Erişilebilirlik

Meclis’te “sokak hayvanları” geriliminde uzlaşma arayışı


AKP’nin sunduğu 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeler bugün yeniden gerilimli başladı
AKP’nin sunduğu 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeler bugün yeniden gerilimli başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) işleyişinde iktidar ile muhalefet arasında sokak hayvanlarına dair yasal düzenlemelerdeki sakıncalı hükümlerden vazgeçilmesi ya da Ekim ayına ertelenmesi şartıyla uzlaşma sağlanması için görüşmeler sürüyor.

AKP’nin sunduğu 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeler bugün yeniden gerilimli başladı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde teklif geneli ile ilk üç maddeye ilişkin 18 saat boyunca devam eden görüşmeler, Komisyon’da kavga görüntülerine sahne olmuştu.

Sokak hayvanları yasası 18 saat komisyonda tartışıldı, 3 madde kabul edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Komisyon’un tarihi ana binadaki bugünkü toplantısı öncesinde ise koridorlarda ve asansör noktalarında olağanüstü güvenlik önlemleri alınması, çok sayıda polis memuru bulundurulması ve geçen sefer hayvan hakları örgütleri temsilcilerince Komisyon’un izlenebildiği koridordaki televizyonun sökülmüş olması dikkat çekti.

Komisyon toplantısı başlangıcında AK Partili Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi’nin dışarıdan katılımcı kabul edilmeyeceğini ve komisyon üyesi olmayan vekillere söz verilmeyeceğini söylemesi tansiyonu yükseltti.

Muhalefetin TBMM İç Tüzüğü uyarınca komisyon görüşmelerinde tüm milletvekillerince söz alınabileceğini hatırlatmasıyla birlikte tartışma büyüdü.

Tartışma sırasında Kirişçi, olağanüstü güvenlik önlemlerini talep etmediğini savunarak, koridordaki televizyonun arızalandığını öne sürdü. Muhalefet sıralarından “yalan söylüyorsunuz” sesleri duyulması üzerine Kirişçi, “Ben yalan söylemem, yalan söyleyen sizin gibilerdir” diye bağırdı.

Muhalefet cephesi vekillerinin televizyon yayını yapılmasıyla ilgili taleplerine karşılık Kirişçi, “Yayınlamayacağız, nokta, bitti” tepkisini gösterdi. DEM Partili Perihan Koca, “Televizyonu bile gözaltına aldınız” dedi. Görüşmeler boyunca muhalefet vekilleri, bugünkü tabloya tepkilerini paylaştı.

Bugünkü komisyon toplantısına hayvan hakları örgütleri, Ankara Barosu ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin temsilcileri tarafından katılım gösterilmesi de engellendi. Ancak bu durum muhalefet tepkisine yol açtı. Komisyon’un açılışında tartışmalar üzerine söz konusu örgütlerden sadece birer temsilci katılımına AK Partili Kirişçi’nin izin verdiği açıklandı.

Geçtiğimiz hafta Güvenli Sokaklar Derneği çatısı altında örgütlü olan çocukları veya yakınlarını sokak köpekleri nedeniyle kaybettiklerini belirten aileler ise bugünkü toplantıya katılmadı.

Bu arada milletvekilleri davetiyle TBMM ana binasına bazı hayvan hakları savunucuları giriş yapabildi, ancak Komisyon salonuna gelmelerine izin verilmedi. Eylemciler, Meclis’in koridorlarında yerlere oturarak seslerini vekillere duyurmaya çalıştı.

AK Parti’nin "ötanazi" önergesi tepkiyle karşılandı: Değişiklik yok

AK Parti, sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifinin 5’inci maddesindeki "ötanazi" ifadesini çıkarmak üzere değişiklik önergesi hazırladı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in katılımıyla AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ile CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır arasında teklif üzerine müzakere yapıldı.

AK Parti'nin önergesinde "ötanazi" ifadesi çıkarılmasına karşın Haziran 2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na atıfta bulunuldu. Ancak hayvan hakları savunucuları, ötanazi ifadesi tekliften çıkarılsa dahi Veterinerlik Kanunu'ndaki hükmün zaten veteriner kararıyla itlaf yapılabildiği için uygulamada yine yereldeki veteriner kararlarıyla toplu hayvan öldürmeleri olabileceğini açıkladı.

Muhalefet de AK Parti'nin önergesiyle aslında ötanazi uygulamasından vazgeçilmediği yönünde değerlendirme yaptı.

Saat 20.00'de komisyon yeniden görüşmelerine başladı ve CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Sokak hayvanlarıyla ilgili bu teklifte istediğimiz şekilde düzelme, iyileşme sağlanamıyor. Uzlaşma yok" açıklaması yaptı.

CHP ayrıca belediyeler ile ilgili çözümler talep etti, AK Parti'den yanıt gelmedi

Bu arada CHP, AK Parti'ye sokak hayvanlarıyla ilgili teklifte belediye başkanlarına hapis cezası verilmesi maddesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini iletti.

CHP, belediyeler kadar sokak hayvanları için kısırlaştırma ve barınma hizmetleri için merkezi bütçeden maddi destek sağlanmasını, yani Tarım ve Orman Bakanlığı'nın maddi destek sağlamasını da talep etti.

CHP'nin bu iki talebiyle ilgili uzlaşı arayışına karşılık AK Parti'nin henüz herhangi bir öneriyle gelmediği öğrenildi.

CHP’li Başarır: “Bazı maddeler makul noktaya getirilmezse Eylül’e kadar çalışırsınız”

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 2004–2019 döneminde Türkiye genelinde belediyelerden çoğunluğu AK Parti’nin yönetiminde olmasına rağmen kısırlaştırma ve sahiplendirme seçenekleriyle soruna çözüm bulunmadığını işaret etti.

“Bizim hukukumuzda ‘ötanazi’ yok. Bizim CHP olarak bir teklifimiz var. Bu sorunu çözmek için bir fon hazırlayalım, hayvanları kısırlaştıralım, aşılatalım, yaşatalım. Teklifimize AKP seçmeninin yüzde 40’ı mantıklı diyor. MHP seçmeninin yüzde 60’ı mantıklı diyor. Seçmeninizin yarısı ötanazi kararını doğru bulmuyor. Bu yasa çıkarsa uygulamada büyük infialler olacak toplumda” diyen Başarır, AK Parti’ye teklifi uzman kuruluşlarla ve muhalefet ile birlikte gözden geçirme çağrısında bulundu.

Sokak hayvanları teklifinde AK Parti’nin mevcut haliyle ısrarcı olması halinde muhalefet olarak her türlü haklarını kullanarak, müzakere sürecini uzatacakları mesajını paylaşan Başarır, başta sokak hayvanları teklifi olmak üzere birkaç yasal düzenlemedeki sıkıntılı maddelerden vazgeçilirse AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu yasa teklifleri görüşmelerinde kolaylaştırıcı rol alabileceklerini kaydetti.

Başarır, “Bizim düzeltilmesini istediğimiz bazı maddeler var. Bunları makul noktaya getirirseniz Perşembe günü tatile çıkarsanız, söz veriyoruz. Ama ‘4 milyon hayvanı katledeceğiz’ derseniz büyük bir direnç olur. İç tüzüğün bize verdiği hakları, yetkileri sabaha kadar kullanırız. Bu bir tehdit değil. Toplumdan böyle bir talep var. Toplum karşı, kendi seçmeniniz karşı. Ya da Eylül ayına kadar çalışmak zorunda kalacağız ya da bu hükümlerde ortak bir noktaya geleceğiz ve cuma günü de Meclis tatile girecek” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da, “Dışarıdan bakıldığında hiçbirimize fayda sağlamayan bir tabloyla karşı karşıyayız. Normalde Anayasa’ya göre Meclis’in kapalı olması gerekiyor. Siz karar aldınız, çalışalım dediniz. Çalışalım, halkımıza faydası olacaksa 365 gün çalışalım. Ama apar topar, oldu bittiye geçirmeye çalışıyorsunuz. Bu bizde bir kaygı oluşturuyor” diye konuştu.

Ayrıca bugün CHP Genel Merkezi’ne ise, yasa teklifine tepki amaçlı olarak Genel Başkan Özgür Özel'in engelli köpek Mira ile çekilmiş fotoğrafıyla birlikte “Katliam Yasasını Reddediyoruz, Biz Yaşatmayı Seçiyoruz” yazılı pankart asıldı.

CHP’li Nazlıaka: “Soyadı dayatması maddesi yargı paketinden çıkarıldı”

Bu arada TBMM gündemindeki başka bir düzenlemede ise AK Parti ile CHP arasında uzlaşma sağlandığı bilgisi kamuoyuna yansıdı.

CHP’nin Aile Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Gölge Bakanı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 9. Yargı Paketi teklifindeki kadınlara koca soyadı dayatmasını içeren maddeyi AK Parti’nin tekliften çekeceğini açıkladı.

Nazlıaka, CHP yönetimiyle AK Parti’nin Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri arasındaki görüşme trafiği kapsamında bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile TBMM’de biraraya geldi.

Nazlıaka, görüşme sonrasında, “9. Yargı Paketi'nde kadınlar için bir tehdit olarak duran soyadı dayatması... Biz meseleye sadece bir soyadı seçimi olarak bakmıyoruz. Bu aslında, kadınların kimliğine sahip çıkma hakkıdır. Bu aslında, kadın erkek eşitliği hakkıdır. Bir ailenin eşitlik esasına dayalı kurulmasıdır. Kadınların tercih hakkıdır. Anayasa Mahkemesi’nin bu yönde vermiş olduğu bir karar var. Sayın Bakan ile yaptığımız görüşmede bu dayatmanın 9. Yargı Paketi'nden çıkarılacağı müjdesini vermek isterim. Bu yönde mücadele eden Türkiye kadın hareketindeki tüm kız kardeşlerime, başta Genel Başkanımız Özgür Özel olmak üzere partimize de çok teşekkür etmek istiyorum. Bu, biz kadınlar açısından olmazsa olmaz, çok önemli bir konuydu” açıklaması yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG