Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle uzun yıllar sonra ilk kez savaş Avrupa Birliği’nin kapısına dayandı. Ukrayna-Rusya savaşına 27 üyeli blokta genelde birlik içinde tepki gösteriliyor.
Devam eden çatışmalar AB’yi bir enerji krizine ve hatta muhtemel bir resesyona doğru sürüklerken Avrupa’daki bu dayanışmanın uzun süreli olup olmayacağı tartışılıyor.
Çok karanlık bir yılın ardından Avrupa’da en azından bu tatil mevsiminde biraz sevinç var.
Ancak Paris’in her yerinde ve diğer Avrupa başkentlerinde birçok kişi, Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak giderek artan zorluklarla karşı karşıya.
Sadece ilk ismini veren Zohra, Salvation Army adlı yardım kuruluşunun Fransa başkentindeki merkezine bedava yiyecek almaya geldi. Zohra, sağlık nedenleriyle bir tıbbi klinikteki işini kaybetti.
Zohra, “Bu sene çok zor geçti. Kira, elektrik, gaz, telefon, her şeyin fiyatı artıyor. Bu şekilde yaşamak çok zor” diyor.
Savaş yüzünden Avrupa Birliği’nce Moskova’ya uygulanan sekiz ayrı yaptırım, gıda fiyatlarını çok arttırdı ve AB ülkelerini de ucuz Rus enerjisinden mahrum etti. Brüksel, bu durumun Avrupa’nın kararlılığını daha da güçlendirdiğini savunuyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Leyen, “Ukrayna’nın Rusya Cumhurbaşkanı Putin’e ve onun gayrimeşru ve barbarca savaşına üstün geleceği zamana kadar durmayacağız” ifadelerini kullanıyor.
Alman Marshall Fonu’ndan Ian Lesser de, “Avrupa Birliği, karşılaştığı bu duruma, ki bazı açılardan gerçekten eşi görülmemiş düzeyde, şu ana kadar oldukça hızlı ve ustalıkla tepki gösterdi” diyor.
AB ülkeleri, Ukrayna’ya milyarlarca dolar değerinde askeri ve insani yardım sağladı, milyonlarca Ukraynalı göçmene kapılarını açtı.
Ancak kış koşulları gibi, Ukrayna’yı desteklemenin ve Avrupa değerlerini korumanın maliyeti de çok büyük sıkıntılara neden oluyor.
Uzmanlar, Avrupa Birliği’nin muhtemelen resesyona girebileceğini söylüyor. Yardım kuruluşları giderek daha çok sayıda mağdur insana yardım ediyor.
Yardım kuruluşu Salvation Army’nin sözcüsü Samuel Coppens, “Bizi gerçekten şaşırtan, çok fazla genç görmemiz oldu. Bunlar ayın sonunu getiremeyen öğrenciler. Ayrıca, çocuklarını yalnız başlarına büyüten ebeveynler ve emekli maaşları çok düşük olan emekliler de geçinemiyor” diyor.
AB, Rusya dışından temin ettiği gazı biriktirerek, yeni tedarikçiler bularak ve bazen de hava kirliliğine yol açan kömüre dönerek kışa girdi. Ancak yine de bazı ülkeler elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalabilir.
Nükleer reaktörlerinin yarısı onarım için kapalı olan Fransa da bu ülkelerden biri.
Avrupa’da termostatlar düşük tutuluyor. Eğlence yerlerini enerji tasarruflu ampuller aydınlatıyor. Işıklar şehri Paris, bu yıl çok parlak görünmüyor.
Sciences Po Üniversitesi’nden Thierry Bros, “Daha az enerjiye sahip olduğumuz, daha az zenginleştiğimiz gerçeği, ekonominin resesyona doğru gitmesi, Ukrayna konusunda bıkkınlığa yol açabilir” diyor.
Avrupa Birliği’nde bazı çatlamalar var ve Ukrayna’daki savaşın yakın bir tarihte biteceğine dair bir işaret yok. AB’nin bu durumdan daha güçlü çıkıp çıkmayacağı ise akıllardaki soru.