Kriz sürecinde alım gücünün düşmesiyle milyonlarca Venezuelalı beslenme, barınma ve giyim gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. Birleşmiş Milletler bu yıl 5,2 milyon Venezuelalıya insani yardım götürmeyi planlıyor.
Son on yılda ekonomisi yaklaşık yüzde 75 küçülen Venezuela’da, yaşanan krizin sonuçlarından biri de alım gücünün düşmesi sonucu, yüzbinlerce Venezuelalının insani yardıma muhtaç hale gelmesi oldu.
Araştırmalara göre, hane başı zorunlu mutfak masrafının ayda 390 dolara karşılık geldiği Güney Amerika ülkesinde, halkın yüzde 94’ü ayda 350 doların, yüzde 81’iyse ayda 200 doların altında bir gelire sahip.
Geçen yıl 2,8 milyon ihtiyaç sahibine yani nüfusun yaklaşık yüzde 10’una 187,5 milyon dolarlık insani yardım götüren Birleşmiş Milletler’in (BM), bu yıl için hedefi ise 5,2 milyon Venezuelalıya insani yardım ulaştırmak.
Venezuelalılara götürülen yardımlar daha çok sağlık, beslenme, temizlik (su ve hijyen) ve koruma başlıklarında yoğunlaşıyor. BM verilerine göre, Ocak-Nisan arasında toplamda 990 bin kişi insani yardım desteği aldı.
Verdiği yoğun göç nedeniyle Venezuela’da yaşanan krizin sosyoekonomik sonuçları yalnızca Venezuela’yı değil bütün bölgeyi etkiliyor. Bu yıl toplamda, 720 milyon dolarlık insani yardım yapılması planlanan ülkeye, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre, 31 Mayıs itibarıyla 85,9 milyon dolarlık yardım yapıldı.
En az 6,5 milyon kişiye insani yardım gerekiyor
Venezuela’da insani durumu takip eden Caleidoscopio Humano adlı sivil toplum kuruluşunun direktörü Gabriela Buada, araştırmalarına göre ülkede acil insani yardıma ihtiyaç duyanların sayısının en az 6,5 milyon kişi olduğunu, bu veriyi Unicef ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kurumların raporlarının da desteklediğini söylüyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Buada ”Bugün net asgari ücretin ayda 5 doların altında olması, yüksek enflasyon, gündelik yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alan elektrik, su, iletişim ve ulaşım gibi servislerde kronik sorunların yaşanması, ülkede insani yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısını arttırıyor” dedi.
Alım gücünün düşmesinin kadınlar, çocuklar, yerliler ve Lgbtiq+ bireyler gibi azınlıkları daha da savunmasız hale getirdiğine dikkat çeken Buada, ülkede yaşanan çok boyutlu krizin eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.
Çoğu kişi yetersiz besleniyor
Venezuela’nın, gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkelerden birine dönüştüğünü söyleyen sivil toplum örgütü başkanı, hükümetin (dar gelirlilere 3-4 haftada bir verilen ve bir poşetten oluşan) karbonhidrat ağırlıklı gıda yardımının da ailelerin beslenme ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.
Buada “İnsani yardımlar yetersiz ve sorunu çözmeye uzak. Ülkedeki gelir adaletsizliğinin artmasına bağlı olarak, aşırı yoksul sayısı da artıyor, Son zamanlarda yeniden çöpten gıda toplayan insanlar görmeye başladık. Başta asgari ücretliler olmak üzere yüzbinlerce insan günde 3 öğün yemek yiyebilmek için bir şeylerden feda ettiği halde bunu başaramıyor. Örneğin hasta olmasına rağmen çok sayıda kişi doktora gidemiyor, aç yatmakla hastaneye gitmek arasında bir tercih yapmak zorunda kalıyor” diye konuştu.