12 Haziran seçimlerinde AKP’nin kazandığı zafer, 3 milyona yakın Türk göçmenin yaşadığı Almanya’da da büyük yankı buldu.
Dini bir bayram tatili nedeniyle yazılı basın ve Berlin’deki siyasi çevreler Türkiye’deki seçimlere bir gün gecikmeli olarak tepki verirken, AKP’nin yüzde 50’ye yakın bir oranla tekrar iktidar olması büyük yankı buldu. Seçim sonucu Almanya’da Türkiye’nin AB üyeliği ile bağlantılı tartışmaların yeniden gündeme gelmesine de neden oldu.
Seçim sonrasında Başbakan Erdoğan’a bir kutlama mesajı yollayan ve tebriklerini aktaran Alman Başbakanı Angela Merkel sonucu AKP hükümetinin ısrarla yaşama geçirdiği modernleşme politikalarının başarısı olarak tanımladı ve geride kalan yıllarda Türkiye ile Almanya arasında yoğunlaşan ilişkilerin önümüzdeki dönemde de devam etmesine sevineceğini duyurdu. Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak tebrik ettiğini açıkladı. Westerwelle bu vesileyle Almanya’nın Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilere insani yardım konusunda destek vermeye hazır olduğunu da duyurdu.
Hükümetteki Birlik Partileri’nden seçimlerle ilgili gelen değerlendirme ve yorumlarda ise Türkiye’nin AB üyeliği konusunda bundan sonra izleyeceği politikalar ön plana çıkarıldı. Hristiyan Sosyal Birlik partisi CSU’lu Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, seçimlerin Türkiye’nin giderek İslamcı, muhafazakar ve milliyetçi bir toplum olduğunu ve AB’den uzaklaştığını gösterdiğini ve bu koşullar altında Ankara’ya AB üyesi olamayacağının bildirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin ekonomik açıdan giderek güçlendiğinin altını çizen Hristiyan Demokrat Parti CDU’dan Alman Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz ise yükselen milliyetçi ve İslamist akımların önüne geçilmesinin şart olduğunu, ancak sorumluluğun sadece Ankara’da değil, AB’de de olduğunu söyledi. Polenz, her fırsatta Türkiye’nin üyeliğine karşı yapılan açıklamaların Türkiye’deki bu akımları güçlendirdiğini savundu. Yeşiller Partisi Berlin milletvekili Özcan Mutlu üçüncü kez iktidara seçilen AKP’nin Avrupa Birliği’nden gelen eleştirilere daha fazla önem vermesi ve AB yolundaki çizgisini netleştirmesi gerektiği görüşünde.
Bu arada Türkiye'deki seçimler bir günlük geçikmeyle bugünkü basında da geniş yankı buldu. Gazete ve haftalık dergiler haberlerinde, AKP'nin seçimi kazanmasının sürpriz olmadığını, ancak Başbakan Erdoğan’ın Millet Meclisi’nde anayasayı değiştirilebilecek üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığına da dikkat çekiliyor. Yorumcular yeni hükümeti Anayasa ile birlikte Kürt sorunu gibi muhalefetle uzlaşı gerektiren önemli bir meselenin beklediğini, ayrıca Ortadoğu’daki gelişmelerin de Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini belirtiyorlar.