Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi ve Senato’da önemli kazanımlar elde etmesinin, Türk Amerikan ilişkilerine olumsuz yönde yansıyabileceği belirtiliyor. Kongre’de muhalefetin zaferi Amerikan dış politikasını, Türk Amerikan ilişkilerini nasıl etkiler?
Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin seçim zaferi iktidardaki Demokrat Parti’ye ve Başkan Barack Obama’ya kuvvetli bir mesaj olarak yorumlanıyor: seçmen ekonomik durumdan ve işsizlikten rahatsız. Cumhuriyetçilerin Amerikan Kongresi’ndeki kazanımları Obama’yı özellikle iç meselelerde zorlayacak, ancak yeni Kongre Amerikan yönetiminin dış politika icraatlarını da etkileyebilir.
Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa geçen Cumhuriyetçilerin Amerikan dış politikasını daha muhafazakar bir yöne çekmeye çalışması bekleniyor. Her ne kadar önümüzdeki dönemde Amerikan siyasetinin iç meselelere odaklanması beklense de Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’ndeki bütçe yetkilerini ve devralacakları komisyon başkanlıklarını kullanarak dış politikayı da etkilemeye çalışabilir. Peki, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun Cumhuriyetçilere geçmesi Türk Amerikan ilişkilerini nasıl etkiler?
Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza Cumhuriyetçilerin Kongre’de çoğunluğa geçmesinin olumsuz bir yansıması olacağını söylüyor.
Alirıza, Türkiye’nin İran ve İsrail politikalarının Kongre’de tepkiyle karşılandığını hatırlatıyor ve Cumhuriyetçilerin bu konularda özellikle hassas olduğunu ve bunun Türk Amerikan ilişkilerine de olumsuz yönde yansıyacağını belirtiyor.
Kongre seçimlerinde alınan netice Temsilciler Meclisi’nde bazı önemli makamlarda değişiklik olmasına neden olacak. Demokrat Partili California Milletvekili Nancy Pelosi meclis başkanlığını kaybetti. Yerine Cumhuriyetçi Partili Ohio Milletvekili John Boehner’ın geçmesi bekleniyor. Demokrat Partili California Milletvekili Howard Berman Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu başkanlığını bırakmak durumunda kalacak. Yerine, Cumhuriyetçi Partili Florida Milletvekili İleana Ros-Lehtinen geçecek. Ermeni lobisinin kuvvetle desteklediği Pelosi’nin ve Berman’ın bu makamları bırakması, yerine Boehner’ın ve Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen Lehtinen’in geçmesi hemen her yıl gündeme gelen Ermeni tasarısını nasıl etkiler?
Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza, Ermeni lobisinin en çok desteklediği isim olan Pelosi’nin Meclis Başkanlığı’ndan ayrılarak bu denklemden çıkmasının önemli bir gelişme olduğunu belirtiyor, ancak Cumhuriyetçi Partili milletvekillerinin Türkiye’nin İran ve İsrail politikaları nedeniyle geçmişte olduğu gibi Ermeni tasarısına karşı çıkacakları beklentisinin doğru olmadığını, bu konunun tasarı tartışmasına da yansıyabileceğini kaydetti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki İran oylamasında Türkiye’nin yaptırımlara ret oyu vererek Amerika’yı desteklememesi ve Mavi Marmara baskının ardından Türk İsrail ilişkilerinin kopma noktasına gelmesi Amerikan Kongresi’nde tepkiyle karşılanmıştı. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda Temmuz ayında yapılan oturumda Türkiye’nin politikaları sert bir şekilde eleştirilmişti. Temsilciler Meclisi’nde güç dengesinin Cumhuriyetçilere – diğer bir değişle sağa kayması – yeni dönemde Türkiye’yi daha da zor durumda bırakabilir.