Eski Yunanistan Başbakanı ve milletvekili Antonis Samaras, hükümetin Türkiye ile ilişkileri de içeren politikalarına yönelik ısrarlı eleştirileri nedeniyle haftasonu iktidardaki Yeni Demokrasi partisinden ihraç edildi.
Sert milliyetçi tavrıyla bilinen 73 yaşındaki Samaras, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Türkiye ile görüşmelere yaklaşımını eleştirmiş ve bu yaklaşımı “ödün vermeye” benzetmişti.
Ayrıca Samaras, fazla “merkezci” ya da “duyarcı” bulduğu hükümet politikalarını, özellikle de bu yıl eşcinsel evlilikler lehine yasa çıkarma kararına şiddetle karşı çıkmıştı.
Samaras'ın geçen hafta To Vima gazetesinde yayınlanan ve Türkiye ile müzakereleri yürüttüğü için Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis'in görevden alınması çağrısında bulunduğu röportajı hükümeti özellikle kızdırmış görünüyor.
Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis, Samaras’ın ihraç edildiğini duyururken, “Sayın Samaras sadece görüşlerini ifade etmedi. Hükümetin tüm politikalarına tamamen karşı olduğunu ifade etti. Dahası, dışişleri bakanı hakkında yakışıksız ve kışkırtıcı bir şekilde aşırı yalanlar söyledi” dedi.
Samaras ise ihraç kararına verdiği uzun yanıtta, “Kibir ve cesaret kaybı Miçotakis'in hareketini açıklıyor. Parti tabanından kopuk bir şekilde, Yeni Demokrasi'ye neredeyse hiç benzemeyen bir partiye liderlik ediyor” ifadesini kullandı.
Samaras için ikinci Miçotakis
Samaras, Miçotakis soyadlı bir siyasetçiyle ilk kez karşı karşıya gelmiyor. Şimdiki başbakanın babası olan dönemin başbakanı Konstantin Miçotakis, 1992 yılında, o zamanki adıyla eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, şimdiki adıyla Kuzey Makedonya ile yaşanan isim anlaşmazlığına ilişkin politika farklılıkları nedeniyle Samaras'ı dışişleri bakanlığından azletmişti.
Samaras ve kendisi gibi düşünen birkaç milletvekili, 1993 yılında Yeni Demokrasi'den ayrılarak Miçotakis hükümetini düşürdü ve 10 yıldan fazla süren sosyalist iktidarı başlattı. Samaras, kendi partisi Siyasi Bahar'ı kurdu ancak bu partinin ömrü uzun olmadı.
Samaras, 2009'da eski Başbakan Kostas Karamanlis'in yerine muhafazakarların başına geçti, ancak 2015'teki seçim yenilgisinin ardından görevi bıraktı.
“Tarih bu kez tekerrür etmeyecek. Hükümet çoğunluğu, Sayın Samaras olmadan yoluna devam ediyor” diyen Hükümet Sözcüsü Marinakis, hükümette istikrarın önemine vurgu yaptı.
İktidardaki muhafazakârlar, 300 milletvekilinden 155'i ile parlamentoda az farklı çoğunluğa sahip. Ancak Samaras'ın bu grup içinde bazı destekçileri var.
Samaras, Miçotakis hükümetinin tepkisine neden olan röportajında, beş yıllık görev süresi 2025'in başlarında sona erecek olan sol görüşlü eski bir yargıç olan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou'nun yerine Karamanlis'in geçmesini de önermişti. Sakellaropoulou, Miçotakis'in desteğiyle parlamento tarafından seçilmişti.