Ukrayna’da Noel Döneminde Ufukta Ateşkes Görünmüyor

Ukrayna güçleri, Rusya'nın kontrol ettiği ülkenin doğusunda son yılların en şiddetli saldırısını gerçekleştirdi. Rusya ve Ukrayna, 10 aydır devam eden savaşta Noel döneminde ateşkes olasılığına kapıyı kapattı.

Donetsk'in Rusya'nın desteklediği Belediye Başkanı Aleksey Kulemzin, şehir merkezindeki sivillere sabahın erken saatlerinde BM-21 Grad çoklu füze sistemiyle 40 roket atıldığını kaydetti.

Üst düzey Ukraynalı askeri yetkili Tuğgeneral Oleksiy Gromov yaptığı açıklamada, Rusya'nın çatışmayı sonu gelmeyen bir silahlı mücadeleye çevirmek istediğini söyledi. Gromov, Noel döneminde ateşkes olasılığına da kapıyı kapattı.

Dün Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Noel'de ateşkes ilan edilmesinin gündemde olmadığını söylemişti.

Rusya cephe hattı boyunca saldırıyor

Rus güçleri de bombardımanı ve hava saldırılarını doğudaki cephe hattı boyunca sürdürdü. Ukraynalı yetkililer Rusya'nın bu saldırısında bir kişinin, güneydeki Herson kentine saldırısında ise iki kişinin öldüğünü bildirdi.

İlgili Haberler Ukrayna Doğuda Rusya'ya Karşı Koymaya Devam Ediyor

Moskova ve Kiev, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en büyük çatışmasını sonlandırmak amacıyla şu anda bir müzakere yürütmüyor. Savaş Ukrayna'nın doğusunda ve güneyinde yoğunlaşmış durumda.

Donetsk'in Rusya'nın desteklediği Belediye Başkanı Aleksey Kulemzin, Donetsk'teki saldırıyı savaş suçu olarak değerlendirdi ve bunun Moskova yanlısı ayrılıkçıların kontrolü sağladığı 2014'ten bu yana kente düzenlenen en büyük saldırı olduğunu ekledi.

Ukrayna tarafındansa Kulemzin'in yorumuna yanıt gelmedi.

Ukrayna ordusu, Moskova'nın odağında doğudaki Bahmut ve Avdiyivka kentlerinin olduğunu, Ukrayna güçlerinin bu saldırıları püskürttüğünü kaydetti.

Açıklamada Rus güçlerinin Donetsk bölgesiyle Zaporijya ve Herson'da Ukrayna askerlerini ve sivil altyapıyı hedef almaya devam ettikleri kaydedildi.

Donetsk'in Ukraynalı Valisi Pavlo Kirilenko ise Telegram'dan yaptığı açıklamada Rusya'nın saldırılarının cephe hattı boyunca gece ve sabah devam ettiğini söyleyerek Bahmut'ta bir kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

Donetsk'te kalmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Kirilenko, halka tahliye mesajı verdi.

Reuters haber ajansı her iki tarafın sahadaki gelişmelere ilişkin açıklamalarını bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Rusya: “ABD’nin Patriot sistemleri meşru hedef olur”

Reuters haber ajansı ABD’nin Ukrayna ordusuna Patriot füze sistemi gönderme kararı aldığını ve kararın bugün açıklanabileceğini aktarmıştı.

Kremlin, ABD'nin gittikçe daha fazla çatışmanın içine girdiğini ve Patriot füze sisteminin meşru hedef olacağını kaydetti.

İlgili Haberler "Ukrayna'ya Patriot Tedariki Kışkırtma Anlamına Gelir"

Rusya Dışişleri Bakanlığı bunun batı tarafından Ukrayna'ya sağlanan tüm silahlar için geçerli olduğunu söylüyor.

Ukrayna'nın başkenti Kiev dün haftalardır yaşadığı en yoğun insansız hava aracı saldırısına uğradı.

İki yönetim binası vuruldu; ancak hava savunması saldırıyı büyük ölçüde püskürttü. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, 13 drone'un vurulduğunu kaydetti.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'da başlattığı işgalde binlerce kişi hayatını kaybetti ve milyonlarcası yerlerinden oldu. Birçok kent harabeye döndü. Moskova, işgali "özel askeri operasyon" olarak değerlendiriyor.

"Rusya enerji altyapısını hedef alıyor"

Rusya, Ekim ayından bu yana Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alıyor. Bu da enerji ağına zarar vererek birçok kişinin dondurucu kış soğuğunda ışık ve ısıtmadan yoksun kalmasına neden oluyor.

Ukrayna'nın devlete bağlı enerji şirketi Ukrenergo bugün yapılan açıklamada saldırılar nedeniyle hala önemli elektrik sıkıntısı yaşandığını, bunlara doğudaki yeni aksaklıkların da eklendiğini kaydetti.

AB yeni yaptırım paketi üzerinde çalışıyor

Avrupa Birliği üyesi ülkeler bugün dokuzuncu Rusya yaptırımları paketi üzerinde anlaşmak için çalışacak.

İlgili Haberler AB'nin Rus Petrolüne Ambargosu Başladı

Dün Polonya ve Litvanya gübre işindeki Rus oligarklara fayda sağlayabileceği endişesiyle bir anlaşmayı engellemişti.

AB liderlerinin Bürksel'deki zirvesinde Ukrayna'ya daha fazla askeri ve mali yardım takvimin öncelikli maddelerinden olacak.

Kremlin: "Kuzey Akımı onarımı konusunda henüz karar yok"

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Kuzey Akım Boru Hattı'nın onarılması konusunda henüz bir karara varılmadığını söyledi. Eylül ayında bir dizi patlamada Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyan boru hattı hasar görmüştü.

Kremlin sözcüsüne Kanada'nın, Rusya'nın Avrupa'ya giden en büyük doğalgaz boru hattı olan Kuzey Akım 1 türbinlerinin Montreal'de tamir edilip Almanya'ya iade edilmesine izin veren yaptırım muafiyetini iptal etme planı soruldu.

İlgili Haberler Türkiye Doğalgaz Merkezi’ni Trakya’ya Kuracak

Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Artık yalnızca onarımlar ya da Kuzey Akım 2'nin hayatta kalan tek hattının hizmete girmesi Kuzey Akım'ı etkileyebilir. Onarım henüz sonuç vermedi. Bu konuda herhangi bir karar alınmadı" diye konuştu.

Peskov, Rusya'nın, İsveç ve Danimarka'nın boru hattı patlamaları konusunda yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarından haberdar olmadığını söyledi. Moskova, herhangi bir kanıt sunmadan patlamaları batının sabotajı olarak değerlendiriyor.

Kremlin sözcüsü, "Soruşturmanın sonuçları hakkında henüz bir şey bilmiyoruz. Bu sabotajın meydana geldiği ekonomik bölgedeki ülkelerin gerçeği öğrenmek için ne ölçüde ısrarcı olacaklarını da bilmiyoruz" dedi.

Peskov, Kuzey Akım 2 hattının sağlam kısmı üzerinden doğalgaz ihracatına başlanıp başlanmayacağına dair bir karar olmadığını da belirtti.

Rus gazını Almanya'ya taşımak için tasarlanan Kuzey Akım 2'nin inşaatı Eylül 2021'de tamamlanmıştı. Ancak Moskova'nın Şubat ayındaki Ukrayna işgalinden birkaç gün önce, Berlin'in lisans iznini rafa kaldırması sonucu hiçbir zaman faaliyete geçmemişti.