Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin terörle mücadeleden vazgeçmeyeceğini belirterek, “Suriye'deki olayları herhangi bir dış müdahale ile açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır” dedi. Ancak konuğu İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, “Suriye’de ABD ve siyonizm bağlantılı gruplar sözkonusu. Suriye’yi istikrarsızlaşma projesi bize göre siyonist proje. Komşu ülkeler olarak bunu dikkate almalıyız” yanıtını verdi.
Suriye ordusunun Halep’te kontrolü kaybetmesinin ardından Rusya ve İran’ın Şam rejimine destek açıklamaları gündemdeyken, Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçı’yı Ankara’da ağırladı. İki bakanın basın toplantısı, Türkiye ile İran’ın sahadaki gelişmelere ve Suriye’de çözüm arayışına bakış farklılığını ortaya koydu.
Your browser doesn’t support HTML5
Fidan, Suriye’de geçen hafta yeniden alevlenen çatışma ortamına bakışını açıklarken, “Suriye'deki olayları herhangi bir dış müdahale ile açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır. Bu Suriye ile ilgili gerçekleri anlamak istemeyenlerin sığındığı bir sığınaktır, hatadır. Son gelişmeler, Şam'ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşı sağlaması gerektiğini bir kez daha gösteriyor” dedi.
Türkiye’nin böyle bir uzlaşıya gereken tüm katkıyı sağlamaya hazır olduğunu dile getiren Fidan, “Geçmişteki birtakım acı olaylara baktığımızda, şu anda bizim görmek istemediğimiz bazı konular var. Özellikle iç savaşın daha da tırmanmasını istemiyoruz. İkincisi sivil ölümlerini ve sivil altyapının yok edilmesini, ağır bombardımanla sivil mimarinin tekrar yıkıma tabi tutulmasını görmek istemiyoruz. Evlerinden ayrılan insanlar olmasını istemiyoruz. Biz mülteci akınının tersine dönmesini istiyoruz. Herkes de rejimle muhalefet arasında iletişim kanallarının açılması için uğraşmalı. Biz daha fazla kan, gözyaşı ve yıkımın olmasının önlenmesini istiyoruz. Türkiye olarak bizim pozisyonumuz budur” ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler Fidan ve Blinken, Suriye ve Ukrayna'yı görüştüTürkiye’nin Şam rejimiyle muhalifler arasında iletişim kanalı olabileceğini işaret eden Fidan, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ile görüşme talebine henüz yanıt alamadığını da hatırlattı.
İran Dışişleri Bakanı Arakçı ise, Fidan’ın “dış müdahale ile açıklamak yanlış olur” dediği Suriye’deki çatışma ortamını tümüyle dış ülkelerin etkisi olarak açıkladı.
Suriye’de "ABD ve siyonizm bağlantılı gruplar” bulunduğunu söyleyen Arakçı, “Suriye’yi istikrarsızlaşma projesi siyonist proje. Siyonizm rejiminin, bu gerilimin çıkmasındaki rolünü göz ardı etmek büyük hata olur. Komşu ülkeler olarak bunu dikkate almalıyız” diye konuştu.
"Suriye terör örgütlerinin merkezi olmamalı” diyen Arakçı, bundan önce olduğu gibi İran olarak Suriye ordusu ve Suriye hükümetinin arkasında duracaklarını belirtti.
Astana Süreci yeniden yürütülecek
Bugün ayrıca Türkiye ve İran’dan, Suriye’de çatışma ortamına son verilmesi amacıyla Astana Süreci’ni yeniden yürütme çağrısı geldi.
İlgili Haberler HTŞ Halep’i ele geçirdi, Suriye Milli Ordusu Tel Rıfat’a ilerliyor: Suriye’de neler oluyor?Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile konuştuğunu kaydeden Fidan, aynı zamanda mevkidaşı Arakçı’nın da benzer şekilde Rusya’yla görüştüğünü ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruması bakımından Şam rejimiyle muhalifler arasında iletişim kanalı kurulması gerektiğini söyledi.
Abbas Arakçı da Fidan’la görüşmesine ilişkin, “Astana Süreci’nin kazanımlarının korunması ve kısa zamanda Astana Süreci formatında dışişleri bakanları düzeyinde toplantı yapılmasını kararlaştırdık” dedi.
Fidan, Suriye’yle ilgili genel değerlendirmesindeyse, “Suriye’de gelinen nokta, Astana Süreci’yle yönetilme noktasından çıkarıyor. Son gelişmeler, meseleyi yönetilmesi güç ve karmaşık hale getirdi” görüşünü aktardı.
Astana Süreci’ne rağmen muhalefet ile rejim arasında gerekli görüşme trafiği sağlanamadığını vurgulayan Fidan’a göre, örneğin; Türkiye’nin de aracılığıyla Şam rejimiyle muhalif güçler arasında iletişim kanalları kurulmasına ihtiyaç var.
Fidan, ayrıca Lübnan, Katar ve ABD’yle görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsatarak, Suriye’deki duruma ilişkin Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler’le (BM) de temas yürütüldüğünü anlattı.
Türkiye “terörle mücadelede” mesajını da vurguladı
Dışişleri Bakanı Fidan, iki ülke ilişkileri bakımından “terörle mücadele” başlığına da vurgu yaptı. Fidan, “Türkiye ve İran, teröre karşı ortak işbirliği içerisinde olmaya devam edecekler. Bu ortak düşmana karşı ortak bir mücadeleyi her zaman için sergilememiz gerekiyor. Hem PKK'ya hem de PKK'nın uzantıları olan YPG ve PJAK'a karşı net ve kararlı bir politika izlememiz gerekiyor” dedi.
Suriye kaynaklı olabilecek her türlü terör tehdidine karşı da Türkiye’nin ulusal güvenliğini ve halkını korumak için gerekli önlemleri alabileceğine işaret eden Fidan, “Milletimiz müsterih olsun, Türkiye istikrarsızlık ortamından istifade etmeye çalışan terör örgütlerine asla ve asla geçit vermeyecektir” diye konuştu.