Türkiye'de İmalatta Daralma Sürüyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve mali analiz firması S&P Global’ın anketine göre, Türkiye’de imalat sektörü Haziran ayında üst üste dördüncü kez daraldı. Gerileyen talep nedeniyle şirketlerin üretimi azaltması daralmada etkili oluyor.

Ankete göre, Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs ayındaki 49,2 seviyesinden Haziran ayında 48,1'e geriledi. Endeks, faaliyetlerde daralmaya işaret eden 50 puan sınırının daha da altına düştü.

Sonuçların Türkiye'de zor bir talep ortamına işaret ettiğini belirten anket paneli, üretim ve satın alma faaliyetlerinin yavaşladığını, girdi maliyeti ve çıktı fiyat enflasyonunun ise keskin seyrini koruduğunu kaydetti.

Panel, fiyat artışları ve zor ekonomik koşulların talebin zayıflamasına etki ederek hem yeni siparişlerde hem de üretimde gevşemeye neden olduğunu belirtti.

İlgili Haberler Sigorta Sektörü Hazine ile Yeni Mali Araç Arayışında


Ankete göre şirketler işgücünü arttırmaya devam etti; ancak istihdam yaratma oranı, işgücü sayısı artsa da 25 ayın en düşük ikinci seviyesinde kaldı.

Çalışmada, girdi maliyetleri ve çıktı fiyatlarının, seri ortalamalarından daha hızlı artarak enflasyonist baskıların arttığına işaret ettiği belirtildi. Şirketler artan girdi fiyatlarını daha yüksek hammadde maliyetlerine bağladı ve bu da satış fiyatlarını keskin bir şekilde yükseltmelerine yol açtı.

Verileri değerlendiren S&P Global’dan ekonomi direktörü Andrew Harker, "Türk imalatçılar şu anda zor bir piyasa ortamıyla karşı karşıya. Fiyat artışları ve talebin zayıflaması birleşerek, yeni siparişlerin azalmasına ve üretimin yavaşlamasına yol açıyor. İstihdamdaki artışlar yine başlıca olumlu unsurdu, ancak burada bile iş yaratma oranı son iki yılın en düşük seviyelerindeydi. Önümüzdeki aylar firmalar için zorlayıcı olmaya devam edecek gibi görünüyor" dedi.