“Yabancı yatırımcı Türkiye'deki faiz artışından hoşnutsuz: Mükemmel bir fırsat kaçtı”

Türkiye'de Merkez Bankası’ndan ezber bozan bir faiz arttırımı bekleyen ve Reuters haber ajansına konuşan bazı yabancı yatırımcılar, dünkü yüzde 15'lik kararın yeterli olmadığı görüşünde

ABD'de eğitim görmüş Hafize Gaye Erkan'ın bankanın başına atanması, yıllardır uygulanan alışılmışın dışındaki politikaları mümkün olduğunca çabuk çözmek için faizleri hızla arttıracağı beklentilerini yükseltmişti.

Ancak 650 baz puanlık artış yüzde 15’le, Reuters haber ajansının anketinde yüzde 21'e yükselmesi beklenen medyan faiz beklentisinin oldukça altında kaldı ve Erkan'ın enflasyonla agresif bir şekilde mücadele etmek için sınırlı bir alana sahip olabileceği endişesine yol açtı.

Merkezi İskoçya’da bulunan küresel yatırım firması Abrdn'de gelişmekte olan piyasalar yatırım direktörü olan Viktor Szabo, "Ciddi olduklarını göstermek için mükemmel bir fırsatı kaçırdılar. İster siyasi kısıtlamaları olduğu için, ister bankacılık sistemi için korktukları için olsun, bu çok iyi olmadı. İyi bir mesaj verilmedi" dedi.

Reuters’a göre kendini yüksek faiz düşmanı olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yıllarca sıkı kontrol edilen bir lira, dörtnala koşan enflasyon karşısında faiz indirimleri ve yerel borçlular için bol kredi ile ağır giden bir ekonomik sistemi yönetti.

Rezervlerin düştüğü ve yatırımcıların kaçtığı bir ortamda Merkez Bankası'na Erkan'ı, Maliye Bakanlığı'na da yatırımcıların sevdiği Mehmet Şimşek'i getirmesi ise bu politikalardan bazılarını çözecek hızlı geri dönüş beklentilerini arttırdı.

Ancak analistler, dünkü kararın ardından Erkan ve Şimşek'in ülkenin rotasını gerçekten değiştirdiğini kanıtlamak için daha da çok çalışması gerekeceğini söyledi.

Merkezi New York’ta bulunan küresel yatırım kuruluşu VanEck'te gelişmekte olan piyasa borçları portföy yöneticisi Eric Fine, Merkez Bankası için "Artık daha az inandırıcı görünüyorlar. Rezervleri kullanarak döviz müdahalelerine ihtiyaç duyulmasını engelleyecek seviyeye kadar faizleri arttırmaları gerekiyor. Henüz yapmadılar" dedi.

Karardan bu yana Türk Lirası, ABD Doları karşısında yeni bir rekor düşük seviyeye ulaştı ve bu yılki kayıp yaklaşık yüzde 23'e çıktı. Ülkenin uluslararası tahvilleri de baskı altına girdi.

Sadece 16 Haziran haftasında, yabancı yatırımcıların Türk devlet tahvillerinde tuttukları varlıkları 16,2 milyon dolar azaldı.

Fransa merkezli finans ve bankacılık kuruluşu Societe Generale'in baş stratejistlerinden Marek Drimal faiz artışı için, "Ekonomik sorunların büyüklüğü nedeniyle, uzun vadeli yatırımcılar için muhtemelen yeterli değil’’ diyenlerden.

İlgili Haberler Merkez Bankası’nın tarihi faiz artışı beklentileri neden karşılamadı?

Yine de Drimal dahil pek çok kişi olumlu işaretler görüyor ve Şimşek'in bile defalarca kademeli faiz hareketlerinin muhtemel olduğunu söylediğine dikkat çekiyor.

Şimşek ayrıca öngörülebilir, piyasa temelli ekonomi politikaları ve enflasyon hedefli bir modelin sermaye girişlerini mümkün kılacağı taahhüdünde bulundu.

Amerikan çok uluslu bağımsız yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi William Blair'de gelişmekte olan piyasa borçları direktörü Dan Wood, "Yatırımcıların hayal kırıklığı yatıştırılmalı" dedi ve bankanın enflasyon iyileşene kadar faizleri arttırmaya devam edeceğinin sinyalini verdiğini hatırlattı.

Wood Reuters’a yaptığı açıklamada, "Daha ortodoks bir ekonomi politikasına dönüş sinyali verilmiş olması açıkça olumlu" diye konuştu.

Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings'in direktör yardımcısı ve derecelendirme kuruluşu Fitch'in ülke analisti de faiz artışının olumlu olduğunu, ancak asıl sorunun Erkan'ın faiz artışlarına devam etmesine Erdoğan’ın izin verip vermeyeceği olduğunu söyledi.

New York’taki Neuberger Berman portföy yöneticisi Kaan Nazlı, "Yatırımcıların henüz havlu atacağını düşünmüyorum çünkü önümüzdeki aylarda daha fazlasının geleceği beklentisi hala var" dedi.

Piyasaların çok temkinli olduğunu söyleyen Nazlı, “Bu yüzden güvenin yeniden kazanılması uzun zaman alacak. Önemli, daha uzun vadeli girişlerin gelmesi için sıkı politikayı önemli bir süre sürdürmeniz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.