Amerika’da Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi dış politika alanında önemli değişikliklere yol açabilir.
Başkan Barack Obama, gelecek yılın ortalarından itibaren, Afganistan’daki durum düzeldiği takdirde, Amerikan kuvvetlerini çekmeye başlayacağını söylemişti. Ancak uzmanlar, Kongre’deki Cumhuriyetçiler’in sayısının artmasıyla kısa vadede Afganistan savaşına verilen desteğin de güçleneceğini söylüyor.
Demokratlar’ın asker çekme konusunda ısrar etmesi durumunda Cumhuriyetçilerle büyük bir mücadeleye girmek zorunda kalacakları tahmin ediliyor.
Cumhuriyetçiler, terörizmle mücadelede daha sıkı kurallar uygulanmasını ve daha kapsamlı bir füze savunma sistemi kurulmasını istiyor.
Ayrıca Cumhuriyetçiler, Tahran rejimi ve nükleer programları konusunda yeterince kararlı davranmadığı için Başkan Obama’yı eleştiriyor. Kongre’de sayılarını yükselten Cumhuriyetçiler’in şimdi bu alanda daha sert politikaları tercih etmesi mümkün.
Aynı şekilde Cumhuriyetçiler Rusya ve Çin konusunda Amerika’nın daha sert politikalar izlemesi için Beyaz Saray’a baskı yapabilir.
Bu da özellikle yeni START 1 anlaşmasının Kongre’de onaylanması sürecini tehlikeye düşürebilir.
Rusya’yla imzalanan yeni START 1 anlaşması nükleer silah indirimini öngörüyor.
Cumhuriyetçiler, bu haliyle anlaşmanın Amerika’nın savunma sistemini zayıflattığını öne sürüyor.