Türkiye Sigortalar Birliği (TSB), şektör şirketlerinin, sermayelerini yüksek enflasyondan koruma amacıyla yeni bir mekanizma arayışı çerçevesinde, enflasyona endeksli yeni bir yatırım enstrümanı geliştirme konusunda Hazine yetkilileriyle görüştüklerini açıkladı.
Reuters haber ajansına göre Türkiye'de enflasyon Mayıs ayında yüzde 73,5'e ulaştı. Reel getirilerin negatif olduğu ve Merkez Bankası'nın politika faiz oranının Aralık ayından bu yana yüzde 14'te tutulduğu Türkiye’de enflasyonun daha da yükselmesi bekleniyor.
TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, Reuters’a yaptığı açıklamada enflasyonun üzerinde getirisi olan bir finansal ürünün sigortacıları rahatlatacağını söyledi.
Obalı, sigortacıların Hazine yetkilileriyle görüşmelerini yaptıkları enflasyona endeksli tahvillerden yaklaşık 30-32 milyar liralık alım yapabileceğini belirterek, potansiyel talep seviyesinin altını çizdi.
Obalı, “Biz en azından sermayemizin erimesini engelleyecek bir yatırım enstrümanı bekliyoruz. Bunu ilettik” dedi ve artık kararın Hazine’nin elinde olduğuna dikkat çekti.
Hazine yetkilileri ise Reuters’ın konuyla ilgili sorularını yanıtlamadı.
Enflasyon, geçen yıl yüzde 44 değer kaybeden ve bu yıl büyük ölçüde para politikası nedeniyle yüzde 21 zayıflayan lira nedeniyle 24 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Sigorta şirketlerinin primleri enflasyona paralel olarak artıyor, ancak karları azaldı. Finansal yatırımların getirisi enflasyonun altında kaldığı için gelirler durdu.
TSB'nin verilerine göre sektörün net karı ilk çeyrekte 264,1 milyon TL oldu ve 2021'in aynı dönemindeki 1,75 milyar TL'ye kıyasla yüzde 85 azaldı.
Obalı, enflasyonun altında kalmayan bir getiri sağlanması halinde, bu yeni tahville ilgili Hazine’den kısa sürede sonuç beklediklerini ve sektör 30-32 milyar TL fon ayırdığı için sermayelerde rahatlama olacağını kaydetti.
Obalı, “Biz hasarı ilk çeyrekte çok sert yedik. Ama bunun peyderpey etkisinin azalacağını düşünüyoruz. Çünkü fiyat ayarlamamız bizim gecikmeli oluyor” dedi ve şu anda hissedilen prim artışlarının aslında mevcut duruma adapte olma refleksi olduğunu söyledi.
Obalı, enflasyon nedeniyle primlerdeki mevcut artışın önümüzdeki yıllarda olumlu katkı sağlayacağını ancak sektörün bu sarmaldan çıkmasına yardımcı olacak kısa veya orta vadeli bir finansal araca ihtiyacı olduğunu söyledi.
Obalı, ürünün çerçevesi hakkında “(Bu) Hazine’nin Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun da tabii buna yeşil ışık yakması lazım” diye konuştu.
Obalı, küçük sigorta şirketlerinin diğerleriyle birleşmesini ya da küresel bir trend izleyerek daha büyük şirketler tarafından satın alınmasını beklediğini de kaydetti.
Sigorta sektöründe uzun yıllardır konsolidasyonların gündemde olduğunu ancak mevcut koşulların artık bu işin büyük ölçekte yapılması gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Obalı, “Bu ölçeklere kavuşmak için de (konsolidasyonun) kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Uygun şartlar oluştuğu takdirde ben bunların ciddi anlamda hızlanacağı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.
VOA'YA ENGELSİZ ERİŞİM YOLLARI
EN SON HABERLER
VOA TÜRKÇE'DE İLK 5
1