilerin kök maaşlarına yapılacağına dikkat çekerek, 7 bin 500 lira emekli maaşı alıp kök aylığı 6 bin liranın altında olan tüm emeklilerin yüzde 25 zamdan faydalanamayacağını kaydetti. Emekli kök maaşı, en düşük emekli maaşı düzenlemesi ile getirilen ek zamlar olmaksızın emekli maaşının kalan kısmını ifade ediyor. Beypınar, “Türkiye’de 16 milyon emeklinin 9-10 milyonu 7 bin 500 lira en düşük emekli maaşı alıyor. Emeklilerin çoğu zam alamayacak. Bu maaşla yaşamak mümkün değil” diye konuştu.
“Yüzdelik zam yapılması çözüm değil”
Taleplerinin emekli aylıklarına seyyanen zam yapılarak kademeli şekilde iyileştirilmesi olduğunu söyleyen Beypınar, “Memura nasıl 8 bin lira seyyanen zam veriliyorsa emekliye de verilmeli. Yüzdelik zam yapılması çözüm değil. En üst kademeden maaş alan emekliye daha düşük seyyanen zam yapılırken taban maaş alanlara daha yüksek zam yapılmalı. Böylece emekliler arasındaki uçurum kapanır” dedi.
Emekli aylıklarının en az asgari ücret miktarına çıkarılmasını isteyen Beypınar, “Bir emekli geçmişte asgari ücretin çok üzerinde para alıyordu. Şu anda asgari ücret 11 bin lira oldu, emekli aylığı 7 bin 500 lirada kaldı. Bu uçuruma nasıl çözüm bulunacak? Artık TÜİK’in hesabına aklımız ermiyor” şeklinde konuştu.
“Bankalar artık arkadaşımız oldu”
Emekli aylıklarına yapılacak yüzde 25 zamdan faydalanamayacak olanlardan biri de SSK emeklisi Zeynep Şengül. En düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 lira maaş alan Şengül, kök maaşının 2 bin 800 lira olduğunu kaydetti. Şengül, “Bana zam yansımıyor. Böyle giderse iki üç sene aynı kalacak gibi görünüyor” dedi.
Şengül geçim şartlarının çok zor olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“7 bin 500 lirayla geçinmek çok zor. Ben hem emekliyim hem de çalışıyorum. Çalışmasam hayat zor. Bu gidişle de işi bırakamam. Çalışmak zorundayım. Evim kira. Bankalar artık arkadaşımız oldu. Aldığımız maaş kredi kartlarına, kredi borçlarına gidiyor, sonra tekrardan çalışmaya devam."
Hayat pahalılığının son bulmasını isteyen Şengül, “Maaşlara da zam gelmesin ama yeter ki zamların önüne geçilsin. 200 lira gördüğümde eskiden kendimi zengin hissederdim. Şimdi 200 liranın değeri 20 TL’nin altına düştü. Maaşım 15 bin lira olsa elektriğe, suya, kiraya verdikten sonra ancak rahat ederim” dedi.
“Önce dışarıdaki zamları durdursunlar, bize gerekirse hiç zam vermesinler”
66 yaşındaki SSK emeklisi Sabri Ürkmez’in aldığı maaşsa yüzde 25 zam ile yaklaşık 250 lira artacak. Kök aylığının 6200 liradan en düşük emekli maaşı miktarına tamamlandığını belirten Ürkmez, “Benim kendi evim. Kendi evim olduğu halde geçinemiyorum. Eşimin emekli aylığı yok. Tek emekli maaşı ile geçiniyoruz. Önce dışarıdaki zamları durdursunlar. Bize gerekirse hiç zam vermesinler. Akşam yatıyoruz sabah kalkıyoruz, zam geliyor. İğneden ipliğe zam var” dedi.
Emekli maaşıyla geçinemediği için bir düğün salonunda güvenlik görevlisi olarak çalıştığını anlatan Ürkmez, “İşi bırakıp emekli hayatı yaşamam imkansız; mezarda ancak. Çalışmazsan ayakta duramazsın” dedi. Boğazlarından kısarak ayakta kalmaya çalıştıklarını söyleyen Ürkmez, “Kurbandan kurbana boğazımıza et giriyor. Doyumluk et almak mümkün değil. Tadımlık alıp nefsimizi köreltiyoruz” dedi.
“En azından maaşımın asgari ücreti biraz aşması gerekiyor”
67 yaşındaki BAĞ-KUR emeklisi Halil İbrahim Sakacı da en düşük emekli maaşı alıyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğini söyleyen Sakacı, “Kök maaşım 6 bin 200 lira. Yüzde 25 zam diyorlar ama bunun kök maaş üzerinden olduğunu yeni öğrendik, şaşırdık. Yeter mi hiç, yetmez. Evde bir kızım ve torunum var. Ona da bakmak zorundayız. Kızım çalışıyor, eşim de emekli ama buna rağmen masraflara yetmiyor” şeklinde konuştu.
Özellikle mutfak masraflarının aşırı yükselmesinden yakınan Sakacı, maaşının asgari ücretin üzerine çıkarılmasını istedi. Sakacı, “Et alamıyoruz. Marketten, pazardan doğru dürüst alışveriş yapamıyoruz. Artık bize ‘sağlıklı yaşamayın’ diyorlar. Maaşı aldıktan on gün sonra bir bakıyoruz para bitiyor. Sonra kredi kartlarına yükleniyoruz. Kredi kartları da dolunca ‘nasıl ödeyeceğiz’ diye düşünüyoruz. En azından maaşımın asgari ücreti biraz aşması gerekiyor. O kadar çalıştık, devlete prim ödedik, en azından asgari ücreti aşsın” dedi.
MHP lideri Bahçeli’den seyyanen zam talebine destek
Emeklilerin maaşlarına seyyanen iyileştirme yapılması talebine Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den de destek açıklaması gelmişti.
Dün, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, emeklilere yapılan maaş artışının 'makul ve yeterli' bulunmadığını söyleyerek, “Memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir” dedi.
MHP lideri Bahçeli’nin seyyanen zam çağrısını değerlendiren AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de “Emekliye daha yüksek zammı biz de arzu ederiz” açıklamasında bulundu. Çok sayıda itiraz ve talepler aldıklarını kaydeden Güler, “Bütçe imkanları dediğimiz denge var. Belli noktalarda tasarrufta bulunarak farklı kalemler oluşturulmak suretiyle fazla verilmesini biz de arzu ederiz” dedi.