"Rus Ordusu Gereğini Yapar"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın ülkesinin kontrol ettiği toprakları teslim etmesi gerektiğini, aksi takdirde “Rus ordusunun gereğini yapacağını” söyleyerek, Ukrayna’yı tehdit etti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin,, hafta sonu yaptığı açıklamada, "ülkesinin Ukrayna'daki savaşa müdahil olan tüm taraflarla müzakere etmeye hazır olduğunu" söylemişti.

Kiev ve Batılı müttefikleri Putin’in teklifini reddederken, Rus güçleri Ukrayna şehirlerine füze saldırıları düzenlemeye ve ülkenin enerji altyapısını hedef almaya devam ediyor.

Moskova, Kiev’den ülkenin beşte birini ele geçirdiğini tanımasını talep etmeye devam ederken Kiev, Rusya çekilene kadar savaşacağını bildiriyor.

İlgili Haberler "Ukrayna İHA'sı Düşürüldü"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Ukrayna güçleri tarafından kontrol edilen toprakların askerden arındırılmasını ve silahsızlandırılmasını, Rusya’ya yönelik tehditlerin ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Lavrov, Kiev yönetimine seslenerek, "Mesele basit; kendi iyiliğiniz için bunları yerine getirin. Aksi takdirde konu Rus ordusu tarafından karara bağlanacaktır” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat’ın yıldönümüne yaklaşılırken, Moskova’nın savaş alanında Ukrayna güçlerine karşı birçok başarısızlığa uğradığı ve özellikle ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki yoğun çatışmaların sürdüğü basına yansıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün geceki konuşmasında, Donbas'ta cephe hattındaki durumu "zor ve acı verici" olarak tanımladı. Zelenski, "Bahmut, Kreminna ve Donbas'taki diğer bölgeler maksimum güç ve konsantrasyon gerektiriyor. İşgalciler ellerindeki tüm kaynakları, ki bunlar hatırı sayılır kaynaklar, bir tür ilerleme kaydetmek için seferber ediyor” dedi.

İlgili Haberler Rusya’nın Ukrayna Saldırıları Noel’de Durmadı

Ukrayna’dan Şubat ayında “barış zirvesi” planı

Bu arada Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, dün yaptığı açıklamada, savaşın yıldönümünde tercihen Birleşmiş Milletler'de ve Genel Sekreter Antonio Guterres'in olası arabuluculuğuyla bir barış zirvesi düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Kuleba, Associated Press'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın böyle bir zirveye davet edilmesi için ise önce uluslararası bir mahkemede savaş suçlarından yargılanması gerektiğini dile getirdi.

Kuleba ayrıca Zelenski'nin geçen hafta ABD'ye yaptığı ziyaretin sonuçlarından "kesinlikle memnun" olduğunu kaydederek, Amerikan yönetiminin Patriot füze bataryasını altı aydan kısa bir süre içinde ülkede faaliyete hazır hale getirmek için özel bir plan yaptığını açıkladı.

Ukraynalı Bakan, ülkesinin 2023 yılında savaşı kazanmak için elinden geleni yapacağını belirterek, diplomasinin ise her zaman önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler Avrupa’nın Ukrayna Dayanışması Devam Edecek mi?