AK Parti’nin hazırladığı sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifi, ilgili maddelere “köpekler” ifadesi eklenerek kısmi değişikliklerle TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi.
Türkiye’de hayvansever örgütleri, veteriner mesleği kuruluşları ile barolar gibi sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanan “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, komisyon aşamasında üç gün boyunca yaklaşık 42 saatlik görüşme maratonunda tartışıldı. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki bu müzakere sürecinde muhalefet cephesince yapılan uzlaşma çağrılarına rağmen AK Parti iktidarı, kısmi değişikliklerle teklifteki tartışmalı hükümleri korudu.
Teklif dün geceki oylamada, AK Parti ve MHP’nin oyçokluğuyla komisyondan geçti. Teklif kabul edildiği sırada, muhalefet vekilleri oturdukları sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.
TBMM’de 27 milletvekili üyesi olan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 13 AK Partili ve iki MHP’li isim bulunuyor. AK Parti’nin ittifak ortağı MHP, ’ yasa teklifine destek vermeseydi muhalefet oyu 14 olacaktı ve teklif kadük kalacaktı. Ancak şimdi teklif yasalaşma yolunda artık TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde.
İlgili Haberler Meclis’te “sokak hayvanları” geriliminde uzlaşma arayışıGenel başkanı Devlet Bahçeli’nin komisyonda görüşmeler sürdüğü sırada köpeklerle ilgili açıklaması üzerine MHP’nin bu yasa teklifine destek vermeyeceği iddia edilmişti. Bahçeli’nin, “Türk milleti köpekleri dost kabul eder. Köpeklere karşı uygulanacak her türlü yanlışın karşısında durur. MHP de üzerine düşeni yapacaktır” sözlerine karşın MHP komisyonda muhalif tutum almadı.
AK Parti’nin belirlediği TBMM Genel Kurulu’nun taslak çalışma takvimine göre sokak köpekleriyle ilgili yasa teklifinin gelecek hafta yasalaştırılması öngörülüyor.
Erdoğan: “Kimse bize merhamet dersi vermeye kalkışmasın”
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da, bugünkü grup konuşmasında sokak köpekleriyle ilgili teklifi mutlaka yasalaştıracakları mesajını verdi.
Erdoğan, “Birileri ısrarla görmezden gelse de Türkiye’de bir başıboş köpek sorunu var. Dünyadaki hiçbir medeni ülkede göremeyeceğiniz bir sokak köpeği popülasyonu ile karşı karşıyayız. Bu köpekler çocuklara, yaşlılara, başka hayvanlara saldırıyorlar, trafik kazalarına sebep oluyorlar. Müdahale edilmedikçe sorun daha da büyüyor. Milletimiz bu sorunu çözmemizi istiyor. Bizim bu isteklere sessiz, tepkisiz kalmamız düşünülemez. Hayvanlar konusunda kimse bize merhamet dersi vermeye kalkışmasın. Bölücü terör örgütünün beşikteki bebeği katletmesine, Gazze'de masum çocukların katledilmesine ses çıkarmayanlar kalkıp da bize merhametten bahsetmesin. Dağdaki eli kanlı katil sürülerine methiyeler düzenler, kimse kusura bakmasın ama bize vicdan ve merhamet nutku çekemez. Unutmayın timsahın gözyaşları merhametten değildir” dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
AK Partili vekillere yönelik muhalefet ve hayvanseverlerce verilen “katil” tepkisinden rahatsızlığını vurgulayan Erdoğan, “Komisyon çalışmaları sırasında köpek yüzünden hayatını kaybetmiş 10 yaşındaki kızının acısını yüreğinde taşıyan annenin üzerine yürüyen karakter fukarasının diline en son alacağı kelime merhamettir. Değil insana, herhangi bir canlıya karşı yüreğinde merhamet olan biri kalkıp da o densizliği yapamaz. Yüreği yaralı anneyle empati kuramayan başka canlılarla nasıl kursun? İnsan sevmiyorlar ki bir köpeği nasıl sevecekler? Bu meseleyi Meclis tatile girmeden önce Genel Kurul’un takdirine sunacak orada da taşkınlıklara prim vermeden inanıyorum ki Cumhur İttifakı olarak teklifi yasalaştırarak sokaklarımızı güvenli hale getireceğiz” diye konuştu.
Erdoğan, hayvanseverlere, başıboş köpekleri sahiplenme çağrısı da yaptı.
İlgili Haberler Sokak hayvanlarıyla ilgili teklifte “ötanazi” ile kavram karmaşası mı yaratıldı?Kediler teklif kapsamı dışına çıkarıldı, “ötenazi” fiilen kaldı
Taslak halindeyken “uyutma”, teklif versiyonunda ise “ötenazi” ifadesiyle, sokak hayvanlarınınsahiplenilmemesi halinde öldürülmesiyaklaşımı değişmedi.
Komisyonda AK Parti’nin önergesiyle “ötenazi” ifadesi tekliften çıkarıldı ve yerine 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”nun ilgili hükmü getirildi.
Söz konusu hükümde ise, hangi durumlarda hayvanlara “ötenazi” uygulanabileceği açıklanıyor. Hükümde, özetle, “Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, insan ve hayvan sağlığı için olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır” deniliyor.
AK Parti’nin bir başka önergesiyle teklife “köpekler” ifadesi eklenmesiyle ise sokaktaki kediler düzenleme dışında bırakıldı.
Kısırlaştırma ve barınma için merkezi finansman talep edildi, AK Parti reddetti
Komisyondaki görüşmelerde başta CHP olmak üzere muhalefet partileri, sokak hayvanlarıyla ilgili kısırlaştırma ve barınma gibi hizmetler için mutlaka merkezi hükümet desteği, finansmanı gerektiğini dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da sorumluluk alması gerektiği vurgulandı. Bu yönde yasa teklifinde değişiklikler yapılmasına ilişkin muhalefet vekillerince verilen önergeler ise AK Parti’nin oyçokluğuyla reddedildi.
Son yerel seçimlerde 14 büyükşehir ve 21 il belediyesini kazanarak nüfusun en yoğun olduğu kentleri yöneten CHP, yasa teklifiyle sokak hayvanlarıyla ilgili tüm sorumluluğun belediyelere yüklenmesine itiraz etti.
CHP, DEM Parti ve İYİ Parti, sokak hayvanları sayısında azalma sağlanamaması halinde belediye başkanlarına hapis cezası verilmesini içeren hükme itirazlarını sürdürdü.
CHP’yle AK Parti arasında belediyeler ve belediye başkanlarıyla ilgili uzlaşma arayışı ise sonuçsuz kaldı.