Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Filistinlilerin Sina'ya zorla göç ettirilmesini milyonlarca Mısırlının reddedeceğini söyledi. Sisi, böyle bir hareketin Mısır yarımadasını İsrail'e karşı saldırılar için bir üsse dönüştüreceğini savundu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Kahire'de ortak basın toplantısı düzenleyen Sisi, Gazze Şeridi'nin fiilen İsrail'in kontrolü altında olduğunu ve Filistinlilerin Mısır yerine "militanların icabına bakılana kadar" İsrail'in Negev çölüne yerleşebileceğini söyledi.
Mısır'ın Sina Yarımadası ile Gazze Şeridi arasındaki sınır, Filistin topraklarından, İsrail’in kontrolünde olmadan geçiş yapılan tek yer.
İsrail'in Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas militanlarını yok etmek için Gazze'ye sürdürdüğü bombardıman ve abluka, 2,3 milyon sakinin güneye, Sina'ya itilebileceği korkusunu arttırdı.
Sisi, "Gazze'de şu anda yaşananlar, sivil halkı mülteci olmaya ve Mısır'a göç etmeye zorlama girişimidir ve bu kabul edilmemelidir" dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
Sisi, "Mısır, Filistin meselesini askeri yollarla ya da Filistinlilerin topraklarından zorla göç ettirilmesi yoluyla çözmeye yönelik her türlü girişimi reddetmekte. Bu durum bölge ülkelerinin zararına olacak" diye konuştu.
Sisi, Gazze sakinlerinin Sina'ya göç ettirilmesine karşı Mısır halkının "çağrılmaları halinde milyonlar halinde sokağa çıkıp protesto edeceğini" söyledi.
Hamas yetkilisi Usame Hamdan, Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında Mısır'ın tutumuna atıfta bulunarak, bu tutum etrafında toplanma, bunu halk ve Arap resmi düzeyinde destekleme çağrısında bulundu; “Çünkü bu Filistin halkı için gerçek bir korumayı temsil ediyor" dedi.
Mısır, Gazze sınırı yakınlarında güvenlik sıkıntısından çekiniyor; zira kuzeydoğu Sina, 10 yıl önce tırmanan İslamcı bir isyanla karşı karşıya kalmıştı.
Sisi, Filistinlilerin Sina'ya nakledilmesinin "direniş ve savaş fikrini Gazze Şeridi'nden Sina'ya taşıma anlamına geleceğini ve böylece Sina'nın İsrail'e karşı operasyon başlatmak için bir üs haline geleceğini" söyledi.
İsrail işgali altındaki Batı Şeria ile sınırı olan ve İsrail devletinin kurulmasından sonra evlerinden kaçan ya da sürülen Filistinlilerin çoğunu kabul eden Ürdün de, Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılmasına karşı uyarıda bulundu.
Mısır, Gazze ile arasındaki Refah sınır kapısından insani yardımları geçirmeye çalışıyor. Ancak İsrail'in Gazze tarafındaki bombardımanlarının sınır kapısını çalışamaz hale getirmesi nedeniyle, yardımlar Mısır tarafında birikiyor.
Mısırlı iki güvenlik kaynağı İsrail’in isteksiz tavrına rağmen Çarşamba günü geç saatlerde Gazze'de yardımların gönderilebileceği yerleri belirlediğini; ancak Refah sınır kapısının ne zaman güvenli bir şekilde işlemeye başlayacağını belirtmediğini söyledi.
ABD, İsrail'le birlikte yardım gönderme planı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, planın çerçevesine yaklaştıklarını söyledi.
Planın, bazı yabancı pasaport sahiplerinin Gazze'den tahliyesini içermesi muhtemel. Ancak Mısırlı yetkililer bunun, yardımların ulaştırılmasıyla birlikte yapılması gerektiğini söylüyor.
İki Mısırlı güvenlik kaynağı, görüşmelerin sekteye uğradığını söyledi ve İsrail'i geçişin güvenli bir şekilde yapılmasına izin vermemekle suçladı.