Yapay zeka veri seti ruhsatlandırma firmaları ticaret örgütü kurdu

Yapay zeka sistemlerinin eğitiminde kullanılan veri setlerinin içerik ruhsatlandırmasını yapan yedi firma, sektörün ilk ticaret örgütünü kurduğunu açıkladı.

Yapay zeka sistemlerinin eğitiminde kullanılmak üzere müzik, fotoğraf, video ve diğer veri setlerinin içerik ruhsatlandırmasını yapan yedi satıcı firma, Çarşamba günü sektörün ilk ticaret grubunu kurduklarını açıkladı.

Şirketlerden yapılan açıklamada, Veri Seti Sağlayıcıları İttifakı'nın (DPA), veri setlerinde tasvir edilen kişilerin hakları ve içerik sahiplerinin fikri mülkiyet haklarının korunması dahil yapay zeka sistemlerinin eğitiminde "etik veri kaynağı" için savunuculuk yapacağı belirtildi.

Kurucu üyeler arasında ABD'li müzik veri seti şirketi Rightsify, görüntü ruhsatlandırma hizmeti vAIsual, Japon stok fotoğraf sağlayıcısı Pixta ve Almanya merkezli veri pazarı Datarade yer alıyor.

Son yıllarda insan yaratıcılığını taklit edebilen üretken yapay zeka teknolojilerinin ortaya çıkması, içerik yaratıcılarının tepkisine ve Google, Meta ve Microsoft’un desteklediği OpenAI gibi teknoloji şirketlerine karşı bir dizi telif hakkı davasının açılmasına neden olmuştu.

Geliştiriciler, yapay zeka modellerini, büyük bir kısmı eserleri yaratan ya da eserlerin telif haklarına sahip olan kişilerin izni olmadan internetten ücretsiz olarak toplanan büyük miktarda içerikle besleyerek eğitiyorlar.

Kullanımın yasal olduğunu iddia eden teknoloji şirketleri de hem belirli veri türlerine yönelik ihtiyaçları karşılamak hem de hukuki risklere karşı korunmak için özel içerik koleksiyonlarına erişmek amacıyla sessizce ödemeler yapıyor.

Telif hakkı sahiplerinin hukuk mücadelesinden galip çıkmaları halinde ruhsatlı verilere olan talebin artacağı beklentisi, içeriği paketleyen ve yapay zeka sistemleri tarafından kullanılmak üzere erişim pazarlayan şirketlerden oluşan yeni bir sektörün ortaya çıkmasına neden oldu.

İlgili Haberler WSJ: “Apple ve Meta yapay zeka ortaklığını görüştü”

Sonuç olarak, bu ticaret için etik standartlar oluşturmak üzere, telif hakkıyla korunan içerikleri ruhsatla kullanan modelleri sertifikalandıran Fairly Trained gibi kar amacı gütmeyen gruplar kuruldu.

Veri Seti Sağlayıcıları İttifakı (DPA), bu işlemlerin içeriğini hedef alıyor. Örneğin DPA, üyelerinin interneti tarayarak elde ettikleri metinleri veya insanların açık rızaları olmadan seslerinin kullanıldığı içerikleri satmamayı kabul etmelerini gerektiriyor.

İlgili Haberler Nvidia dünyanın en değerli şirketi olarak Microsoft'u geride bıraktı

DPA’nın kurulmasına öncülük eden Rightsify ve ruhsatlandırma iştiraki GCX'in CEO'su Alex Bestall, geçen yıl ABD'de sunulan ve insanların seslerinin izinsiz dijital kopyalarının üretilmesine yönelik cezalar öngören NO FAKES Act gibi yasaların çıkarılması için çaba göstereceklerini söyledi.

Bestall, "Savunuculuk bunun büyük bir parçası olacak çünkü herkes yapay zeka ve telif hakkı konusunda pozisyonunu aldı, ancak bu mücadelelerin çoğu henüz bitmedi ve çözüme kavuşturulmaları biraz zaman alacak" dedi.

İlgili Haberler NATO, yapay zekayı savunma teknolojisine katma amacıyla 1,1 milyar dolarlık fonun ilk şirketlerini netleştirdi

DPA ayrıca, Avrupa Birliği'nin Yapay Zeka Yasası'nda ve Nisan ayında sunulan benzer bir ABD tasarısı olan Üretken Yapay Zeka Telif Hakkı İfşa Yasası'nda olduğu gibi daha fazla eğitim verisi şeffaflığı gereksinimi için baskı yapacak.

Alex Bestall, grubun Temmuz ayında pozisyonlarını özetleyen bir rapor yayınlamayı planladığını söyledi.